Počinje nova era: Samo jedan bh. klub će ubuduće moći u Europa ligu i to uz određen preduslov
FOTO: kassiesa.net

Sarajevo još ima šansu

Počinje nova era: Samo jedan bh. klub će ubuduće moći u Europa ligu i to uz određen preduslov

A. Čaušević

Od naredne sezone počinje nova era u evropskom klupskom fudbalu, FK Sarajevo će protiv Celtica imati posljednju šansu postane prvi i jedini bh. klub u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja po trenutnom sistemu.

Sezona 2021/22 donosi i prvo izdanje Konferencijske lige ili bolje rečeno "takmičenja za siromašne", odnosno klubove koji jednostavno ne mogu da se takmiče sa finansijski najjačim.

Šta to znači za bh. klubove? Obzirom da je trenutno na 36. poziciciji na UEFA rang liste Premijer liga će dalje imati četiri predstavnika u Evropi. Šampion će igrati prvo pretkolo Lige prvaka, dok će pobjednik Kupa, drugoplasirani i trećeplasirani će ići u Konferencijsku ligu, a ne u Europa ligu kao što je do sada bio slučaj.

Priliku da igra u Europa ligi imat će samo jedan bh. klub, odnosno prvak zemlje. I to uz preduslov da prođe prvo pretkolo kvalifikacija, kao što se može vidjeti i na shematskom prikazu sistema kvalifikacija za period od 2021. do 2024. godine.

Prvak BiH za sezonu 2020/21 će u slučaju ispadanja u prvom pretkolu Lige prvaka završiti u drugom pretkolu Konferencijske lige u stazi šampiona.

Ukoliko izbori plasman u drugo pretkolo LP i ispadne, onda odlazi u treće pretkolo Europa lige - staza šampiona. Ako ispadne i u trećem pretkolu EL, onda će igrati play-off Konferencijske lige - staza šampioni.

Za punu rezoluciju fotografije kliknite ovdje.

Eventualno ispadanje u trećem pretkolu Lige prvaka znači odlazak u play-off za Europa ligu, a ispadanje u play-offu za EL znači odlazak u grupnu fazu Konferencijske lige.

Kada su u pitanju drugoplasirani i trećeplasirani tim iz Premijer lige za sezonu 2020/21 i pobjednik Kupa oni će svoju evropsku avanturu sljedećeg ljeta početi u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, u grupnoj fazi Konferencijske ligi će nastupiti ukupno 32 tima. Iako se radi o takmičenju prvenstveno za ekipe iz slabije rangiranih liga i Lige petice će imati svoje predstavnike, ali u kvalifikacijama.

UEFA je odlučila da šestoplasirane ekipe iz četiri najbolje rangirane lige te petoplasirani tim iz pete lige sa rang-liste igraju u play-offu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

ZukaZu
Marš svi u konferencijsku ligu, Sarajevo igra Ligu Šampiona :)
19 34
Zeleni_zub
Opet u play offu prolaze samo ovi klubovi iz jacih liga, a mi nemamo nikakve sanse. Za bh klubove ovo ce znaciti samo manje para iz nagradnog fonda, tj. Mogucnost da se prvak dodatno odvoji od ostalih tako sto ce zaraditi puno puno vise
18 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi