Fudbalski Bošnjaci, ne budite beskičmenjaci

Statut im daje moć

Fudbalski Bošnjaci, ne budite beskičmenjaci · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Savo Milošević će biti novi selektor našeg nacionalnog tima. Sve je dogovoreno, no mnogi članovi Izvršnog odbora o tome ništa ne znaju, a njihovi glasovi mogu biti odlučujući prilikom glasanja za izbor novog selektora. Mislimo, prije svega na šest predstavnika kantonalnih saveza (Bošnjaka), koji konačno moraju zauzeti jasan stav i pokazati moć, koju im daje Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će i službeno dobiti novog selektora, a kako je SportSport.ba ekskluzivno najavio odmah nakon rastanka sa Mehom Kodrom, to će biti srbijanski stručnjak Savo Milošević.

Radi se o nekada fenomenalnom napadaču i čovjeku koji nema nekih značajnijih trenerskih uspjeha, a u svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je Partizan i Olimpiju iz Ljubljane.

No, ruku na srce, ni njegovi prethodnici nisu imali nekih značajnijih trenerskih uspjeha, pa samim tim i njegov dolazak ne predstavlja neko iznenađenje, a sudeći prema komentarima na društvenim mrežama i forumima, bh. javnost mu nije naklonjena.

Ipak, ne treba zaboraviti da nije bila naklonjena ni Ivaylu Petevu, pa je "suze lila" nakon njegovog odlaska, a da čelnici bosanskohercegovačkog fudbala nešto pretjerano "ne zarezuju" glas javnosti i navijača, jasno je i pticama na grani.

Oglasi

Ali, jedna stvar je zanimljiva, iz neslužbenih razgovora sa nekoliko članova Izvršnog odbora koji predstavljaju kantonalne saveze (Bošnjake) moglo se zaključiti da nisu upoznati sa dolaskom Save Miloševića na mjesto selektora našeg nacionalnog tima.

A, upravo od njih šestorice (Irfan Durić, Midhat Sarajčić, Azmir Husić, Fuad Čolpa, Muris Jabandžić i Muhidin Raščić,) zbog moći koju im je dao Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, pa ako hoćete i odnosa prema državi Bosni i Hercegovini, očekuje se da vode procese i ne budu samo " profesionalni dizači ruku".

Istina, na čelu bosanskohercegovačke fudbalske vlade je Vico Zeljković, njegova desna ruka i čovjek od povjerenja, prije svega zbog trenutne političke situacije u zemlji, je Ivan Beus, no bez glasova predstavnika kantonalnih saveza (Bošnjaka) nijedna bitna odluka se ne može donijeti.

Da pojasnimo. Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kaže da Izvršni odbor na svojoj prvoj sjednici odluke donosi samo ako je za njih glasalo više od dvije trećine prisutnih članova uz dodatak da po jedan glas mora biti iz sve tri komponente. Uzmimo da su na sjednici prisutni svi članovi, dakle njih 15, više od dvije trećine je 11, što znači da se nijedna odluka bez obzira na čvrstu "SH" koaliciju ne može donijeti bez dva glasa predstavnika kantonalnih saveza (Bošnjaka).

No, ukoliko u ovom slučaju selektor ne bi dobio povjerenje na prvoj sjednici, bila bi zakazana nova na kojoj je potrebno da za donošenje odluke glasa većina od prisutnih na sjednici (50 posto plus 1) s tim da se sve tri komponente moraju zadovoljiti, odnosno barem po jedan glas mora biti od predstavnika FSRS (Srbi), kantonalni (Bošnjaci) i županijski savezi (Hrvati).

Dakle, ponovo šest predstavnika kantonalnih saveza imaju moć u rukama, kao i u slučaju da selektora imenuje Komitet za hitnost, kojeg čine predsjednik i dva dopredsjednika, te po jedan član iz sve tri komponente. Dakle, Komitet za hitnost broji šest članova, a za donošenje odluka potrebno je pet ruku. Opet, se vraćamo na ono da bez predstavnika kantonalnih saveza (Bošnjaka) nijedna odluka ne može biti donijeta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

I šta ako ne podrže Savu Miloševića? Možda to mnogima i odgovara? Sasvim sigurno ćete postavljati upravo ova pitanja dok čitate tekst. Ništa, rekli bismo, osim što bi konačno pokazali stav, pa i moć, i bili bi u poziciji da nešto traže zauzvrat. Ali, ne usvoju korist, ne nekoliko ruku na narednim izborima ili nekoliko mjesta u avionu prilikom nekog narednog gostovanja reprezentacije. Recimo, mogli bi tražiti selektorsku poziciju mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Zašto to recimo ne bi bio neko od proslavljenih bosanskohercegovačkih reprezentativaca poput Vedada Ibiševića, Zlatana Bajramovića, Marka Topića, Mensura Mujdže. Zašto predstavnici kantonalnih saveza (Bošnjaci) ne bi iskoristili situaciju, održali sastanak prije sjednice Izvršnog odbora ili Komiteta za hitnost, usuglasili stavove i "SH" koaliciji jasno i glasno rekli: "Glasat ćemo za Miloševića, ali i vi ćete za "našeg" kandidata za selektora mlade reprezentacije? 

Top Komentari

Hanibal
Prvo, ovaj Savo Milosevic iz Bijeljine odbio da igra za BiH i igrao za Srbiju. Drugo, nije problem sto je neko Srbin vewc je problem ako je neko cetnik. Treba prikupiti informacije koga je sve ovaj podrzavao (mislim mna ratne zlocinece) Iz moralno-plitickih razloga on je jednostavno nepodoban da vodi BiH. Ako hocete Srbina postavite Vladu jagodica, on je izvanredan trener i poznaje dobro igrace iz BiH.
9 0
velez mo
Vaha koliko ti treba para da ti skupimo,koliko je tvoje.Sramoto jedna obicna,70 ti godina jednom nogom u grobu,sta ce ti vise bola pare Ja da sam na tvom mjestu davno bi pa bar PROBAO nesto,kad umirao da mozes rahat umrijeti,znas da si pomogao svojoj zemlji koliko si mogao, Velez si mogao preuzeti da si covjek,tvoj klub da probas uzeti titulu u klubu koji postoji vise od 100 godina,da ti kad umres Spomenik dignemo.Samo pare,koliko ti treba para da ti skupimo,KOLIKO RECI VELIKI VAHA,KOLIKO JE TVOJE?
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi