Poznata je lista igrača koji su u konkurenciji za Zlatnu loptu, katastrofa za Lionela Messija

Argentinca nema na listi

Poznata je lista igrača koji su u konkurenciji za Zlatnu loptu, katastrofa za Lionela Messija

M. Šljivak

Ugledni list France Football i ove godine će dodijeliti Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera svijeta.

Danas je objavljena lista od 30 kandidata za osvajanje ovog prestižnog priznanja kojeg je prošle godine na opće iznaneđenje svih osvojio Lionel Messi.

Messija ove sezone nema među 30 fudbalera koji će se boriti za nagradu. Loša sezona očigledno je učinila svoje i Argentinac nakon dugo vremena neće biti u užem krugu za osvajanje trofeja. Također, nema ni njegovog kolege iz PSG-a Neymara.

Na listi kandidata za najboljeg fudbalera svijeta našli su se ovi fudbaleri: Thibaut Courtois, Rafael Leao, Christopher Nkunku, Mohamed Salah, Joshua Kimmich, Trent Alexander-Arnold, Vinicius JR, Beranrdo Silva, Luis Diaz, Robert Lewandowski, Riyad Mahrez, Casemiro, Heung-Min Son, Fabinho, Karim Benzema, Mike Maignan, Harry Kane, Darwin Nunez, Phil Foden, Sadio Mane, Sebastian Haller, Luka Modrić, Antonio Rudiger, Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne, Dušan Vlahović, Virgil van Dijk, Joao Cancelo, Kylian Mbappe, Erling Haaland.

Od ove godine doći će do promjene pravila u izboru za najboljeg na svijetu i to je obradovalo mnoge ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Za razliku od dosadašnjeg izbora kada se nagrada dodjeljivala na temelju ostvarenja tokom kalendarske godine, od sada biti računati sportski uspjesi jednog fudbalera ili fudbalerke od početka do kraja sezone.

Tako će Zlatna lopta za 2022. pripasti onom koji je pružio najviše u protekloj sezoni, a zbog toga je glavni favorit za ovo laskavo priznanje napadač Real Madrida Karim Benzema.

Ono što je važno naglasiti je promjena i kriterija pri odabiru najboljih. Ocjenjivat će se najprije pojedinačna dostignuća i utjecaj fudbalera na ekipu, te zatim kolektivna postignuća.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Bitno u svemu je i da će se gledati i stav fudbalera na terenu, odnosno njegovo ponašanje, a nestat će ranije zasluge zbog kojih su uglavnom na tronu prethodnih godina bili Cristiano Ronaldo i Lionel Messi.

Također, što se glasova tiče, žiri je smanjen na 100 članova i glasat će samo stručnjaci iz zemalja koje su među 100 na FIFA listi.

Top Komentari

elvir_86
Cuj katastrofa za Messija .... Pa nije ni zaasluzio ni da bude na listi a kamoli da osvoji Zlatnu Loptu
9 3
*p!p!t@*
Šta je reć ugasili merhamet, pa ga nema?
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi