Nije sve izgubljeno za Rođene: Velež se može pozvati na zaštitu zakonitosti!

Da li će se žaliti?

Nije sve izgubljeno za Rođene: Velež se može pozvati na zaštitu zakonitosti!

A. Beganović

Iako je Apelaciona komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donijela odluku o kažnjavanju FK Velež, borba Rođenih za ukidanje ili blažu kaznu još uvijek nije gotova.

Nakon što je utakmica između Veleža i Borca prekinuta u 81. minuti kod rezultata 2:0 za aktuelnog bosanskohercegovačkog prvaka zbog utrčavanja na teren domaćih navijača, te nakon napada na službena lica tokom njihovog povratka kući prilikom kojeg im je i zapaljen automobil u jednom od tunela kod Jablanice, sazvane su vanredne sjednice Takmičarske i Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Takmičarska je meč shodno pravilima i propisima registorovala rezultatom 3:0 za Borac, dok je Disciplinska komisija kao prvostepeni organ donio odluku o kažnjavanju FK Velež, ali i predsjednika mostarskog kluba Šemsudina Hasića.

Velež je od strane prvostepenog organa kažnjen oduzimanjem tri boda, zatim novčanom kaznom od 10.000 KM, te suspenzijom stadiona na šest utakmica (nije dozvoljeno igranje na stadionu Rođeni), dok je Šemsudin Hasić zbog konstatntog kršenja Kodeksa o ponašanju članova fudbalske organizacije kažnjen sa dvogodišnjom suspenzijom.

Mostarski klub je na odluku Disciplinske komisije odnosno prvostepenog organa uložio žalbu Apelacionoj komisiji odnosno drugostepenom organu. Apelaciona je mostarskoj ekipi i Hasiću smanjila kazne (novčana kazna 6.000 KM, šest utakmica bez prisustva publike na stadionu Rođeni, oduzeta tri boda, Hasiću suspenzija godinu i pol).

Međutim, bitno je naglasiti da Velež nije još uvijek iscrpio sve mogućnosti u ovoj borbi, odnosna da još uvijek ima mogućnost svojevrsne žalbe i na odluku Apelacione komisije, odnosno drugostepenog organa.

Naime, u Pravilniku o takmičenjima u članu 77. stoji da zainteresovana strana (u ovom slučaju Velež) može podnijeti prijedlog za zaštitu zakonitosti ovog Pravilnika Izvršnom odboru, koji potom može zatražiti mišljenje Pravnog komiteta FSBiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Protiv odluke drugostepenog organa, zainteresovana strana može podnijeti prijedlog za zaštitu zakonitosti ovog Pravilnika Izvršnom odboru NS/FS BiH. Izvršni odbor NS/FS BiH može po pomenutom zahtjevu zatražiti mišljenje Pravnog komiteta NS/FS BiH. Ako Izvršni odbor NS/FS BiH utvrdi da je zahtjev za preispitivanje odluke drugostepenog organa osnovan, donijet će odluku kojom će pravosnažnu odluku drugostepenog organa ukinuti i vratiti nadležnom organu na raspravljanje i odlučivanje ili ako nađe za shodno može sam donijeti konačnu odluku. Ako Izvršni odbor NS/FS BiH ukine pravosnažnu odluku i vrati je na ponovno raspravljanje i odlučivanje nadležnom organu koju je donio, ovaj je dužan da raspravi sva pitanja na koja mu je ukazao Izvršni odbor NS/FS BiH. U slučaju da nadležno tijelo ne postupi po uputama Izvršni odbor NS/FS BiH isti je obavezan po službenoj dužnosti donijeti konačnu odluku", navodi se u članu 77. Pravilnika o takmičenjima.

Dakle, Velež još uvijek ima mogućnosti da na odluku drugostepenog organa uloži svojevrsnu žalbu koja ne odlaže odluku Apelacione komisije.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Samoiskreno
Sportsport kao da relativizira pokušaj ubistva sluzbenih lica nogometnog saveza BIH?
1 13
milanovac
Pravni komitet da preinaci odluku da se utakmica ponovi zbog nastranog sudjenja potplacenog sudije Topalovica, vrate zasluzeno osvojeni bodovi...I da pozivu gdina Hasica u savez I javno mu se izvine.. samo tako ce pravda biti odradjena..
11 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi