Sudbina, ili ko zna šta? Na isti dan dosuđena dva najkontroverznija penala u bh. fudbalu

Bandiću i Njegomiroviću glavne uloge

Sudbina, ili ko zna šta? Na isti dan dosuđena dva najkontroverznija penala u bh. fudbalu

Adnan Beganović

Ponekad kažemo da se sudbina poigrala s nekim. U ovom slučaju to možemo reći za bh. fudbal. Naime, 20. maj je datum kojeg će se ljubitelji bh. klupskog fudbala uvijek sjećati. Ali, ne po dobrom, nego po lošem. Upravo su 20. maja u razmaku od sedam godina dosuđena dva najkontroverznija penala u bh. fudbalu. Pretposljednja kola, 20. maj, dva penala i odlučene titule. S tim što je Zrinjski svoju morao potvrditi u posljednjem kolu na domaćem terenu, a Borac to ne mora. Sudbina ili ko zna šta?

Bosna i Hercegovine od svoje nezavisnosti nema mnogo velikih fudbalskih uspjeha, pa se onih rijetkih, poput zvaničnog plasmana na Svjetsko prvenstvo ili prve utakmice na smotri najboljih svjetskih selekcija znamo često sjećati, te na prigodan način obilježiti datume tih "historijskih" uspjeha.

Malo ih je, kao što smo rekli, ali da na neke stvari utiču više sile uvjerili smo se 20. maja ove godine, odnosno u ponedjeljak kada je Borac i matematički osigurao titulu prvaka Bosne i Hercegovine i pomenuti datum moći će se obilježavati, ali u negativnom smislu.

Tog 20. maja na Gradskom stadionu u Banoj Luci je gostovao Igman. Borcu je trebala pobjeda kako bi matematički kolo prije kraja osigurao naslov prvaka. I dobro je krenulo za klub iz Banja Luke, poveli su izabranici Vinka Marinovića 1:0, no dvije nesmotrenosti u zadnjoj liniji pred kraj prvog dijela su ih skupo koštale, odnosno Igman je uspio preokrenuti rezultat u svoju korist.

A, onda je na početku drugog dijela stvari u svoje ruke uzeo glavni sudija meča Aleksandar Njegomirović, koji je dosudio sraman penal za Borac nakon jednog duela Jove Lukića i Amera Dupovca. Usporena snimka je jasno pokazala da Dupovac nije uopšte imao kontakt sa napadačem Borca, odnosno da je Njegomirović poklonio penal novom prvaku naše zemlje.

Borac je izjednačio, kasnije i pobjedonosni pogodak postigao iz nedozvoljene pozicije, pa je koliko god to teško bilo priznati navijačima ovog kluba, proslava titule ostala zapravo u sjenci sudijskih grešaka. Da li će Njegomirović sa saradnicima snositi posljedice, kakve je snosio "junak" nastavka naše priče, Antoni Bandić, saznat ćemo nakon sjednice Komiteta za suđenje.

Oglasi

Međutim, sličnoj situaciji smo svjedočili, igrom sudbine, tačno sedam godina ranije. Ovaj put u centru pažnje su bili Zrinjski i sudija Antoni Bandić i nekako smo dojma da iz Mostara reakcija na Njegomirovićevo dijeljenje pravde nema upravo radi pomenutih dešavana u Bijeljini 2017. godine.

Dva kola prije kraja u igri za titulu su tada bili Željezničar i Zrinjski. Plavi s Grbavice su u posljednja dva kola ušli sa viškom od dva boda i Zrinjskom su trebali pobjeda u Bijeljini, te poraz Željezničara na Koševu kako bi u posljednje kolo ušao sa prednoću.

Željezničar je izgubio na Koševu, a u Bijeljini je sve do sudijske nadoknade na semaforu stajalo 1:1. A, onda je na scenu stupio Antoni Bandić. Samo je sudija iz Gruda vidio prekršaj pred golom Radnika. Pokazao je na bijelu tačku s koje je siguran bio Kajkut, a snimak penala koji je dosudio Bandić i danas se "vrti" na društvenim mrežama.

Zrinjskom je poklonjen penal za titulu, Bandić je poslije "prekomandovan" na Prvu ligu Federacije, no tamo se nije dugo zadržao. Stekao je i zvanje sudije sa UEFA značkom i trenutno dijeli pravdu na Evropskom prvenstvu za kadete na Kipru.

Oglasi

Malo je sudija koji su zbog svoje loše odluke pratkički i odlučili prvaka u jednoj sezoni, a onda za nekoliko godina stigli do Evropskog prvenstva. Ili se radi o rijetko viđenom sudijskom kvalitetu ili pak o sudiji kojeg štite moćnici bh. fudbala.

HŠK Zrinjski dosuđeno daleko najviše penala, u regionu je samo FK Crvena zvezda imao više

A, kada smo već kod jedanaesteraca treba dodati da ih je u dosadašnjem dijelu elitnog ranga bh. fudbala dosuđeno 47, od čega je 35 pretvoreno u pogodak.

Najviše penala su "ljudi u crnom" dosudili za Zrinjski, čak 12 i po ovoj statistici su Plemići u samom vrhu regionalnog fudbala. U elitnim rangovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, samo je za Crvenu zvezdu dosuđeno više penala nego za Zrinjski. Beogradska ekipa je u aktuelnoj sezoni imala 13 penala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za Velež i Široki Brijeg je dosuđeno po pet penala, dok je za Borac osim pomenutog na utakmici sa Igmanom, dosuđeno još tri penala. Željezničar, Sloga, GOŠK, Igman i Sarajevo su u aktuelnoj sezoni imali po tri penala, dok se Zvijezda 09, Posušje i Tuzla City na ovoj listi nalaze na samom dnu sa po dva dosuđena penala u njihovu korist.

Najviše puta je na bijelu tačku pokazao pomenuti Antoni Bandić. U deset mečeva je sedam puta pokazao na penal, a prate ga Irfan Peljto, Mateo Musa i Nihad Ljajić koji su po četiri puta pokazaivali na penal.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Prazina
Da bi se shvatilo ponekad što se piše, mora da se upozna sport o kojem se piše. Logično je da se za Zrinjski i CZ najviše dosudi penala jer su oba tima daleko ispred svih ostalih u svojoj ligi i jer oba tima igraju super ofanzivno i stalno su u gol šansi i u tuđem šenaestercu. Pa neće se jednoj Tuzli ili Zvijezdi svirati najviše penala kad ni ne pređu centar tokom meča
6 2
Shaba
Iskreno se nadam da ce doci dani kad ce bit pohapseni, optuzeni i osudjeni svi kriminalci iz saveza, sudijskih komisija, sudije, delegati i svi koji su bilo kad i bilo cim bili dio ovog kriminala. Bezobrazno, bahato, bez imalo stida i srama, vrijedjanje inteligencije svim ljudima koji vole fudbal u ovoj drzavi bez obzira za koga navijali.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi