Kreće licitacija za novog trenera FK Sarajevo: Ko će naslijediti Sablića?

Bordo tim traži šefa stručnog štaba

Kreće licitacija za novog trenera FK Sarajevo: Ko će naslijediti Sablića?

A. Čaušević

Najužarenija trenerska klupa u Premijer ligi BiH je ponovo slobodna. 

Sve je slutilo da avantura Gorana Sablića na klupi Sarajeva neće dugo trajati. Hrvatski trener je u ruke uzeo "vruć krompir" i nije ga dugo zadržao, svega jednu polusezonu.

Šokantno, a može se reći i ponižavajuće ispadanje u Konferncijskoj ligi od moldavskog Milsamija je nekako i preboljeno, međutim slabi rezultat u Premijer ligi su bili kobni.

Četiri poraza u deset mečeva na Koševu je previše za Sarajevo ako su ozbir uzme reputacija i ugled kluba u bh. okvirima. To ne bi "preživio" niti jedan trener pa tako nije ni Sablić koji je statistički, ali i rezultatski među najneuspješnijim trenerima višestrukog prvaka BiH u posljednje dvije decenije.

Svakom treneru je vrlo lako moguće naći manu, pogotovo ako rezultati nisu odgovarajući. Tako i Sabliću. Posebice je bila diskutabilna formacija sa trojicom šotpera u odbrani. Međutim, s druge strane treba pogledati i igrački kadar koji je imao na raspolaganju.

Period tranzicije kroz koje prolazi Sarajevo te promjene vlasničke strukture i klupskog rukovodstva su se odrazili i na igrački kadar koji je, ruku na srce, daleko slabiji u odnosu na sezone kada su osvajane šampionske titule.

Oglasi

Mogao se osjetiti i manjak dicispline igrača u finišu jesenjeg dijela. Žestoke kazne su dobili Anel Hebibović i Darko Bodul, ne zbog grubih prekršaja već zbog nesportskog ponašanja. Pa je pitanje da li je Sablić uspio kontrolisati svlačionicu.

Potvrdom da je Sablić "bivši" automatski je počela i licitacija za novog šefa stručnog štaba. Kako to obično biva u ovakvim situacijama telefoni čelnika Sarajeva će u narednom periodi biti usijani.

Neka provizona lista kandidata bi mogla izgledati ovako: Mirza Varešanović, Marko Maksimović, Dragan Jović, Bruno Akrapović... Uglavnom manje-više ista imena kada se traži trener na Koševu.

U nekim ranijim prilikama odlično je ulogu "dežurnog vatrogasca" obavljao Dženan Uščuplić, ali je teško reći da će igračka legenda Sarajeva opet sjesti na klupu seniora.

Menadžeri će nuditi svoje trenere. Sasvim logično i očekivano. Bit će tu bh. stručnjaka, ali sigurno nekih iz regiona. Recimo da će se stvari dešavati po ustaljenoj praksi. Ključnu ulogu u svemu svakako će imati Ismir Mirvić.

"Želimo napraviti potrebne iskorake u smjeru nove vizije, te sa novim ljudima na ključnim pozicijama ostvariti i u organizaciji Kluba i na terenu rezultate kakvim FK Sarajevo stremi", poručio je Mirvić u oproštajnoj poruci od Sablića.

Velika su očekivanja navijača Sarajeva od prvog čovjeka kluba. Zato će imenovanje novog trenera biti vjerovatno najteža, a sigurno najvažnija odluka od dolaska na čelo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nije baš da se i ima vremena. U ovakvim situacijama sat kao da otkucava brže nego inače. Za imenovanje novog trenera preostalo je 15-ak dana.

Prozivka je zakazana za 10. januar. Teško je vjerovati da će ozbiljan klub poput Sarajeva sebi dopustiti taj luksuz da pripreme za proljetni tio sezone započne bez šefa stručnog štaba.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nedim1996
Ma samo Safet Sušić :)
17 2
gospodska77
Vule Trivunovic
7 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije