Disciplinovani Zmajevi iz Premijer lige nisu izdržali: Kapitulacija u samom finišu za poraz od SAD-a
Foto: N/FSBiH

Minimalan poraz

Disciplinovani Zmajevi iz Premijer lige nisu izdržali: Kapitulacija u samom finišu za poraz od SAD-a

A. Čaušević

Fudbalska reprezentacija BiH je neuspješnu 2021. godinu završila minimalnim porazom od SAD. Završeno je 1:0. 

Selektor Ivaylo Petev je za gostovanje u Los Angelesu računao isključivo na igrače iz Premijer lige BiH, a od prve minute je na teren poslao igrače iz četiri prvoplasirana tima prvenstva: Zrinjskog, Tuzla Cityja, Borca i Sarajeva.

Susret su započeli sljedeći igrači: Ćetković, Ćorluka, Kurdić, Nukić, Barišić, Vojnović, Lukić, Krpić, Begić, Đokanović i Savić. Na klupi su ostali Dizdarević, Ovčina, Ćosić, Maksimović, Ćavar, Vrhovac i Pidro.

Prvo poluvrijeme je bilo sasvim solidno. Bh. fudbaleri su bili ravnopravan protivnik, ali su Amerikanci bili ti koji su imali izglednije šanse. Prva je stigla u 14. minuti kada Pepi kasni na jedan prizeman centaršut.

Na naredna uzbuđenja čekalo se 15-ak minuta. Amerikanci su prvo izblokirali Barišića i Đokanovića, da bi nakon toga uslijedio brzi napad. Morris se našao sam na drugoj stativi šutirao glavom, ali je to Ćetković uspio odbraniti.

Najvažniji detalj u prvom dijelu desio se u 40. minuti. Begić je neoprezno startao nad Acostom, sudija Keylor Herrera mu je pokazao direktan crveni karton te je naša selekcija ostala s igračem manje.

Oglasi

Na startu drugog dijela Petev je u igru uveo Pidru i Dizdarevića umjesto Lukića i Ćetkovića te se sasvim očekivano opredijelo za kontra napade te eventualne prijetnje iz prekida.

Igrači na terenu su se ponašali veoma disciplinovano te se u većem dijelu drugog poluvremena nije osjetio igrač manje u našem timu.

S vremena na vrijeme smo uspjevali i zaprijetiti. U 67. minuti poslije ubačaja Nukića šutirao je Savić iz teške pozicije, međutim bio je neprecizan.

Posljednjih 20-ak minuta igre je proteklo u prividnoj inicijativi domaćih. Imali su posjed lopte, ali je odbrana bh. tima predvođena sjajnim Baršićem to sve čistila bez problema.

Oglasi

Petev je do kraja meča priliku za igru dao još Ćosiću, Ovčini i Maskimoviću, a praktično jedini koji nije ušao u igru bilo je Vrhovac. 

Pobjednik je odlučen u 89. minuti. Nakon jedne gužve i odbrane Dizdarevića Bassett je odbijenu loptu prikucao u mrežu. Ostaje žal za porazom koji je možda i nezaslužen kad se sve sabere i oduzme.

Naredne akcije reprezentaciju BiH čekaju u martu kada će također igrati prijateljke utakmice. Rivali bi trebali biti poznati vrlo brzo.

Prijateljska utakmica:

SAD - BiH 1:0 (Bassett 90')

SAD: Turner, Lennon, Zimmerman, Kessler, Bello, Cardoso, Ferreira, Roldan, Morris, Pepi i Acosta.

BiH: Ćetković, Ćorluka, Kurdić, Nukić, Barišić, Vojnović, Lukić, Krpić, Begić, Đokanović i Savić.

Top Komentari

Mackintosh
Podrska savezu i selektoru! Njeki ovdje koji su nocas igrali trebaju bit stalni starteri, a ne da nam igraju one levatine protiv Finske, treba njiha sve rascerat, i Djeki se zahvalit, on je dedo realno, proslo njegovo
6 39
Klicko
Koji mozak moraš biti da dobiješ crveni na prijateljskoj utakmici?
10 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi