Pitanje: Zbog čega je tačno kažnjen Hasić? Predsjednik komisije objašnjava...
Prvi čovjek Veleža na tribinama stadiona Pecara

Između ostalog sporan i razgovor sa sudijom prije meča

Pitanje: Zbog čega je tačno kažnjen Hasić? Predsjednik komisije objašnjava...

A. Beganović

Najvećim bosanskohercegovačkim derbijem u kojem je Sarajevo rezultatom 2:0 savladalo Željezničar kompletirano je 10. kolo Premijer lige o kojem će se sasvim siguno još mnogo pričati.

I kako to često biva u Bosni i Hercegovini, javnost se neće baviti dobrim igrama na bh. fudbalskim terenima, te potezima zbog kojih se dolazi na stadione, nego suđenjem i incidentima na utakmicama.

Ovaj put u centru pažnje biće duel Veleža i Borca kojeg su gosti iz Banjaluke dobili službrenim rezultatom 3:0 nakon prekida zbog utrčavanja navijača domaće ekipe na teren.

Nekoliko sumnjivih sudijskih odluka izazvalo je pravu buru negodovanja domaćih navijača, ali i igrača, a nemile scene koje su uslijedile u 82. minuti meča, te nekih sat i pol nakon meča kada su huligani u jednom tunelu zapalili automobil službenih lica te ih sa šipkama fizički napali "gurnuli" su Premijer ligu u žižu interesovanja i mnogih evropskih medija.

Fotografije zapaljenog automobila preplavile su inostrane medije, a zbog svega navedenog jučer su zasjedale Takmičarska i Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Očekivano, Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH susret je registrovala službenim rezultatom 3:0 u korist Borca, dok je Disciplinska žestoko kaznila Velež, ali i prvog čovjeka mostarskog kluba Šemsudina Hasića.

"FK Velež se kažnjava novčanom kaznom od 10.000 KM i oduzimanjem 3 boda, Suspenduje se stadion FK Velež na 6 utakmica, Predsjednik FK Velež, Šemsudin Hasić se kažnjava zabranom obavljanja funkcija u nogometu u trajanju od 2 godine.", navedeno je na službenoj stranici Fudbalskog saveza BiH.

Oglasi

A, upravo je kazna Šemsudinu Hasiću izazvala mnogo nedoumica u bosanskohercegovačkoj javnosti. Zbog čega tolika kazna? Nije Hasić kriv za napad na službena lica? Logična su iitanja su koja postavljaju, prije svega navijači mostarske ekipe.

Upravo iz tog razloga SportSport.ba je kontaktirao prvog čovjeka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH, Gorana Kosorića, koji nam je objasnio da je Hasić kažnjen zbog konstantnog kršenja Pravilnika Fudbalskog saveza BiH.

"Ne radi se samo o dešavanjima na meču Veleža i Borca. Hasić je prijavljen od glavnog sudije meča i to zbog prijetnji upućenih mu prije početka. Parafraziram, rekao mu je da će ga u životu oštetiti onoliko koliko on ošteti Velež. No, u obzir je uzeto konstantno kršenje Pravilnika od strane gospodina Hasića. Četiri prijave su podnešene protiv njega i niti na jednu se nije očitovao. Posljednja u nizu i to nakon novčane kazne je ona vezana za istup u medijima nakon utakmice Željezničar - Velež. Dakle, kazna nije donešena vezano samo za nedavna dešavanja u Mostaru i prijavu glavnog sudije meča. Mi smo pravnici, radimo onako kako nam struka nalaže, a sve kako bi korist imao bosanskohercegovački fudbal. Bitno je i što sve odluke donesene jednoglasno, pa i ona jučerašnja", objasnio je Goran Kosorić, predsjednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH.

A, na osnovu čega zapravo prvi čovjek mostarskog kluba konstantno dobija prijave i zbog čega je na meti organa Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine? Radi se o Kodeksu ponašanja članova fudbalske organizacije koji je usvojen još davne 2014. godine.

U članu 2. Kodeksa objašnjeno je ko su zapravo članovi fudbalske organizacije: "Članovima nogometne / fudbalske organizacije u ovom Kodeksu smatraju se igrači, treneri, članovi (igrači i članovi stručnih štabova) reprezentativnih selekcija NS/FS BiH, predsjednici, direktori i ostali službenici klubova, nogometni / fudbalski suci, delegati, osobe koje rukovode takmičenjem, članovi organa i tijela NS/FS BiH, kao i sve ostale osobe koje učestvuju u radu nogometne / fudbalske organizacije na svim nivoima organizovanja NS/FS BiH".

Oglasi

Sa druge strane u članu 4. tačka 7. i tačka 8. navodi se šta zapravo ne smiju raditi.

"U javnim nastupima nije dozvoljeno iznošenje negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije, a izjave za sredstva javnog informisanja su dozvoljene samo u skladu sa internim pravilima Saveza koja se odnose na ovu oblast, tj. po odobrenju predsjednika, potpredsjednika ili generalnog sekretara, i u skladu sa aktima koji regulišu pravila komuniciranja", navodi se u tački 7., dok u tački 8. stoji:

"Davati sve primjedbe na suđenje, organizaciju utakmice ili rukovodstvo takmičenja samo na način predviđen propisima NS/FS BiH, uključujući i pravo na pokretanje disciplinskog ili žalbenog postupka".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Disciplinski pravilnik je pak "odredio" visine kazni za povredu Kodeksa ponašanja, pa u član 81. stoji:

(1) - Ko učini prekršaj propisan „Pravilnikom o anti-dopingu NS/FS BiH“ biće kažnjen u skladu sa odredbama tog pravilnika.
(2) - Ko učini prekršaj propisan „Kodeksom ponašanja članova nogometne/fudbalske organizacije“ biće kažnjen u skladu sa odredbama tog Kodeksa i ovog Pravilnika.
(3) - Sportski radnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:
a) igrač, novčanom kaznom od 500 KM i zabranom igranja do šest utakmica
b) sportski radnik, novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM i zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci.
(4) - U ponovljenom slučaju bit će kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do dvanaest utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM,
b) sportski radnik, od tri mjeseca do dvije godine dana zabrane obavljanja funkcija ili isključenjem iz nogometne organizacije i novčanom kaznom od
najmanje 3.000 KM.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1612368054
Kolika je kazna za negative genocida lopovi.
62 5
Njosa
Koliko ste uzeli da opravdate ovu sramotu kvazinovinari? Jednoglasno donesena odluka,a Vico najavio sve sta ce biti prije same sjednice?
37 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti