Rukometaši Bosne i Hercegovine saznali dio potencijalnih protivnika u baražu za Svjetsko prvenstvo
FOTO: EPA

Koštao nas je loš nastup na EURO-u

Rukometaši Bosne i Hercegovine saznali dio potencijalnih protivnika u baražu za Svjetsko prvenstvo

Haris Zilić

Lagano se privodi kraju analiza nastupa rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj gdje smo i zvanično zauzeli posljednje 24. mjesto nakon tri katastrofalne utakmice.

Za naše momke sada slijedi baraž za Svjetsko prvenstvo 2025. godine koji će biti održan u maju ove godine.

Zbog užasnog nastupa na EURO-u u Njemačkoj tu ne stojimo dobro i sigurno je da u baražu nećemo imati status nositelja.

Iz baraža na Svjetsko prvenstvo će 11 selekcija, dakle u baražu ćemo gledati 22 ekipa koje će biti raspoređene prema plasmanu na EURO-u u Njemačkoj.

Reprezentacija plasirane od 7. do 17. mjesta na Evropskom prvenstvu imat će status nositelja u žrijebu za baraž. Reprezentacije plasirane od 18. do 24. mjesta i plus četiri pobjednika prekvalifikacija neće imati status nositelja.

Oglasi

Težak žrijeb u najavi za Bosnu i Hercegovinu

Dakle sigurno se zna da status nositelja neće imati: Gruzija, Srbija, Farska Ostrva, Švicarska, Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina i četiri pobjednika prekvalifikacija gdje su: Italija, Slovačka, Finska, Ukrajina, Belgija, Litvanija, Estonija i Luksemburg).

Prema trenutnom plasmanu sigurno je da će nositelji u baražu za Svjetsko prvenstvo biti Španija, Crna Gora, Češka, Poljska i Sjeverna Makedonija.

Već se vidi da će bh. rukometaši imati težak zadatak, a u šeširu nositelja bit će još selekcija osim domaćina Hrvatske, Danske, Norveške i Francuske kao viceprvaka koja je dobila mjesto od prvaka svijeta Danske koja je jedan od domaćina.

Prema ovome jedni od mogućih rivala Bosne i Hercegovine u baražu su i Austrija, Mađarska, Island, Portugal, Njemačka, Nizozemska... ali sve će biti jasnije po završetku Evropskog prvenstva i konačnog plasmana.

Dakle dvije stvari su poznate. Na Svjetskom prvenstvu su sigurno Hrvatska, Danska, Norveška i Francuska, a sigurni potenicjalni rivali Bosne i Hercegovine u baražu su trenutno Španija, Crna Gora, Češka, Poljska i Sjeverna Makedonija, taj spisak će biti veći po završetku EURO-a u Njemačkoj.

Top Komentari

Amaru
Mi vjecno saznajemo a ispadamo u svakom sportu, bas smo antitalenti u svemu, al ubjedljivo imamo.najgore novinare fuj
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi