Borbena i disciplinovana BiH izgubila na Grbavici, ali i pokazala zube svjetskim prvacima

Francuzi slavili s 0:1

Borbena i disciplinovana BiH izgubila na Grbavici, ali i pokazala zube svjetskim prvacima

A. Čaušević, foto: T. Hebib

Bosna i Hercegovina je u svom drugom meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine na stadionu Grbavica izgubila od Francuske rezultatom 0:1.

Selektor Ivaylo Petev kojeg nije bilo na klupi zbog koronavirusa se odlučio za taktiku sa zgusnutim veznim redom. Formacija 3-6-1 je bila izuzetno učinkovita u prvom poluvremenu.

Na drugoj strani Didier Deschamps je ostavio Gioruda na klupi, ali je svejedno izveo izuzetno ofanzivan tim sa Mbappeom, Griezmannom, Lemarom i Komanom.

Nakon uvodnih minuta i početnih ispitavanja snaga prvi su prijetili gosti. Koman je šutirao u 15. minuti, ali nije bilo problema za našu odbranu. Ofanzivac Bayerna je zaprijetio i dvije minute kasnije, njegov šut glavom Šehić je lako zaustavio.

U prvih pola sata Lloris je dva puta spasio Francuze. U 24. minuti Todorović mu je zagrijao dlanove, da bi nakon toga fenomenalno s gol-linije zaustavio šut Ahmedhodžića.

Do kraja prvog dijela Trikolori su imali posjed lopte, ali se bh. reprezentacija odlično branila, prije svega disciplinovano i organizovano, pa favorizovani gosti nisu uspjevali da zaprijete.

Oglasi

Na startu drugog poluvremena slična situacija. Francuzi napadaju sporo i strpljivo, a bh. fudbaleri prijete iz kontri. Jednu takvu su imali u 54. minuti kada se Kolašinac spetljao u završnici.

U posljednjih pola sata Deschamps je u igru uveo "sidraša" Girouda i nekoliko napada kasnije stigli su do vodstva. Sam na desetak metara ostao je Griezmann koji glavom matira Šehića.

Kako se bližio kraj meča i Zmajevi su se postepeno otvarali i igrali ofanzivije. U 71. i 74. minuti tražili smo dva kaznena udarca, oba je puta pao Krunić, ali sudija Orsato nije pokazao na bijelu tačku.

U 81. minuti slobodnjak sa oko 18 metara i idealna pozicija za Pjanića, ali bh. veznjak je u svom 100. nastupu za nacionalni tim pogodio samo živi zid. Finiš nije donio uzbuđenja pa je ostalo 0:1.

Oglasi

Sve u svemu može se reći da je Bosna i Hercegovina borbeno, što se i očekivalo, ali i veoma disciplinovano. Pokazali su Zmajevi zube favorizovanim prvacima svijeta koji su u ovom trenutku ipak puno jači tim, prije svega individualno. 

S ovim porazom niz bez pobjede je produžen na 11 utakmica, posljednja je ostvarena prije 500 dana na gostovanju kod Lihtenštajna u oktobru 2019. godine.

U drugom meču grupe D viđeno je veliko iznenađenje jer je Ukrajina na domaćem terenu remizirala s Kazahstanom 1:1. Sada Francuska iz tri meča ima 7, a Ukrajina tri boda. Finci imaju dva, a BiH i Kazahstan po jedan bod iz dva meča. 

Bosna i Hercegovina - Francuska 0:1 (Grizemann 60')

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Bosna i Hercegovina: Šehić, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Saničanin, Todorović, Kolašinac, Hadžiahmetović, Pjanić, Cimirot, Krunić, Džeko.

Francuska: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez, Lemar, Rabiot, Pogba, Coman, Griezmann, Mbappé.

Top Komentari

Rajvosa2019
Steta , odigrali smo odlicno + zasluzili smo remi - prijatno su me iznenadili , ipak smo igrali protiv svjetski prvaka // ubjedjen sam da bi sudija svirao penal da je ona situacija bila za Francuze
90 3
Barca.forever
Kako smo se branili, dobro je, nije palo 3 gola ali čista dva penala nedosuđena
38 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi