Bez kvoruma i bez konačne odluke: Opstruiše li Rukometni savez RS rad Rukometnog saveza BiH?

Predstavnici iz RS-a nisu došli na današnju sjednicu

Bez kvoruma i bez konačne odluke: Opstruiše li Rukometni savez RS rad Rukometnog saveza BiH?

E. Škorić

Upravni odbor Rukometnog saveza BiH oglasio se nakon što je propao još jedan pokušaj da se zaključi rukometna sezona u našoj zemlji.

Današnji sastanak Upravnog odbora RS BiH nije bio uspješan, budući da se na istom nisu pojavili predstavnici Rukometnog savez Republke Srpske. Upravo zbog toga smo ostali jedina zemlja na Starom kontinentu koja nije uspjela pronaći način za završavanje sezone 2019/20.

Sada je stiglo i saopštenje iz krovne kuće bh. rukometa u kojem se krivica prebacuje na Rukometni savez RS-a.

"S obzirom da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Europi u kojoj još nije donešena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019/2020 želimo informirati javnost o razlozima ovakvog stanja. Normativni akti RS BiH (propozicije natjecanja 2019/2020: članak 95., Statut RS BiH: članak 69.) nedvojbeno određuju da u slučaju kada natjecanje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj i 22 utakmice u ženskoj Premijer ligi zbog više sile, sve odluke donosi isključivo UO RS BiH vodeći se načelima pravde i prava. Da bi temeljem tih odredbi, UO RS BiH mogao donijeti odgovarajuće odluke, neophodno je da održi sjednica UO RS BIH. Od polovine mjeseca svibnja/maja do danas, sjednica UO RS BiH je zakazivana tri puta, ali niti jednom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Nadali smo da će se sjednica konačno održati danas, nakon što je održan sastanak predsjednika i dva dopredsjednika UO RS BiH, dana 01.06.2020. u Sarajevu na kojem je potpuno usuglašen datum, mjesto i dnevni red današnje sjednice. Tog dana je objavljena i javna medijska potvrda dopredsjednika, g-dina Umičevića da je sjednica pripremljena i sazvana prema svim aktima saveza te da će predstavnici RS Republike Srpske doći na današnju sjednicu.

Nažalost, nakon današnjeg opetovanog nedostatka kvoruma za održavanje sjednice, moramo konstatirati da je rad UO RS BiH blokiran zbog odbijanja predstavnika RS Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice UO RS BiH.  Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih pokušaja da se UO RS BIH oduzmu neke važne ovlasti i nadležnosti. To se posebno ogleda kroz pokušaj da se isključiva nadležnost i ovlast UO RS BIH da zbog stanja više sile koja je uzrokovala prekid natjecanja, donese konačnu odluku završetku sezone 2019/2020, prenese na voditelje natjecanja premijer liga.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Kroz razna saopštenja, RS Republike Srpske kontinuirano iznosi ultimativne i isključive stavove kojima nedvosmisleno pokazuje da nije spreman zabilo kakav razgovor, raspravu ili suradnju u nalaženju najboljih rješenja za rukometne probleme u BiH. Nažalost, stalno plasiranje neistina i svjesno, agresivno i nekorektno omalovažavanje i vrijeđanja kojima su izloženi predsjednik RS BiH, g-din Zadro i pojedini članovi UO RS BiH, dodatno smanjuju prostor za normalizaciju rada UO RS BiH.

Nadamo se da će predstavnici RS Republike Srpske doći na sjednicu UO RS BiH koja je danas temeljem odredbi članka 37.Statuta RS BiH zakazana za dan 19.06.2020. u 12 sati u Sarajevu, te da će se na toj sjednici donijeti konačna odluka o završetku rukometne sezone 2019/2020.

Top Komentari

sport1
Svi bi da su na bidzetu, treba ukinuti i RS Federacije i RS tkz RS. Ukidanjem plata za foteljase stvorilo extra novca za omladinske selekcije i za poboljšanje rukometnog stanja uopste. Ne brane oni interes entiteta vec svoj licni interes. Talenta imam bukvalno za izvoz i izvozimo ga redovno Hrvatskoj i Srbiji, al nemamo kvalitet da ih zadrzimo, a ni novca. Molim tri lidera da ukinu saveze i da ostave samo jedan. Sportski pozdrav
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi