Oreč je za kratko vrijeme postao ljubimac navijača Veleža: Za te stvari se živi, uživam u Mostaru

Igra u sjajnoj formi

Oreč je za kratko vrijeme postao ljubimac navijača Veleža: Za te stvari se živi, uživam u Mostaru · Intervju

Adnan Beganović

Ante Oreč, desni bočni FK Velež, jedno je od najprijatnijih igračkih iznenađenja u Premijer ligi. U redove mostarskog kluba je stigao na mala vrata iz hrvatskog drugoligaša Kustošije, ali je za kratko vrijeme pokazao kvalitet, pa se može reći da Rođeni s njegovim dovođenjem nisu pogriješili.

Nije lako "kupiti" navijače Veleža, pogotovo ukoliko niste "domaći", odnosno ukoliko dolazite iz nekog drugog kluba, druge države. No, jednom fudbaleru je to uspjelo i to u kratkom vremenskom periodu. Njegovo ime je Ante Oreč i prema ocjenama fudbalskih stručnjaka u našoj zemlji, jedno je od najvećih premijerligaških otkrovenja.

Mladi 22-godišnji fudbaler stigao je u Velež malo prije početka sezone. Uspio se izboriti za poziciju uz desnu aut liniju, a kako je sezona odmicala, bilo je jasno da su Rođeni sa njegovim dovođenjem napravili sjajan posao.

Čak i u utakmicama u kojima nisu briljirali i nakon kojih su se suočavali sa kritikama od strane navijača, njegovo ime se izdvajalo, odnosno bio je pošteđen kritika. A, ko je zapravo Ante Oreč i odakle momak iz grada vaterpola (Dubrovnik) u fudbalu, otkrio nam je u razgovoru.

Ante, rođen si u Dubrovniku, gradu vaterpola. Odakle ljubav prema fudbalu?

"Dobro ste rekli, Dubrovnik je grad vaterpola, ali moja porodica je fudbalska. Stariji brat je trenirao fudbal, pa je nekako normalan slijed događaja bio da krenem njegovim stopama. I u društvu se uvijek igrao fudbal, tako da nije iznenađujuće što sam danas profesionalni fudbaler".

Oglasi

Tvoj talenat su uočili iz zagrebačke Lokomotive. Još u omladinskom stažu si preselio u ovaj klub?

"Da, tako su se stvasri odvijale. Dobio sam ponudu iz Lokomotive koju sam prihvatio. Nije bilo lako otići od kuće, no fudbal je takav sport, morate biti svjesni svih prepraka sa kojima se susrećete. Mislim da je to bio dobar potez za moju karijeru jer Lokomotiva ima sjajne uslove za rad i razvoj mladih fudbalera".

Četiri asistencije u dosadašnjem dijelu sezone 

Nakon isteka juniorskog staža posuđen si u Hrvatski Dragovoljac, pa si onda potpisao za Sesvete i zatim za Kustošiju. Radi se o klubovima iz drugog ranga hrvatskog fudbala. Koliko ti je zapravo pomoglo to što si prihvatio posudbu, pa zatim i transfere u niži rang?

"Mladom igraču je najbitnije da igra, pogotovo u tom nekom prelazu iz juniorskog u seniorski fudbal. To su sve te neke prepreke o kojima sam govorio. Ali, ukoliko vjerujte u sebe, ukoliko ste spremni da se borite, da na svakom treningu dajete svoj maksimum, onda uspjeh neće izostati. Mislim da sam izabrao dobar put".

Da li si prije pola godine vidio sebe u Bosni i Hercegovini, odnosno u Veležu?

Oglasi

"Iskren da budem, nisam. Svakako da sam razmišljao o Prvoj HNL, no svjestan sam da u fudbalu se nikada ne zna. Moj slučaj to najbolje pokazuje. Iznenada je stigao poziv iz Veleža, prihvatio sam ga i evo nakon nekoliko mjeseci, mogu reći da nisam pogriješio. Naprotiv."

Kako si dočekan u Mostaru, odnosno u Veležu i da li te bilo strah da se nećeš izboriti za mjesto u timu s obzirom da si stigao sredinom pripremnog perioda?

"Dočekan sam od čelnika kluba, struke i saigrača kao najrođeniji. Doista su mi u svakom trenutku bili svi na raspolaganju. Imam samo riječi hvale za sve u klubu. A, Mostar je prelijep grad. Uživam u svakom trenutku, kako na treninzima, utakmicama, tako i kada sam slobodan."

Velež je nakon 14 kola pri samom vrhu tabele. Četvrti ste na tabeli, prvoplasirani Borac vam bježi osam bodova, a drugoplasirano Sarajevo samo dva. Da li si zadovoljan bodovnim saldom i da li si zadovoljan svojim igrama?

"Mislim da možemo biti zadovoljni brojem osvojenih bodova s tim što smo mogli imati i koji više. Ali dobro, ne treba se previše osvrtati na ono što je bilo, nego na ono što nam slijedi. Što se tiče mojih igara, mogu biti zadovljan, no svjestan sam da mogu još više i bolje. Treba raditi na sebi, na tim nekim nedostacima i fokusiran sam na te stvari."

Oglasi

Navijači te cijene, osjeti se to na tribinama ali i vidi se čitajući društvene mreže i forume. Može se reći da si njihov ljubimac. Prepoznaju li te u gradu?

"Gledajte, to su stvari zbog kojih se igra fudbal. Nema ništa ljepše za fudbalere od toga da osjeti tu podršku sa triibna. Godi, naravno da godi, nećemo se lagati ali to me neće uljuljati. Moje je da radim, da dajem cijelog sebe na svakom treningu i utakmici, a navijači će to znati prepoznati. Naravno, sretnemo se i u gradu, pitaju me kako se osjećam, da li mi nešto treba. Pozdrave svaku dobru igru. Živi se za fudbal u Mostaru".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iza nas je 14 kola, kakva su tvoja očekivanja do kraja sezone?

"Iskren da budem, ne gledam tako daleko ispred sebe. Cilj je svaku narednu utakmicu odigrati što bolje, ali ako moram reći, moja želja je da izborimo Evropu. Mislim da imamo kvalitet, no neće biti lako. Mnogo je dobrih ekipa koje isto to žele, ali vjerujem da uz podršku navijača možemo to ostvariti".

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

limvotemirvah
Dobar igrac, svaka cast Velezu kako su ga nasli! Nadam se da ga Mirvic dovodi vec na zimu. Vec se zna da uzimamo Hadzikica, a saljemo Serbecica na posudbu. Bice jos posudbi u skorije vrijeme, ne sumnjam, a uzimacemo vam ove jace igrace. Po meni odlicno funkcionise saradnja, nadam se da Velez ulazi u Europu ove godine.
1 8
Noname992
Jako zahvalan igrač, Bog ti dao zdravlje !
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi