Francuzi su objasnili zašto Messi nije u konkurenciji za Zlatnu loptu prvi put od 2005.

Neće se boriti za prestižnu nagradu

Francuzi su objasnili zašto Messi nije u konkurenciji za Zlatnu loptu prvi put od 2005.

E. Škorić

France Football objavio je popis nominovanih igrača u konkurenciji za Zlatnu loptu.

Leo Messi nije bio među 30 kandidata za ovu nagradu, što je bilo veliko iznenađenje. Dnevnik L'Equipe odlučio je objasniti zašto i otkriti glavne faktore koji su presudili eliminaciji Argentinca iz borbe za osmi trofej u karijeri.

PSG-ov napadač ostao je na sedam trofeja, Cristiano Ronaldo ih ima pet, a Portugala je i dalje u konkurenciji za prestižnu nagradu u 2022. godini, no zaista bi bilo nerealno očekivati da napadaču Manchester Uniteda ona pripadne nakon nevjerovatne sezone Karima Benzeme, ali i mnogih drugih igrača koji mnogo bolje kotiraju od Cristiana.

Što se Messija tiče, ako ništa, on je navikao da bude među kandidatima za Zlatnu loptu i ovo je prvi put od 2005. godine da nije bio među nominovanim.

Sada su novinari L'Equipea odlučili analizirati situaciju i pokazati zašto 35-godišnjak nije bio među nominovanima. Prema francuskoj novini, glavni faktor je bila promjena pravila za dodjelu Zlatne lopte. U obzir se uzimaju uspjesi za završenu sezonu, a ne za cijelu kalendarsku godinu, kao do sada.

"Njegov izostanak sa ove liste definitivno je šok. Promjene pravila nisu mu bile naklonjene. Promjena kluba također je bila ključna. Štaviše, nije se istakao tokom kvalifikacijskog kruga za Svjetsko prvenstvo. Vrijedi napomenuti da je njegova prva sezona u pariškom klubu bila vrlo slaba. Postigao je samo šest golova u ligi. Zasigurno su mnogi ljudi imali dojam da je bolji dio Messija ostao u Barceloni", piše na stranici L'Equipea.

Oglasi

I premda su novinari L'Equipea isticali da su individualni uspjesi najvažniji, važni su i ekipni rezultati. A ove prošle sezone nisu bile impresivne. Iako je osvojio titulu s PSG-om, klub je prerano ispao iz lige prvaka i dojam je da ni Messi, a ni njegov klub nisu mogli da budu pretjerano zadovoljni prošlom sezonom.

"Na kraju, bitan je i kriterij broj tri, odnosno igračeva klasa i njegov osjećaj za fair-play. Nogometaš također mora dati primjer, što je Messiju definitivno nedostajalo prethodne sezone" - zaključili su novinari.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

U ovoj situaciji glavni kandidat za nagradu je Karim Benzema, koji je bio istinski vođa Real Madrida. Ne samo da je impresionirao svojom formom - nastupio je u 46 utakmica, u kojima je postigao 44 pogotka i upisao 15 asistencija - pomogao je i svom timu u borbi za najvažnije trofeje.

Francuz je predvodio Real do trofeja Lige prvak i La Lige, te je po svim paramterima najviše zaslužio da po prvi put u karijeri dobije laskavo priznanje. Ako bude pravde, nagrada odlazi u njegove ruke, u to nema sumnje.

Top Komentari

denimen9
I ovo je još jedan dokaz da je Ronaldo koza, a Messi samo jos jedan dobar igrač iz Barcelone.
4 1
Sars33
Sta imate objasnjavat? Messi igra u farmerskoj ligi, pored mbappea i neymara igra... ova sezona mu je dosad najgora, a sto se tice Ronalda, zasluzio je da bude u top 30... 18 golova je dao u najtezoj ligi, 5-6 golova u Ligi prvaka, on je cupo United iz govana i u Premier ligi i u Ligi prvaka... neka prica ko hoce da je on problem u Unitedu, ali eto vidjeli ste kakav je United bio bez Ronalda protiv Brightona
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije