Koliko su žuti kartoni protivničkih igrača olakšali put Borca kroz Premijer ligu BiH?

Jedan klub prednjači u ovom parametru

Koliko su žuti kartoni protivničkih igrača olakšali put Borca kroz Premijer ligu BiH?

E. Haračić

Rijetko koja sezona Premijer lige BiH ponudila je toliko kontroverznih sudijskih odluka i pobudila toliko navijačkih polemika kao aktuelna i prethodna.

U fokusu javnosti nakon svakog kola su odluke sudija o diskutabilnim jedanaestercima koji su bili odsvirani ili nisu, a publika smatra da su trebali, crveni kartoni, ofsajdi... Međutim, manje se govori o nekim malim, običnim detaljima koji nemaju direktan uticaj na konačan ishod utakmice, ali u sveoubuhvatnom zbiru mogu značajno doprinjeti da neki klub ostvari ili ne ostvari određenu prednost.

Broj odsviranih prekršaja i posebno statistički manje vidljive pozicije na kojim su ti prekršaji svirani itekako mogu uticati na igru, a publika će ih rijetko primijetiti. Broj primljenih žutih kartona je statistički parametar koji će mnogi istaknuti, ali za igru i konačan ishod cijele sezone, mnogo je važniji podatak o broju igrača koji su pauzirali zbog žutih i crvenih kartona, a pogotovo onaj o broju igrača koji su preskočili utakmicu protiv određenog kluba unutar cijele sezone. Upravo taj pokazatelj tema je ove analize.

O sudijskim odlukama i opravdanosti dosuđenih kartona ovaj put nećemo diskutovati, a realnu i objektivnu analizu potkrijepljenu činjeničnim dokazima nije moguće ni napraviti obzirom da TV Arena u aktuelnoj sezoni nije dozvolila otkup isječaka sa utakmica ni po kojoj cijeni, te su oni jedini koji bi ovakvu analizu i mogli uraditi i detaljno prikazati (ne)ispravnost sudijskih odluka. Iz njima poznatih razloga, to nisu radili ni prošle, a ni ove sezone, pa ćemo se mi zadržati na onim podacima koji su dostupni i mogu se jasno prezentirati. Također, iz razloga poznatih svakoj upravi, niti jedan klub Premijer lige BiH protiv ovakvog sistema nije podigao glas, pa je za pretpostaviti da izostanak pravih video analiza odgovara svima.

Vrijedi napomenuti i to da prezentirani podaci nisu jednostavno dokučivi kroz statističke sisteme Saveza, niti su sve kazne koje igrači odrađuju grupisane u jednostavnom prikazu, pa SportSport.ba zadržava mogućnost sitnih grešaka u ukupnim brojevima, što može uticati na prikazano stanje u minimalnom, zanemarivom procentu. 

Vratimo se na kartone i izostanke koji su nam poznati.

Oglasi

U do sada odigranih 23 kola Premijer lige BiH, te nekoliko utakmica Kupa (što je podatak značajan za dio crvenih kartona koji su odrađeni u Kupu) jedan klub se istakao kao najveći "profiter". Čak 35 igrača protivničkih klubova u dosadašnjem dijelu sezoni nisu nastupili protiv FK Borac. Značajno je to olakšalo premijerligaški put aktuelnom prvaku, ako se uzme da je jedan Velež sa druge strane imao samo 6 izostanaka protivničkih igrača ili Sarajevo i Željezničar po 10. To bi značilo da je Borac u 23 kola igrao protiv ekipa sa prosječno jednim i po "standardnim" igračem manje u rosteru.

Klub Broj izostanaka protivničkih igrača
FK Borac  35
FK Sloboda 19
HŠK Zrinjski 18
FK Leotar 17
NK Široki Brijeg 16
FK Radnik 15
FK Rudar 14
FK Tuzla City 14
HŠK Posušje  13
FK Sarajevo 10
FK Željezničar  10
FK Velež 6

Sreća ili kako to nazvati, mazili su i Zrinjskog koji ruku na srce ove sezone igra odlično i protiv ekipa koje su oslabljene i protiv onih koje nisu. Ne može se to porediti za borčevih 35, ali Zrinjski je igrao protiv ekipa kojima je sveukupno izostalo 18 igrača. Da li je to uticalo na konačne rezultate ili ne, teško je reći, a jasno je da i veća brojka izostalih protivnika nije mnogo pomogla Slobodi koja je ipak bliže borbi za opstanak među elitom, nego mjestima koja vode u Evropu.

Koliko Sarajevo i Velež u ovoj sezoni nisu imali sreće sa kartoniranim protivnicima, još manje su imali sa izostancima svojih igrača. Tako su baš oni koji su imali najmanje izostanaka među protivničkim redovima, imali i najviše izostanaka zbog kartona među svojim igračima. Velež je u 23 kola imao čak 21 izostanak, koliko i Tuzla City koji vodi grčevitu borbu za plasman u Evropu, a Sarajevo je jedini klub koji je u prosjeku imao više od jednog izostanka po utakmici - čak 31 put je u ovoj sezoni igrač FK Sarajevo izostao zbog tri žuta ili direktnog crvenog kartona.

Klub Broj izostanaka igrača kluba
HŠK Zrinjski  6
FK Borac 7
FK Radnik 8
NK Široki Brijeg 10
FK Rudar  13
FK Željezničar 15
FK Leotar 17
FK Sloboda 18
HŠK Posušje 20
FK Tuzla City 21
FK Velež 21
FK Sarajevo 31

Podaci o izostancima sasvim sigurno nisu jedini parametar koji utiče na igru kluba, niti ovaj prikaz mora prikazati bilo šta osim slučajnosti, međutim zanimljivo je da i kratak pogled na ove tabele odražava i stvarno stanje na tabeli Premijer lige BiH, tačnije ne direktan plasman, ali sasvim sigurno da je u korelaciji sa odnosom očekivanih i realizovnih rezultata svakog kluba.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Želimo li gledati na stvari optimistično i pretpostaviti da su kartoni rezultat nepažnje i grublje igre svakog kluba, onda su dvije tabele koje su pred nama sasvim jasan pokazatelj da bi Sarajevo i Tuzla City do kraja sezone morali smanjiti broj kartona žele li preteći Borac u borbi za Evropu, ali i da Velež mora poraditi na ovom segmentu discipline u igri ukoliko planira biti ozbiljan faktor u bh. fudbalu u narednim godinama.

Dodatno, i faktor sreće zahvaljujući kojem igrači dobijaju treći žuti karton baš pred utakmicu vašeg kluba evidentno nije zanemariv, te bi i na njemu trebali raditi svi, a pogotovo Velež i sarajevski klubovi.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

RASanticeva
Haračiću kapa do pada, da vidimo sad demant od strane banjalučke mafije zvane Borac
97 1
bhpremijerliga123
Svaka cast za ovog novinara, konacno neko da muda skupi i krene pisati protiv ovog kriminala
87 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi