Nogometni savez Zapadnohercegovačkog kantona o smanjenu WWin lige na 10 timova: Stop

"Potrebne reforme u nižim rangovima"

Nogometni savez Zapadnohercegovačkog kantona o smanjenu WWin lige na 10 timova: Stop · Ekskluzivno

Eldar Ganibegović

Nogometni savez Zapadnohercegovačkog kantona trenutno je protiv smanjenja WWin lige Bosne i Hercegovine na 10 klubova. 

Osmog aprila je održana sjednica Izvršnog odbora N/FSBiH na kojoj je, između ostalih, usvojena odluka da se od sezone 2025/26. skrati WWin liga Bosne i Hercegovino s 12 na 10 timova. To znači da će naredne sezone iz lige ispasti četiri ekipe.

"Usvojen je prijedlog odluke o smanjenju broja klubova WWIN lige BiH sa 12 na 10 klubova sa početkom od takmičarske sezone 2025/2026, kao i prijedlog odluke o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup NS/FS BiH sa početkom od takmičarske sezone 2024/25. U okviru Superkupa NS/FS BiH će se igrati jedna utakmica, i to između pobjednika WWIN lige BiH i osvajača Kup-a BiH iz prethodne takmičarske sezone", između ostalog stoji u tada objavljenom saopštenju.

No, ništa nije moglo biti zvanično dok Skupština ne donese odluku, a 25. maja je sjednica na kojoj će se o tome raspravljati, te glasati o prijedlogu IO N/FSBiH.

Nogometni savez Zapadnohercegovačkog kantona trenutno je protiv smanjenja lige na 10 timova, a to su i obrazložili u svom dopisu.

"Na 20. proširenoj sjednici Izvršnog odbora Županijskog Nogometnog Saveza Županije Zapadnohercegovačke jedna od glavnih tačaka je bio prijedlog Odluke Izvršnog odbora NS Bosne i Hercegovine o smanjenju WWin lige BiH s 12 na 10 klubova.

Oglasi

Izvršni odbor ŽZH ZH je uz potporu svih klubova članova Saveza donio zaključak kojim se protivi navedenom prijedlogu.

ŽNS ZH nije ultimativno protiv smanjenja WWin lige BiH na 10 klubova, ali smatra da navedeni prijedlog nije cjelovit obzirom da predložena reforma ne obuhvata reformiranje nižih rangova takmičenja što smatramo neophodnim za provedbu ovakve odluke, te navedeni prijedlog nije prošao širu raspravu među nogometnom javnošću, stručnim tijelima i svim sastavnicima Nogometnog saveza što smatranmo da je bilo potrebno obzirom na značaj predmetne odluke.

ŽNS ZH je dao uputu svojim članovima Skupštine NS Bosne i Hercegovine da ne podrže donošenje ovakve odluke na Skupštini", stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Vladimir Glavaš.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Opis nije dostupan.

Ostaje da sačekamo 25. maj, sjednicu Skupštine N/FSBiH i da vidimo šta će biti od svega. Mnogi su pozdravili odluku o skraćivanju lige, no morat ćemo sačekati još na zvaničnu potvrdu svega. 

Top Komentari

Milfhunter
Glas razuma, nemoze RS imat izravan ulazak u Ligu 10, neka je izbori u konkurenciji s klubovima iz FBiH
10 0
Manager
2. Liga sto hitnije bi trebala postati jedinstvena na teritoriji citave drzave
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi