Viveros i Penaranda u ulozi posmatrača: Kontroverzna odluka donesena "5 do 12" ili birokratija?

FK Sarajevo žrtva spornog pravila

Viveros i Penaranda u ulozi posmatrača: Kontroverzna odluka donesena "5 do 12" ili birokratija?

Admin Čaušević

Navijači Sarajeva, njih oko 10.000, su pognute glave napustili stadion Asim Ferhatović Hase. Premijerligaška sezona puna očekivanja je za pristalice Bordo kluba počela na najgori mogući način - domaćim porazom i to iznenađujućim.

Tokom pripremnog perioda kada su stigla brojna zvučna imena navijači Sarajeva su od voljenog kluba očekivali velike stvari, međutim za sada stižu samo razočarenja.

Evropski put je okončan već u prvom pretkolu Konfernecijske lige ispadanjem od Torpeda, da bi i prvo kolo Premijer lige donijelo iznenađujući poraz od Sloge Doboj sa 1:2.

U međuvremenu je Mirza Varešanović digao sidro, Horde zla su se vratile na sjevernu tribinu Koševa, a protiv Dobojlija je ekipu vodio Mensur Dogan i nije se proslavio pošto ga je stari lisac Vlado Jagodić uspio nadmudriti.

Među brojnim novajlijama u svlačionici od ove sezone su i dvojica južnoamerikanca, najzvučnija pojačanja Bordo kluba, Adalberto Penaranda i Kevin Viveros. Niti jedan od njih nije igrao protiv Sloge.

Fudbaleri iz Venecuele i Kolumbije su poraz od Sloge Merdian gledali iz svečane lože, a nakon posljednjeg sudijskog zvižduka zaputili su se ka svlačionici na istočnoj tribini stadiona Asim Ferhatović Hase.

Oglasi

Primarni uzrok nijhovog neigranja je birokratske prirode, odnosno problem sa dobijanjem potrebne dokumentacije za igranje u Premijer ligi, prije svega radne dozvole što je obično glavni kamen spoticanja za sve strance koji dolaze igrati u Premijer ligi. 

Jedan od razloga može biti svakako kontroverzno pravilo koje je uvedeno pred start nove sezone.

Naime, FSBiH je odlučio da klubovi u rosteru za utakmice smiju imati maksimalno po tri stranca, s tim da se igrači koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije ne vode kao strani fudbaleri.

Dogan je za meč sa Slogom Merdian u roster uvrstio Renana Oliveiru, Francisa Kyeremeha i Giorgija Guliashvili ja, pa je moguće da zbog toga pomenuti dvojac nije bio u zapisniku. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Upravo zbog novog pravila bilo ko da bude postavljen na poziciju šefa stručnog štaba Sarajeva će pred svaku utakmicu morati otpisati dvojicu od trojice stranih igrača, a to neće biti nimalo lak izbor pošto su od Viverosa i Penarande očekuju velike stvari.

Sarajevo bi novog trenera trebalo dobiti ove sedmice koji će imati dovoljno vremena da se pripremi za debi pošto će duel 2. kola protiv Borca u gostima prema svemu sudeći biti odgođen i to zbog evropskih obaveza Banjalučana.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Hadzija123
Opra mirvic koji milion preko njih opaaaaa a niko ne vjeruje on i Vico u taku teski kriminalci
4 0
zgembo.popuslic
Ma svi su krivi osim Mirvica i igraca. Treba im dovest jos Anicica, Vrancica, Serbecica da imaju pitari na sta svrsavat pa valjda ce im nekad doci iz *uzice u glavu
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi