Žižović sa Slobodom drži vrh: Fudbal je nepredvidiv, jedne sedmice si heroj, druge najveća neznalica

Sjajan start Tuzlaka, sada ih čeka derbi sa FK Sarajevo

Žižović sa Slobodom drži vrh: Fudbal je nepredvidiv, jedne sedmice si heroj, druge najveća neznalica · Intervju

S. Mlaćo
Kada bi morali birati najboljeg trenera nakon pet odigranih kola novoj sezoni Premijer lige definitivno bi to bio Mladen Žižović.

Žižović je na mala vrata prošle sezone došao u Slobodu, spasio klub od ispadanja, a onda dobio novi ugovor. U miru i tišini je radio sa svojim stručnim štabom i spremao se za novu sezonu, a Sloboda nakon pet kola ima 13 bodova i drži lidersku poziciju.

Sretni su i zadovoljni navijači Slobode, pogled na tabelu daje im prostor za zadovoljstvo. Tuzlaci su sinoć nadigrali Velež 2:0, Mladen Žižović je slavio protiv svog kolege i prijatelja Feđe Dudića te u grad soli donio nova tri boda.

Igrala je Sloboda 'pametno', znala šta hoće tokom cijelog meča i na kraju slavila.

“Dosta smo ih gledali, analizirali, a sinoć iskoristili jedan prekid koji smo uigravali, te mi je posebno drago da nešto što treniramo i iskoristimo na utakmici. Generalno, bilo je dobro, maksimalno smo bili skoncentrisani svih 90 minuta i na kraju smo nagrađeni sa nova tri boda“, priča Žižović na početku razgovora za SportSport.ba.

Svi koji žele podcijeniti igru i pobjedu Slobode ističu da Velež nije bio 'pravi', da su Rođeni biti umorni, potrošeni...

“Ovdje se više potencira umor Veleža nego sjajna serija Slobode. Posljednji poraz smo i imali mislim u aprilu protiv Veleža. Fokusiran sam na svoj tim, ovi momci zaslužuju više pažnje, nego umor Veleža".

Oglasi

Brojni stručnjaci, prognozeri, nisu davali ni jedan posto šanse da će Sloboda biti lider nakon pet kola.

“Niko to nije očekivao. Mi smo priželjkivali da naplatimo sav svoj trud i rad, hvala Bogu, uspjeli smo. Lijepo je vidjeti tabelu, iako je tek peto kolo. To je potvrda da radimo prave stvari, a gdje ćemo završiti ne znam. Lijepo je biti član Slobode posljednja dva – tri mjeseca“.

Atmosfera i u tuzlanskom klubu je na visokom nivou.

“Atmosfera je bitna karika u svemu ovome. Iz dobrog ambijenta izvlačimo dobre treninge, a iz dobrih treninga dobre utakmice. Nemamo preveliki igrački kadar da očekujemo neke velike stvari, no uvijek ističem da su momci iznijeli veliki teret u ovih pet kola, ali ne želimo stati na ovome. Uvijek želimo da damo svoj maksimum. Neke velike analize možemo raditi tek kada odigramo 11 kola, odnosno kada se izmjerimo sa svim klubovima. Raditi analize u prvoj trećini ili na pola, to može biti pogubno“.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Slobodu sada čeka derbi sa Sarajevom.

“Sigurno je da ćemo ostati ispred Sarajeva i nakon ovog kola, ne mogu nas stići. Sarajevo ima kvalitetnog trenera koji ima svojih ideja, ali dobro ćemo ih analizirati, kao što smo analizirali i Velež. Sarajevo će biti dodatni motiv za nas, oni privlače mnogo ljudi u okolini Tuzli. Nadam se dobrom ambijentu i da na kraju slavi bolji. Navijači su uz nas, prepoznali su da Sloboda ide koracima ka naprijed, te ih pozivam da nas podrže i u derbiju sa Sarajevom, da podrže svoj klub i grad. Svakako treba se znati da u trenutnom kadru imamo preko 60 posto nogometaša koji su ponikli u Slobodi“.

Žižović je Slobodu preuzeo u martu ove godine kada su Tuzlaci došli u borbu za opstanak i kada su im mnogi predviđali da bi na kraju mogli biti među timovima koji neće izboriti opstanak. Žižović se nije prepao izazova, spasio je tim od ispadanja i ispunio prvi cilj. Već tada je pobrao simpatije u Tuzli.

“Prihvatio sam taj izazov, iako kažete da mnogi to ne bi u tom trenutku. Uvezali smo tada nekoliko poraza, ekipa je bila psihički potrošena, no uspjeli smo se stabilizovati. Sada u mirnom radu i kontinuitetu, te dobrom ambijentu stvaramo dobre rezultate. Što se tiče lično mog rada, želim više i želim da napredujem sa svojim stručnim štabom koji je fenomenalan. Želimo napraviti neku dobru priču i da budemo svakim danom bolji“.

Dao je i komentar na tabelu nakon nepotpunog petog kola.

“Nepotpuna je tabela, pet kola je malo za neki komentar. Jasno je da će Zrinjski biti konkurentan za to prvo mjesto. Promijenili su dosta igrača, doveli su sedam – osam. Imaju visoke ambicije nakon što su nakon 15 godina ostali bez Evrope, a tu je i Tuzla City koji nikada nije izborio Evropu. Mnogo ulažu, imaju ambicioznog predsjednika koji će učiniti sve da izbore Evropu. Tu je i Borac te Velež, bez obzira na te neke početne neuspjehe. Tu je naravno i Sarajevo, te Željezničar. Liga će se vjerovatno podijeliti, ali za to treba vremena. Biće za ta zona za opstanak, nekoliko timova koji će biti u sigurnoj zoni, a ostali će se boriti za Evropu. Tako je svake godine, osim prošle kada se nije znalo do posljednjeg kola“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sloboda sjajno stoji, no Žižović jasno ističe da ga to neće zavarati. Svjestan je da pred njegovim stručnim štabom i nogometašima puno rada u budućnosti.

“Fudbal je nepredvidiv. Jedne sedmice si heroj, druge sedmice najveća neznalica. Imate evo primjer Veleža. Bili su sjajni u Evropi, a sada dva poraza i mnogo upitnika. Mi smo ovdje vrlo čudan narod, lako to ide od euforije do nekog razočarenja. Treba biti miran u svemu ovome, donijeti prave odluke i rezultat tada neće izostati. Svima nam treba malo više strpljenja, boljih uslova za rad i bilo bi nam bolje svima, a ne da stalno pišemo saopštenja o suđenju i slično“, dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba šef struke FK Sloboda Mladen Žižović.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Slobodas
moSa bodaSlo
9 2
KviskoKvesic
ŽIŽA JE LJUDINA I TRENER znam ga dobro dok je igro uHŠK ZRINJSKI i osvajo titule ŽIŽA samo nastavi i donesi Slobodi titulu
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi