Bh. rukometašice večeras u Cazinu traže pobjedu koja bi nas ostavila u utrci za plasman na EURO

Dočekujemo Grčku

Bh. rukometašice večeras u Cazinu traže pobjedu koja bi nas ostavila u utrci za plasman na EURO

H. Zilić

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i možemo reći da nas očekuje utakmica koja će odrediti nastavak kvalifikacija.

Naše djevojke u Cazinu od 19 sati dočekuju Grčku i pobjeda je imperativ ako želimo ostati u utrci za plasman na Evropsko prvenstvo.

Nakon dva poraza od Rumunije i Hrvatske jasno je da ćemo protiv Grkinja igrati za treće mjesto u grupi koje može biti izuzetno važno. Četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz kvalfikacionih grupa izborit će plasman na Evropsko prvenstvo, naravno pored dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe.

Upravo u dvomeču protiv Grkinja tražimo šansu za treće mjesto u grupi pa ćemo na kraju kvalifikacija vidjeti koliko će to biti dovoljno. Nije isključeno da samo trijumfi protiv Grčke budu dovoljni za historijski plasman na Evropsko prvenstvo.

Protiv Grčke smo igrali predkvalifikacije, zatim i baraž za glavne kvalifikacije, tako da protivnice poznajemo. Iako su Grkinje u izmijenjenom sastavu u odnosu na te mečeve, sigurno je da naš tim može parirati protivnicama.

Toga je svjestan i selektor Adnan Bašić kao i same djevojke, tako da večeras u Cazinu idemo jako i po trijumf. Amtosfera na tribinama će sigurno biti užarena, a Cazin je već dokazao da zna itekako podržati naše djevojke.

Oglasi

U našoj grupi večeras se sastaju još Rumunija i Hrvatska, a to će biti i duel za prvo mjesto u našoj kvalifikacionoj grupi 1 jer su objektivno obje reprezentacije puno kvalitetnije od našeg tima, ali i od selekcije Grčke.

Selektor Bašić je ranije skratio spisak, tako da će boje Bosne i Hercegovine večeras braniti: Anica Gudelj (Corona Brasov; Rumunija), Darjana Vukliš (Borac), Sara Majkić (Borac), Martina Pandža (Zrinjski), Ana Vrančić (PAOK; Grčka), Slađana Andrić (Borac), Damljana Bošnjak (La Rioja; Španija), Matea Šumelj (Grude), Helena Ćurić (Borac), Desire Kolašinac (Kappel Windeck; Njemačka), Armina Isić (Dacia Mioveni; Rumunija), Sara Bašić Salkić (Krivaja), Edina Demić (Le Pouzin; Francuska), Azra Topčić (Krajina), Lana Lončar (Borac), Alena Latifović (Ilidža).

I u ostalim grupama situacija je veoma povoljna za naš nacionalni tim. Od trenutnih trećeplasiranih selekcija samo Turska ima jedan bod, dok je sedam reprezentacija bez osvojenog boda.

Bitno je napomenuti da je u većini grupa razlika između dvije prvoplasirane selekcije i ostale dvije u grupi velika u kvaliteti, slično kao u našoj grupi, tako da susret protiv Grčke ima još veću jačinu i veći značaj. Dugo nas nije bilo na ženskoj rukometnoj sceni, a ne treba napominjati šta bi znači eventualni plasman na Evropsko prvenstvo.

Jako će bitna biti i gol razlika, tako da je bukvalno svaki pogodak do kraja kvalifikacija od velikog značaja za sve selekcije, posebno one koje planiraju sa trećeg mjesta u grupi na EURO, a među njima je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi