Novak Đoković preuzeo titulu najneodgovornijeg sportiste na planeti Zemlji

Pokazao zašto teniseri treba da se drže reketa

Novak Đoković preuzeo titulu najneodgovornijeg sportiste na planeti Zemlji · Komentar

O. Lekić

Teniski as oduševljavao nas je svojim igrama. Rijedak je sportista koji je tokom karijere pokazao toliku mentalnu snagu, konstantu, uvijek u vrhu, uvijek motivisan, uvijek potpuno spreman, Novaka Đokovića s pravom mnogi smatraju jednim od najboljih ikada. Ali na teniskim terenima.

Od trenutka kada se srbijanski as počeo baviti temama koje su prevazišle okvire teniskog terena, Đoković je pokazao da nema kapaciteta adekvatno odgovoriti izazovima koji se postavljaju pred ljude koji svojim stavovima mogu uticati na mase.

Tako je Đoković u prvom udaru koronavirusa na ljudsku populaciju na planeti Zemlji bio jedan od prvih sportista koji će sumnjati korist procesa vakcinisanja. Navjerovatno, ali u trenutku kada nam je nauka i medicinska struka kao društvu postala najznačajnija, čovjek koji je život proveo udarajući loptu reketom, odlučio je posumnjati u vjerovatno najveći izum modernog doba - vakcinu. Ipak, valjda on zna o tome svašta, život je proveo s reketom u ruci, a to je vjerovatno bolje nego da je pročitao sve medicinske knjige svijeta.

“Želim imati izbor da se vakcinišem ili ne vakcinišem”, govorio je tada prvi reket svijeta. Zaboravljajući da bi svojim izborom da se eventualno ne vakciniše pravo na zdrav život i budućnost uskratio mnogim nesretnicima koji se ne mogu vakcinisati i čiji život ovisi o kolektivnom imunitetu.

Međutim, teoretičara zavjere ima na svakom koraku i na Noletove anti-vaxerske stavove smo se lagano nasmijali i prešli preko njih. To što je negativno uticao na mnoge fanove usađujući im u glave svoje needucirane stavove, to smo mu brzo oprostili. Ali, nije to bilo dovoljno za Novaka, pa je odlučio dokazati nam da bolest koja je pokosila milione u biti ne postoji i napraviti upravo ono protiv čega su svi stručnjaci upozoravali.

Dok se većina sportskih saveza grčevito bori da organizuje takmičenja koja su obavezna i spasi integritet sporta, te oprezno otvori prozor ka svjetlog budućnosti, organizovao je Nole svoje drugare da malo safeštaju širom regiona.

Bez takmičarskog osnova, bez bilo kakvih mjera zaštite, uz pjesmu, ples, feštu, zagrljaje, poneko pivo ili bocu dobrog vina i ljubljenje, odlučio je teniski velemajstor obići region i, pokazaće se, raznijeti koronavirus po jadranskoj regiji. Mudro nema šta.

Stručnjak nam je pokušao pokazati da nema korone i da se nemamo čega bojati. Hvala mu, sada se bojimo još više, sport koji nam je želio vratiti, sada nam se čini daljim nego ranije.

Bravo majstore, ‘alal vera’, baš si nam pokazao!

Top Komentari

Gameboy
Šta pričaš ti "novinarčiću" ti si neko da pljuješ Đokovića, nisi ti za ovaj posao, i čovjek je u pravu što priča za vakcinu malo se informiši o svemu
22 18
Kladionicar_iz_mira
Bolje vam ne da pisete o Wandi, manje se ofirate.
16 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi