Fenomenalan preokret i pobjeda Bosne i Hercegovine protiv Češke u Skenderiji

Kvalifikacije za SP

Fenomenalan preokret i pobjeda Bosne i Hercegovine protiv Češke u Skenderiji

M. Šljivak, foto: T. Hebib

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji u 1. kolu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo savladala selekciju Češke rezultatom 97:90.

U odličnoj atmosferi dvorane Skenderija bh. tim je uspio da pobijedi neugodnog rivala koji je imao prednost većim dijelom utakmice.

Češka fantastično ulazi u ovaj meč. Rešetali su koš naše selekcije šutem za tri poena i gotovo da nisu mogli da promaše u prvoj dionici.

Uspjela je Češka da ode na plus 12, ali je odličnom odbranom bh. selekcija uspjela da zaustavi protivnički napad u finišu prve dionice i prednost nakon deset minuta igre smanjena je na minus šest, 23:17.

Nije bh. tim imao raspoloženog igrača u fazi napada ni u drugoj dionici. Češka je sa druge strane nastavila da pogađa gotovo sve što je pokušala, zabili su čak 11 trojki iz 15 pokušaja u prvom poluvremenu i na odmor su otišli sa 12 poena prednosti, 56:44.

Međutim, moralo je Čehe stati u nastavku. Bh. tim je pojačao odbranu, gosti više nisu mogli pogoditi, a poenima Džanana Muse na sredini igre u trećoj dionici bh. selekcija po prvi put dolazi do vodstva u ovom susretu, 61:59.

Oglasi

Selekcija BiH je potpuno okrenula meč u svoju korist u trećoj dionici. Igrala se sjajna odbrana, pogađalo se u napadu, a nakon 30 minuta igre bilo je plus osam u korist selekcije Bosne i Hercegovine, 75:67.

Češka bolje ulazi u posljednju dionici. Vratili su se gosti u igru, ali pored Muse BiH je imala raspoložene Sulejmanovića i Gegića i tim Vedrana Bosnića je održavao vodstvo u ovom susretu.

Na kraju je bh. selekcija uspjela da zadrži prednost i da dođe do velike pobjede na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a utakmicu je prelomila trojka Robersona na nešto više od minut prije kraja.

Džanan Musa je sa 21 poenom predvodio selekciju Bosne i Hercegovine, Amar Gegić je dodao 20, a kod gostiju Jelinek je ubacio 31 poen.

Kvalifikacije za SP:

BiH - Češka 97:90 (17:23, 27:33, 31:11, 22:23)

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

BiH: Atić 7, Gegić 20, Halilović 12, Roberson 11, Sulejmanović 15, Čampara, Delalić, Kamenjaš 7, Lazić 2, Musa 21, Penava, Vrabac.

Češka: Bohačik 10, Peterka 14, P.Bohačik 4, Sehnal 14, Jelinek 31, Pekerek, Kyzlink 13, Kovar, Palyza 2, Pursl, Sirina, Vyoral.

Promo

Top Komentari

nedyim_SA1946
Aferim ZMAJEVI, ovo je NBA rezultat, Gegić fenomenalan.
44 0
vence
brate, kao da je steph curry igrao.. ubise trojkama.. i cim su ih stale pali su
19 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi