Mozak velikog plana Saudijaca je 40-godišnjak, dio priče je i Željezničar, u igri je 700 milijardi!
Princ Abdulaziz bin Turki Al Saud upravlja Ministrastvom sporta Saudijske Arabije

Istraživanja iz Danske

Mozak velikog plana Saudijaca je 40-godišnjak, dio priče je i Željezničar, u igri je 700 milijardi!

Admin Čaušević

Saudijci djeluju ozbiljno, daleko ozbiljnije od Kineza koji su prije sedam, osam godina, također imali veliki plan da pokore svijet sporta. Za sada kraljevskoj porodici Bin Salman ide odlično i ne namjeravaju se zaustaviti, barem ne do 2034. godine.

Vijest da će Željezničar u narednom periodu sa klupe predvoditi trener iz Saudijske Arabije je izazvala različite reakcije. Dok ima i onih optimističnih, dosta je i skeptika. Rekli bismo, sasvim očekivano za bh. standarde.

Imenovanje stranog trenera za takmičenje poput Premijer lige samo po sebi izaziva skepticizam, pogotovo kada je to slučaj sa nekim ko dolazi iz nefudbalske zemlje kao što je slučaj sa 44-godišnjim Abdulhakimom Al-Tuwaijrijem.

Dolazak Al-Tuwaijrija bi mogao biti samo uvod za daleko veće stvari. Iz Željezničara su na zvaničnom predstavljanju istakli kako je saradnja je poslovno-tehničke prirode i nema nikakve veze sa potencijalnim investitorom.

Više detalja nisu željeli iznositi u javnost, osim da saudijski program vodi Romeo Jozak, fudbalski menadžer i trener iz Hrvatske koji je opisan kao veliki prijatelj FK Željezničar.

Oglasi

Istraživanje pod nazivom Play the Game koju je organizovao danski institut za sportske studije je pokazalo da su Saudijci u posljednje vrijeme potpisali čak 312 sponzorskih ugovora iz 21 sporta.

Najveći fokus je sasvim očekivano na fudbalu sa 83 ugovora. Ugovore potpisuju fond PIF i saudijsko Ministarstvo sporta. Novac kojim raspolažu iznosi oko 700 milijardi eura, za sve se pita kraljevska porodica bin Salman.

PIF je prošle godine postao vlasnik Newcastle Uniteda, dok je turistička agencija Visit Saudi glavni sponzor nove afričke Superlige te globalni partner FS Azije. Ima i ugovor sa španskom La Ligom.

Ovaj fond je nedavno preuzeo i rukovođenje sa četiri najpopularnija sudijska kluba. Al Ittihadom, Al Ahlijem, Al Hilalom i Al Nassrom što je rezultiralo dovođenjem brojnih fudbalskih zvijezda.

"Sportsku strategiju Saudijske Arabije vodi mala skupina pojedinaca koji drže važne položaje unutar i izvan sporta u isto vrijeme", za BBC je kazao jedan od danskih istraživača, Stanis Elsborg.

Oglasi

Saudijskim ministarstvom sporta od 2020. godine rukovodi jedan od prinčeva, riječ je o 40-godišnjem Abdulaziu bin Turki Al Saudu.

Al Saud za zadatak ima da sprovede veliki plan u djelo, a pod velikim planom se podrazumjeva organizacija Svjetskog prvenstva 2034. godine što bi trebao biti šlag na tortu.

Prije skoro deset godina Kinezi su pokušali ono što danas rade Saudijci, ali izgleda da su ovi posljednji daleko mudriji jer polako, ali sigurno uspjevaju ostvariti zacrtano.

Novo FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, zatim španski, italijanski i turski Super kup kao i završnica prvenstva Azije 2027. godine su samo neki od turnira koje će Saudijska Arabija organizovati u narednom periodu.

Formula 1, Moto GP, prestižni turniri u golfu, kao i najvažniji boskerski događaji se već godinama održavaju u prijestolnici Rijadu. Primjer je i posljednji egzibiconi okršaj između Tysona Furyja i Francisa Ngonnoua. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Vrbaski
Kakva sramota za kultni klub glavnog grada države Bosne.
0 6
bazaorao
Jesu se ovi beskućnici upalili ko čir na guzici, a pomažu im ovi uhljupi iz sela Vrapčići.
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti