Šamar iz Estonije još boli: Šuman zaboravio šta znači odgovornost?
FOTO - EPA

Bh. reprezentativni rukomet na dnu

Šamar iz Estonije još boli: Šuman zaboravio šta znači odgovornost? · Komentar

A. Beganović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine i u drugom susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pretrpjela je poraz, pa je sada stigla do učinka od devet uzastopnih utakmica bez pobjede (osam poraza, jedan remi).

Nakon poraza u duelu sa Njemačkom, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je i u duelu sa Estonijom, pa je znatno umanjila šanse za plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontineta na koju se plasira, uglavnom svako ko se ozbiljnije bavi ovim sportom.

No, nije poraz ono što zabrinjava. Gubila je naša reprezentacija i ranije od Estonije, ali ono što u posljednje vrijeme pružaju naši reprezentativci ne daje razlog za optimizam.

A, svakako da najveću odgovornost za stanje u reprezentaciji, ima selektor Bilal Šuman. Čovjek koji je na kormilo reprezentativnog broda stigao 2016. godine i koji je u svom prvom obraćanju bosanskohercegovačkoj javnosti obećao nešto novo, obećao smjenu generacije, te mnogo bolji rad u omladinskim selekcijama, a vrijeme je pokazalo da ništa od obećanog nije ispunio.

"Radit ćemo sa pet selekcija. Želimo proširiti broj igrača od 28 do 30, želimo napraviti zdravu konkurenciju i plasirati se na velika takmičenja. Mislim da BiH u narednom periodu može izboriti plasman na veliko takmičenje. Pozvat ću 14 igrača koji su tu bili ranije, ali i one koji nisu bili tu, oni će se pridružiti trenutnom kosturu ekipe. Želim totalnu sportsku reformu na ovom planu. Želimo pratiti sve omladinske selekcije od 16 do 21 godinu. Tražit ćemo da ti igrači budu obrazovani ljudi i kompletne ličnosti, a ne samo sportisti".

"Želimo praviti profesionalan i odgovoran te konstantan tim. Želimo da se svako osjeća dijelom ekipe kako bismo napravili respektabilan tim za ono što nam dolazi. Planiramo minimalno pet puta godišnje okupljati omladinske selekcije i dogovarati utakmice sa omladinskim selekcijama skandinavskih zemalja. Želimo stvoriti novu rukometnu kulturu gdje ćemo pokušati raditi sa svim igračima i napraviti veliku bazu podataka gdje ćemo uvezati sve selekcije. Sve utakmice i treninzi moraju biti analizirani. Odrastao sam u rukometnom svijetu Danske i to je sistem koji koriste skandinavske zemlje. Ovo što ćemo primijeniti dat će rezultat”, slavodobitno je na predstavljanju izjavio Šuman.

Šta smo dobili od obećanog? Duplo ništa i još više od toga. Smjena generacije nije napravljena, spiskovi koje objavljuje selektor su sve osim logični. Igrači na koje smo se oslanjali prije pet-šest godina, iako sada u poznim igračkim godinama, i dalje su nezamjenjivi. Mlađih snaga ni na vidiku, a o igri reprezentacije i taktičkim zamislima selektora našeg nacionalnog tima ne treba trošiti riječi. Dovoljno je analizirati meč iz Estonije, lako se zaključi da i oni koji su u najboljim igračkim godinama, u reprezentaciji ne pružaju ono što doista mogu. A, za to je odgovoran samo jedan čovjek. Selektor i niko više.

Jednostavno je, igre nema, taktički nas "ponizi" i selekcija koja uz BiH još pobjeđuje Luksemburg. I tu opravdanja nema, ne može to biti to ni loš dan, a ni tretman koji smo imali u Estoniji. Vrijeme je da se istini pogleda u oči i da selektor našeg nacionalnog tima, ako ništa drugo, onda pokuša ispuniti ono što je obećao na početku svog mandata.

Estoniju ćemo u Bugojnu za dva dana vjerovatno dobiti, ali to nas ne smije zavarati. Nakon meča sa Estonijom, analiza se mora napraviti i to stručna. Priče o lošim uslovima, pozajmljivanju novaca i slično, više ne smiju piti vode. Ukoliko želimo bosanskohercegovački rukomet podići sa dna, a on tu doista jeste,  vremena za raznorazna pravdanja ne smije biti.

Top Komentari

Random123
Covjek koji dusem i srcen zivi za ovu repku iz svog dzepa placao putovanja, ne zasluzuje ovakvo blacenje, a osim ovog kiksa su nas bar u ovim takmicarskim utakmicama dobijale repke poput Norveske Francuske i Njemacke koje su velikani evropakog rukometa i protiv njih nam nijedan selektor ne bi pomogo, Šuman ima punu podrsku.
44 5
Lalaland
Novinaru hajde da istim žarom napravimo kritiku tvog rada i pisanja ovdje
32 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi