Trijumf protiv Kosova nas vodi na Evropsko prvenstvo?
FOTO: T. Hebib

Matematika na našoj strani, ali nema opuštanja

Trijumf protiv Kosova nas vodi na Evropsko prvenstvo?

H. Zilić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u trećem kolu kvalifikacija za EURO 2024. godine savladala Kosovo u gostima rezultatom 25:22, a iste protivnike u nedjelju dočekujemo u tuzlanskom Mejdanu.

Ovo su bili prvi bodova za našu selekciju u tekućim kvalifikacijama, a ako bacimo pogled na ostale grupe, dvije pobjede protiv Kosova mogle bi značiti skoro pa odlazak na EURO.

Poznato je da na Evropsko prvenstvo idu dvije prvoplasirane reprezentacije iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane.

Upravo na tabeli trećeplasiranih selekcija naš tim je iznad crte kada se oduzmu bodovi od selekcija fenjeraša u kvalifikacionim grupama.

Objasnit ćemo vam bliže trenutnu situaciju.

Grupa 4 gdje su selekcije Austrije, Rumunije, Farskih Ostrva i Ukrajine i Grupa 5 gdje su selekcije Hrvatske Nizozenmske, Grčke i Belgije, vrlo su izjednačene grupe i gotovo sigurno će trećeplasirana ekipa iz pomenutih grupa imati neki bod na tabeli trećeplasiranih ekipa kada im se oduzmu bodovi od posljednjepalsiranih selekcija.

Oglasi

E sada dolazimo do naše situacije.

U Grupi 1, Sjeverna Makedonija i Portugal su kvalitetniji od Turske i Luksemburga, dakle u ovoj grupi ko bude trećeplasirani imat će samo bodove protiv posljednjeplasiranih, a to je u konačnici mini tabele 0.

Ista je situacija u grupi 2 gdje su Srbija i Norveška daleko kvalitetnije od Finske i Slovačke, u grupi 3 Češka i Island su kilometrima ispred Estonije i Izraela, u grupi 6 Mađarska i Švicarska su sigrune, a Gruzija je trijumfom protiv Litvanije napravila malo iznenađenje i tako Litvance dovela u nezgodan položaj, a slovili su kao selekcija koja može pomrsiti račune Švicarcima.

U grupi 8 Francuska i Poljska su drugi rukometni svijet za Italiju i Latviju.

Dakle trenutna tabela trećeplasiranih ekipa nakon tri kola izgleda ovako:

Oglasi

#      Reprezentacija   Broj bodova    Gol razlika
1.          GRČKA          2        +4
2.      FARSKI OTOCI         2          0
3.          ITALIJA         0        -18
4.            BIH         0        -19
5.         GRUZIJA         0        -19
6.        ESTONIJA         0       - 20
7.         FINSKA         0       - 23
8.         TURSKA         0       - 25

Dakle prema trenutnoj situaciji, gledajući gol razliku naša selekcija je na diobi četvrtog mejsta trećeplasiranih selekcija sa selekcijom Gruzijom, 0 bodova i ista gol razlika (-19), međutim prednost ima naša selekcija zbog boljeg EHF rankinga.

Ako Italija doživi dva teška poraza što je realno za očekivati od Francuske i Poljske, našoj selekciji neće biti puno bitno šta će uraditi Gruzija protiv Švicarske na domaćem terenu.

U slučaju dvije velike senzacije do kraja kvalifikacija, recimo da Turska iznenadi Sjevernu Makedoniju ili Estonija Island što ipak nije toliko realno, onda bi nam u dva posljednja meča protiv Crne Gore i Slovenije trebala jedna pobjeda.

Trijumf protiv Kosova u nedjelju znači da smo osigurali treće mejsto u grupi 7 i otvorili vrata EURO-a. Naravno sami sebi možemo skočiti u stomak ako doživimo teške poraze od Slovenije i Crne Gore recimo sa 15 i više golova razlike. Ovo govorimo u slučaju Italije koja je na domaćem terenu od Francuske izgubila 11 razlike, a od Poljske u gostima sedam razlike, tako da je očekivati da će Italijani protiv dvije puno jače selekcije upisati još dva ubjedljiva poraza.

Na EURO-u učestvuju 24 selekcije, a u kvalifikacijama možda 25 igra ozbiljan rukomet, ali nećemo se buniti da trijumfi protiv Kosova budu dovoljni za odlazak na novi EURO.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi