Šta očekuje igrače Sarajeva u Bjelorusiji?

Ne bi bilo iznenađenje da se utakmica i ne odigra

Šta očekuje igrače Sarajeva u Bjelorusiji?

E. Haračić

Dok se čitav svijet bavi pandemijom koronavirusa, njenim ekonomskim i socijalnim posljedicama, naredna stanica prvaka BiH u kvalifikacijama za Ligu prvaka utopljena je toliko duboko u unutrašnjopolitičke sukobe da do slijedeće srijede nije isključena ni otvorena revolucija, građanski rat ili vojna intervencija neke od velesila sa istoka ili zapada.

Bjelorusija se smatra posljednjom evropskom diktaturom, uz predsjednika Alexandera Lukashenka koji je u ovoj zemlji na vlasti već nevjerovatnih 26 godina, što je mandat duži nego bilo koji u državama nastalim raspadom Sovjetskog Saveza.

Nama su bili zanimljivi ovog proljeća kada su bili jedna od samo par država svijeta u kojim se fudbal igrao neometano. Predsjednik Lukashenko smatrao je da nema neke velike opasnosti od koronavirusa i ignorisao je sve protokole preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Bio je to samo jedan u nizu primjera diktatorove samovolje u kuhajućem loncu koji će prekipjeti tokom juna 2020. godine u pripremama za izbore - šeste za Lukashenka od kojih je pet posljednjih OSCE proglasio neregularnima, dok na ovim posljednjim nisu bili ni prisutni. Već sredinom juna vlast je uhapsila opozicionog lidera Viktara Babaryku koji je optužen za navodni pokušaj državnog udara, te mito i korupciju. Međutim, pravim pokretačem takozvane Anti-žoharske revolucije smatra se bloger Siarhei Tsikhanouski koji je po optužbama da je strani agent uhapšen u maju 2020, a upravo je njegova supruga Sviatlana Tsikhanouskaya nakon hapšenja Babaryke stala na čelo opozicionog pokreta.

Na dan izbora, u Bjelorusiji je ugašen internet. Izbori su održani 9. avgusta, prije manje od dvije sedmice, a Lukashenko je proglasio uvjerljivu pobjedu od 80.23% glasova, dok je Tsikhanouskayi dodjeljeno samo 9.9%. Rezultati su to koji su nevjerovatni čak i najgorljivijim zagovaračima diktatorovog režima. S druge strane Tsikhanouskaya je ustvrdila da se radi o izbornoj prevari te da je ona osvojila 60-70% glasova i još iste večeri krenuli su mirni protesti u Minsku, Vtebsku, Pinsku, Gomelu, ali i Brestu u koji će se u ponedjeljak zaputiti igrači i stručni štab FK Sarajeva.

Od tada, već deset dana traju sukobi protestanata i policije na ulicama gradova u Bjelorusiji. U međuvremenu sve veći broj političara i bjeloruskih diplomata podnosi ostavke, svjesni da je diktatorovom režimu došao kraj. Sam Lukashenko okrenuo se za pomoć Putinu, u svojim govorima prijeteći invazijom sila sa zapada, nagovijestio je mogućnost povratka Rusiji i unije dvije države. Istovremeno, predstavnici EU objavili su da ne priznaju rezultate izbora u Bjelorusiji, te donijeli odluku o sankcijama prema Lukashenkovom režimu. Prije dva dana, po pitanju Bjelorusije razgovarali su Anegela Merkel i Vladimir Putin koji je upozorio kancelarku da strana intervencija neće biti prihvatljiva.

Internacionalne agencije zabilježile su konstatna kršenja ljudskih prava od strane policije nad protestantima. Niz policijskih akcija okarakterisane su kao sistematski izrazito nasilne. Zabilježena su nasumična privođenja, premlaćivanja i mučenja hiljada demonstranata. Opozicija trenutno zahtjeva da se provede istraga o aktivnostima pripadnika policije koje su optužili za kršenje 16 stavki zakona uključujući ubistva, mučenje i silovanje.

Do sada je evidentirana smrt pet osoba, svih pet demonstranti. Prvi je bio Alexander Taraikovsky čiju smrt su snimile kamere u trenutku dok je policajac pucao u njega. Posljednja žrtva podlegla je jučer, a radi se o 43-godišnjem Gennady Shutov koji je podlegao posljedicama ranjavanja iz vatrenog oružja upravo u Brestu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovo je atmosfera u kojoj će FC Dynamo Brest dočekati prvaka Bosne i Hercegovine. Situacija se iz dana u dan komplikuje, a naš tim bi za Bjelorusiju trebao krenuti već u ponedjeljak, tako da će svi navijači bordo tima sasvim sigurno sa velikom pažnjom pratiti dešavanja na političkoj sceni ove zemlje.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Maatija
Lagano aktivirat demonstrante, nek naprave kake belaje policija nek ih smiri., al da sve bude kod stadiona. Prekini utakmicu. Domaćin nije organizovao utakmicu kako treba, piši službeni rezultat za goste 0:3. Treće pretkolo. Ustao sam, evo odoh se umit.
24 1
Adnanos
Neznam sto bi uopste i igrali. Da je neki drugi veliki tim u pitanju (pr. Real, PSG, City itd) a ne Sarajevo utakmicu bi sigurno otkazali - milion posto.
19 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi