Preminuo tvorac najveće renesanse u Ligi prvaka: Njegovo čudo se i danas prepričava

U 80. godini života

Preminuo tvorac najveće renesanse u Ligi prvaka: Njegovo čudo se i danas prepričava

H. Zilić

Tužne vijesti u fudbalskom svijetu.

U 80. godini života preminuo je Nils Arne Eggen, mnogi će reći jedan od ljudi koji je napravio renesansu u Ligi prvaka i pokazao da mali klubovi imaju mjesta među evropskom elitom.

Eggen je u periodu od 1988. do 2002. godine napravio "boom" sa malim klubom iz Trondheima ekipom Rosenborga.

U tom periodu Rosenborg je ostvario nevjerovatan niz od 13 uazstopnih titula prvaka Norveške, a osam godina u nizu je igrao grupnu fazu Lige prvaka. Neke od utakmica na legendarnom Lerkendalu i dan danas se prepričavaju.

Najveći uspjeh je četvrtinale Lige prvaka 1997. godine, što je i najveći rezultat u historiji za sada već slavni norveški klub.

Tokom Eggenove vladavine, Rosenborg je osvojio i šest naslova u Kupu Norveške.

Nils Arne Eggen je tokom života bio vezan za Rosenborg kao igrač gdje je proveo deset godine, dok je kao trener proveo na klupi Rosenborga čak 20 godina sa kraćim prekidima, a u periodu od 1974. do 1977. godine bio je i selektor reprezentacije Norveške.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Ko ih dobio u grupi unaprijed se radovao. Toliko su jaki bili.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi