"Svaka pobjeda reprezentacije BiH je kao medalja, očekuje nas uzbudljivo proljeće"

Bivši reprezentativac BiH u razgovoru za SportSport.ba

"Svaka pobjeda reprezentacije BiH je kao medalja, očekuje nas uzbudljivo proljeće" · Intervju

H. Zilić

Za vikend se igra posljednje kolo jesenjeg dijela Premijer lige BiH u rukometu nakon kojeg ide zimska pauza.

U vrhu tabele je jasno da će Borac biti jesenji prvak, ali gužva je na pozicijama koje vode u Evropu.

Među vodećim ekipama je i RK Vogošća koji je u ovoj polusezoni pružao sjajne partije predvođeni sa klupe Ademom Bašićem bivšim reprezentativcem Bosne i Hercegovine.

Upravo smo Bašića kontaktirali i napravili malu analizu polusezone, ali i generalno rukometa u BiH, dotakli smo se i predstojećeg nastupa muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na prvenstvu Evrope.

Razgovor za SportSport.ba Bašić je otvorio analizom jesnjeg dijela sezona kada je u pitanju RK Vogošća.

"Ukratko, očekuje nas utakmica u Gračanici 18.12. i sa njom će jesenja polusezona biti iza nas. Ne mogu biti zadovoljan brojem osvojenih bodova, imali smo dva poraza u gostima koje sebi nismo smjeli dozvoliti. U zimskoj pauzi ćemo raditi na poboljšanju svih karakteristika potrebnih jednoj ekipi da bi bila uspješna", rekao je trener Vogošće na početku razgovora za SportSport.ba.

Oglasi

U Premijer ligi BiH nas očekuje dosta neizvjesnosti, a Bašić smatra da će nijanse na kraju odlučivati.

"Odlika ovogodišnje Premijer lige je neizvjesnost. Po rezultatu Borac se izdvojio, u prvom dijelu sezone rezultatsku krizu nisu imali. Svi ostali klubovi su približnog kvaliteta, odlučuju nijanse, najčešće je to dnevna forma ili sudije. Očekuje nas zanimljivo proljeće, borba 6-7 ekipa za dva mjesta koja vode u Europu. Tu je i Kup BiH gdje želimo ponoviti uspjeh iz prošle godine, F4."

Rukomet u BiH je u krizi i to nije tajna. Daleko smo od evropskog vrha, ali i sredine, a prije deset godina naši klubovi su igrali zapažene uloge u evropskim takmičenjima.

"Po meni, razlika u odnosu na rukomet od prije deset i više godina je u pokušaju da se igra brzi rukomet, onda dobijemo veći broj napada i golova, ali i grešaka proisteklih forsiranjem brzog napada i šutiranja. Postavljaju se novi nepisani standardi rukometne igre za koje i nisam baš siguran da su poboljšali kvalitet u odnosu na prije."

Finansije ipak kontorlišu sve, smatra Bašić.

Oglasi

"Za svaki dobar rezultat na evropskoj razini potrebni su novci, zatim Zakon o sportu i uređen Savez, a kako ih kod nas nema, uopšte nas ne treba ni porediti sa Evropom, bar ne trenutno."

Adem Bašić je kroz igračku karijeru nosio dres reprezentacije, a naše momke u januaru očekuje EP, što će biti treće veliko takmičenje za našu selekciju, a naš sagovornik je jasan kada su u pitanju šanse izabranika Ivice Obravana.

"Od naše reprezentacije ne očekujem ništa spektakularno, obzirom na sve što se dešava u našem sportu pa tako i rukometu, svaku pobjedu im treba svrstati u osvojenu medalju."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Za kraj smo trenera Vogošće upitali kakva je generalno budućnost rukometa u Bosni i Hercegovini?

"Budućnost bh. rukometa po meni, nažalost niti malo ružičasta, a leži na nekoliko klubova koji sa velikim entuzijazmom rade sa mladima. Ti mladi igrači, kako se kod nas sve pa i rukomet sistemski ruši, već u mlađim kategorijama odoše "trbuhom za kruhom". Dok se na nivou države ne uredi Zakon o sportu, mi ćemo i dalje kaskati za regionom i navijati za druge reprezentacije po raznim prvenstvima."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi