Borcu skoro nikako ne sude sudije iz "županijskih" saveza, a Zrinjskom iz FSRS

Musa i Bilbija "izuzeci od pravila"

Borcu skoro nikako ne sude sudije iz "županijskih" saveza, a Zrinjskom iz FSRS

Adnan Beganović

U nedjelju je završena još jedna sezona u elitnom rangu bh. fudbala. Borac je novi prvak, Zrinjski je uz Kup osvojio i drugo mjesto u prvenstvu dok su nastup u Evropi osigurali i trećeplasirani Velež i četvrtoplasirano Sarajeva, a društvo najboljih su napustili Tuzla City i Zvijezda 09.

Nažalost, velike sudijske pogreške su doprinijele da se u bosanskohercegovačkoj javnosti sasvim opravdano mnogo više pažnje posvećuje tom fudbalskom segmentu, nego svemu onom lijepom što nam zapravo nudi najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Novi prvak Borac je tokom većeg dijela sezone imao sudijski poguranac koji je svoju kulminaciju "doživio" u pretposljednjem kolu kada je na Gradskom stadionu u Banjoj Luci u duelu sa Igmanom Borac i matematički osigurao titulu.

Mnogo toga je napisano o Njegomirovićevom "dijeljenju pravde", a prosta analiza delegiranja sudija nam je pokazala gotovo nevjerovatne stvari na koje je malo ko poklanjao pažnju i iz kojih se može zaključiti da Borac i Zrinjski imaju moć o kakvoj ostali klubovi mogu samo sanjati. Da li se radi o prečutnom dogovoru "S" i "H" komponente u bh. fudbalskoj vladi ili pak o pokazivanju mišića, u ovom trenutku je teško reći.

No, kako god, prosto je nevjerovatno da je Borcu od 33 prvenstvene utakmice samo na jednoj glavni sudija bio čovjek koji dolazi iz "županijskih" saveza, a da su Zrinjskom na 31 od 33 prvenstvene utakmice pravdu dijelile sudije iz "županijskih" i "kantonalnih" saveza, odnosno samo je Luka Bilbija kao predstavnik FSRS "zalutao" na dva meča Plemića.

Najviše utakmica Borcu je u ovoj sezoni sudio upravo gore pomenuti Njegomirović, koji je na 13 mečeva imao ulogu glavnog sudije, a od toga je osam sudio Borcu. Šest pobjeda su ostvarili fudbaleri Borca na tim mečevima, jednom su remizirali (Velež u Mostaru) i jednom poraženi (Željezničar na Grbavici u prvom dijelu sezone).

Oglasi

Po tri meča su Borcu sudili Peljto, Kazlagić, Musić i Topalović, dva puta su na utakmica novog bh. prvaka na centru bili, Halkić, Kesić, Sivac, dok su po jednom "čast" imali da novom bh. prvaku sude Gigović, Musa, Bilbija, Marić, Deljković, Todić i Perić.

Dakle, od 33 utakmice samo na jednoj je pravdu dijelio sudija koji je predstavnik "županijskih" saveza. Radi se o Mateu Musi koji je sudio derbi 2. kola između Borca i Sarajeva (1:1).

S druge strane, na utakmicama Zrinjskog u tek završenoj sezoni je pravdu dijelilo samo devet sudija s tim da je samo Luka Bilbija dolazio na mečeve Plemića kao "predstavnik" Fudbalskog saveza Republike Srpske. U oba navrata protivnik Zrinjskom je bilo Sarajevo. Na Koševu su Plemići izgubili (1:0), dok su na svom terenu slavili 4:3.

Najviše utakmica Plemićima je sudio Irfan Peljto, sedam od 14, koliko je ukupno sudio u prvenstvu Bosne i Hercegovine. Četiri pobjede su u tim mečevima ostvarili Plemići, dva puta su poraženi, dok su jednom remizirali.

Oglasi

Zanimljivo je da je na utakmicama Zrinjskog pet puta glavni sudija bio Darko Gedžić, koji je u proteklom prvenstvu sudio na devet mečeva. U svih pet mečeva na kojima je Gedžić dijelio pravdu, Plemići su upisali pobjede.

Sivac, Bandić i Musa su po četiri puta dijelili pravdu Zrinjskom, Bilbija i Musić po dva puta, dok je Nihad Ljajić tri puta bio glavni sudija na mečevima Zrinjskog, a ukupno je u sezoni dijelio pravdu na met mečeva.

FK Velež i FK Sarajevo pravdu dijele sudije iz sve tri komponente

No, ni to nije sve, odnosno gore navedeni podaci postaju još zanimljiviji kada se analiziraju imena sudija koji su dijelili pravdu na mečevima Veleža i Sarajeva. Na njihovim utakmicama su mnogo više bili zastupljeni "predstavnici" sve tri komponente ("B", "S", "H"). Tako su Veležu sudili Petrović (4 utakmice), Peljto, Bilbija, Gigović, Njegomirović i Halkić (svi po 3), Tomić i Todić (2), te Bandić, Musić, Gedžić, Jelić, Marić, Kesić, Martinović, Topuzović, Deljković i Perić po jednu utakmicu.

Sarajevu su najviše utakmica sudili Bilbija i Kazalgić i to po pet, Topalović i Gigović su na po tri meča Sarajeva imali ulogu glavnih sudija, Sivac, Peljto, Petrović, Bandić, Džemidžić i Musa na po dva, a Gedžić, Halkić, Jelić, Marić i Martinović na po jednom.

Borac (33 utakmice, 15 sudija) - Njegomirović 8 (13), Peljto 3 (14), Sivac 2 (11), Gigović 1 (11), Musa 1 (10), Bilbija 1 (10), Kazlagić 3 (9), Musić 3 (9), Halkić 2 (9), Topalović 3 (8), Marić 1 (8), Kesić 2 (8), Deljković 1 (5), Todić 1 (4), Perić 1 (3)

Zrinjski (33 utakmice, 9 sudija) - Peljto 7 (14), Sivac 4 (11), Bandić 4 (10), Musa 4 (10), Bilbija 2 (10), Musić 2 (9), Gedžić 5 (9), Jelić 2 (8), Ljajić 3 (5)

Potražite više informacija na temu WWin liga BiH:

Velež - (33 utakmice, 18 sudija) - Peljto 3 (14), Njegomirović 3 (13), Gigović 3 (11), Petrović 4 (10), Bandić 1 (10), Bilbija 3 (10), Musić 1 (9), Gedžić 1 (9), Halkić 3 (9), Jelić 1 (8), Marić 1 (8), Kesić 1 (8), Martinović 1 (7), Topuzović 1 (6), Tomić 2 (6), Deljković 1 (5), Todić 2 (4), Perić 1 (3)

Sarajevo - (33 utakmice, 15 sudija) - Sivac 2 (11), Peljto 2 (14), Gigović 3 (11), Petrović 2 (10), Bandić 2 (10), Musa 2 (10), Bilbija 5 (10), Kazlagić 5 (9), Gedžić 1 (9), Halkić 1 (9), Jelić 1 (8), Topalović 3 (8), Marić 1 (8), Martinović 1 (7), Džemidžic 2 (5)

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

magistar
Fino podjeliše na kraju. Zrinjskom Borac pustio kup bez borbe. Posušju i Slogi komandovali povlačenje ručne da Velež i Sarajevo vide Evropu. Srećno svima u Evropi, a naredne godine potucite se muški, manji štelite te pozicije, providno je
2 5
Hanibal
Na djelu je UZP. Svinjski i borac su povlasteni i njima se stima da pobijede i kad trebaju po igri izgubiti (penali njima a protivnicima crveni kartoni, ponisteni golovi i nepostojeci ifsajdi). Krajnje je vrijeme da se klubovi tretiraju ravnopravno i da se sudije izvlace 12 sahata prije utakmice. BiH nije tako velika zemlja i moze se stici u svaki njen dio relativno brzo i na vrijeme.Zadnje 4 godine toliko se krade u fudbalu da je to postalo ogavno. Druga opcija je pokret navijaca svih ugrozenih klubova na FS BiH i tu mafiju motkama rastjerati.
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi