Šta je Ovčina poručio nakon četverogodišnje suspenzije EHF-a?

Bio je veoma emotivan

Šta je Ovčina poručio nakon četverogodišnje suspenzije EHF-a?

S. Mlaćo
Bh. rukometni reprezentativac Alen Ovčina jučer i zvanično suspendovan na četiri godine zbog  korištenja dopinga.

Tu vijest potvrdio je jučer EHF, te naveo da je igrač je počinio kršenje antidoping pravila tako što je bio pozitivan na zabranjenu supstancu 19-norandrosteron, metabolit anaboličkog steroida tokom doping testa na muškoj utakmici kvalifikacija za EHF EURO 2024, Slovenija i Bosna i Hercegovina, koja je održana 13. oktobar 2022.

Ovčina je trenutno član RK Sloboda,  a sada se i zvanično oglasio.

“Kao sportista, reprezentativac i kao čovjek, imam potrebu da se obratim svojim prijateljima, navijačima i široj javnosti povodom odluke o suspenziji od strane EHF doping agencije.

Naime, u februaru 2022. godine sam zajedno sa još tri reprezentativca bio pozitivan na Covid testu, zbog cega smo propustili i učešće na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Slovačkoj. Nakon pauze sa treningom, povratak u trenažni proces se iskomplikovao zbog povratka povrede desnog ramena na kojem sam prethodno imao I operativni zahvat. Zbog svega navedenog, van trenažnog procesa sam bio cca 2 mjeseca.

Sa početkom priprema i povratka u trenažni process, kao svih dosadašnjih godina bavljenja rukometom, od suplemenata sam koristio protein, creatin, glutamin i preworkout. Radi se o suplementima koji su redovni dodaci ishrani profesionalnih sportista.

Oglasi

Nazalost, preworkout koji sam tada koristio je bio od različitog proizvođača u odnosu na prethodne proizvode, te se ispostavilo da sadrži i nedozvoljenu supstancu anabolički steroid, koja se pokazala pozitivna na doping testu.

Tokom 20-godišnje rukometne, klupske i reprezentativne karijere, radio sam desetine doping testova, i nikada nisam bio pozitivan niti na jednu nedozvoljenu supstancu.

Podržavam pravila EHF-a i smatram da postoje da bi se poštovala, te sam i učestvovao u projektu “Sport bez dopinga” istinski podržavajuci tu tezu.

Nažalost, nakon razmatranja komisije EHF-a, dobio sam najstrožiju moguću kaznu, i skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku i neinformiranost. Svakako da ću se pridržavati pravila EHF, ali ću nastojati svoje sportsko iskustvo i znanje, kao i ljubav prema sportu, prenositi na nove generacije, jer bez sporta živjeti ne znam.

Smatram da sam najveću štetu nanio sebi i svojoj porodici, ali i da život mora ići dalje i da ćemo zajedno prebroditi i sportski podnijeti i ovu situaciju i pomenutu kaznu.

Oglasi

Za kraj, želim da se zahvalim svima koji su mi od puštanja ove informacije pružili podršku, kao i  medijima koji su ovu informaciju prenijeli bez pretencioznih naslova i sadržaja.

Najveće hvala mojoj supruzi, roditeljima i ostaloj rodbini, kao i istinskim prijateljima koji su uvijek uz mene.

Također, hvala mojim saigračima i trenerima na svim ovim godinama igranja i svega što smo prošli zajedno, svakako da ćemo se viđati još na rukometnim i sportskim terenima“, napisao je Ovčina.

Ovčina je karijeru je počeo u Slobodi, nakon toga je igrao u sarajevskoj Bosni i Gračanici, a imao je epizodu u katarskom Al Shamalu.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu nosio je dres Vogošće, bio je član turske Antalye, kao i Vojvodine iz Novog Sada. U Slobodu se vratio 2020. godine.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je od 2014. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi