Muk na Grbavici: Sjeverna Irska nakon penala do finala baraža za Evropsko prvenstvo

Zmajevi poraženi

Muk na Grbavici: Sjeverna Irska nakon penala do finala baraža za Evropsko prvenstvo

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Grbavici od Sjeverne Irske nakon penala u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo.

Zmajevi su odlično otvorili utakmicu i od prve minute su krenuli po gol. Prvu šansu naš tim je imao u petoj minuti kada je Pjanić centrirao iz kornera, ali Saničanin glavom ne šutira baš najbolje.

Naš tim je i nakon toga nastavio s odličnom igrom i to nam se ubrzo isplatilo. Naime, u 13. minuti BiH je povela sa 1:0 kada je nakon fenomenalnog prodora i asistencije Cipetića mrežu gostiju zatresao Rade Krunić za radost navijača na Grbavici.

No, samo dvije minute kasnije Sjeverna Irska je mogla do izjednačenja. Nakon centaršuta glavom je pokušao Magennis, ali je njegov udarac nevjerovatnom paradom zaustavio Šehić.

Zmajevi su do drugog gola mogli u 24. minuti. Krunić je vratio loptu do Pjanića koji je bio na nekih 20-tak metara i odlično šutirao, ali je lopta na kraju otišla tik pored lijeve stative gostiju.

Bh. selekcija ponovo ozbiljno prijeti u 33. minuti kada je Džeko odlično primio loptu i uposlio Krunića koji je ovaj put šutirao pravo u golmana Sjeverne Irske. U finišu prvog dijela gosti su se oslobodili pritiska, ali nisu uspjeli ozbiljnije da zaprijete našem golu.

Međutim, Sjeverna Irska je početkom drugog dijela bila mnogo bolja. Gledali smo totalno drugačiju sliku na terenu i gosti su već u 52. minuti uspjeli da dođu do poravnanja.

Naime, nakon slave reakcije Cipetića i Saničanina lopta je došla do McGina koji je uspio da savlada Šehića za 1:1. Nakon toga nastala je totalna ludnica na terenu.

Zmajevi su mogli do vodstva u 58. minuti nakon sjajnog solo prodora Krunića, ali je ovaj put golman gostiju bio siguran. No, potom ide kontra Sjeverne Irske i nevjerovatna šansa na drugoj strani.

U šansi je bio Lewis čiji udarac blokira Cipetić, a potom isti igrač šutira preko gola. U 62. minuti fantastična šana za naš tim. Miralem Pjanić je odlično šutirao iz slobodnjaka, ali je prečka spasila goste.

Samo šest minuta kasnije Pjanić sjajno šalje loptu za Džeku koji je izašao ispred golmana gostiju, ali je poslao loptu preko gola.

U nastavku meča naš tim je imao više loptu u nogama, ali se vidjelo da obje reprezentacije opreznije igraju jer je bilo jasno kakav ulog je u igri. U finišu meča nismo vidjeli ozbiljnijih prilika, te je jasno bilo da će se igrati produžeci.

Na početku prvog produžetka gosti su imali veliku priliku kada je pokušao Jones sa nekih 20 metara, ali lopta na našu sreću pogađa stativu. Samo minutu kasnije odlična šansa i za naš tim.

Gojak je odlično prošao po lijevoj strani i uposlio Višću koji je lukavo pokušao, ali je golman gostiju bio siguran.

I u drugom produžetku smo gledali istu sliku, obje ekipe su bile dosta oprezne. Naš tim je pokušavao nekako da dođe do gola i riješi sve, ali falio je taj zadnji pas i osjetila se nervoza u igri našeg tima, te je bilo jasno da ćemo putnika u finale baraža saznati tek nakon penala.

Prvi loptu je uzeo Pjanić koji je pogodio za 1:0. Za goste prvi penal izveo je Dallas i poravnao na 1:1. Drugu seriju otvorio je Hajradinović, ali golman gostiju to odbranio. Potom loptu uzima Lafferty i pogađa za 1:2.

Za BiH treći izvođač bio je Višća koji je također promašio, tačnije Peacock-Farrell brani. Nakon toga Saville je pucao, ali je šutirao preko gola. Četvrtu seriju otvara Hotić i pogađa za 2:2.

Četvrti penal za goste izveo je Washington i pogodio za 3:2. Naredni penal izveo je Edin Džeko i bio je siguran za 3:3. No, petu seriju za goste šutao je Boyce i pogodio za 4:3 i prolaz dalje.

Polufinale baraža za EP:

BiH - Sjeverna Irska 1:1 (Krunić 13'/McGinn 52') 3:4 nakon penala

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Bosna i Hercegovina: Šehić, Kolašinac, Saničanin, Ahmedhodžić, Cipetić, Pjanić, Cimirot, Hadžiahmetović, Višća, Krunić i Džeko.

Sjeverna Irska: Peacock-Farrell, J. Evans, Cathcart, McNair, Lewis, Seville, S. Davis, C. Evans, Dallas, Magennis i McGinn.

Top Komentari

Rajvosa2019
Korektna igra - korektan sudija- sami smo krivi, ne zasluzujemo ovakvom igrom na euro - gasi mjesalicu motaj kablove
84 2
Saimai1316
Svaka cast Irskoj,hebali su nas cijelu utakmicu,zasluzeno prosli,a nasi manekeni sve najbolje u buducnosti hebem vam pleme
42 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi