Bosna i Hercegovina i zvanično posljednjeplasirana selekcija na Evropskom prvenstvu
FOTO: EPA

Postali smo izletnici

Bosna i Hercegovina i zvanično posljednjeplasirana selekcija na Evropskom prvenstvu

Haris Zilić

Završena je prva grupna faza na Evropskom prvenstvu za rukometaše u Njemačkoj, a sada nas tek očekuju prava uzbuđenja. Formirat će se dvije grupe sa po šest ekipa.

U grupi 1 gledat ćemo Francusku, Njemačku, Hrvatsku, Austriju, Island i Mađarsku, a u grupi 2 selekcije Slovenije, Norveške, Danske, Švedske Nizozemske i Portugala. Dvije prvoplasirane ekipe će u polufinale, dok će trećeplasirane u borbu za peto mjesto.

Reprezentacije koje su eliminisane u prvom krugu dobile su i svoj konačan plasman.

Na prvenstvu je nastupala i reprezentacija Bosne i Hercegovine koje je i zvanično zauzela posljednje 24. mjesto i uz Rumuniju i Grčku jedina smo selekcija bez bodova na ovom prvenstvu.

Španija i Srbija su razočarale ispadanjem u prvom krugu, do historijskih rezultata došle su selekcije Farskih Ostrva i Gruzije.

Oglasi

Rumunija je imala gol razliku -25, a Grčka i Bosna i Hercegovina - 28, međutim naša selekcija je dala 13 golova manje od Grčke što je presudilo da budemo posljednji.

Na prvom EURO-u 2020. godine zauzeli smo 23. mjesto, od nas je bila samo lošija selekcija Latvije, a na EURO-u 2022. godine bili smo također 23. od nas je tada lošija bila reprezentacija Ukrajine.

Ipak, nakon tri katastrofalna izdanja u Njemačkoj nije nam bilo spasa, završili smo posljednji i čeka nas teži žrijeb u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2025. godine.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Ovako izgleda plasman od 13. do 24. mjesta na prvenstvu Evrope u rukometu 2024. godine:

13. Španija
14. Crna Gora
15. Češka
16. Poljska
17. Sjeverna Makedonija
18. Gruzija
19. Srbija
20. Farska Ostrva
21. Švicarska
22. Rumunija
23. Grčka
24. Bosna i Hercegovina

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi