Čeljo: Prioritet mi je afirmacija i napredovanje u Čelik-Junioru
Mladi čuvar mreže zeničkog prvoligaša veliki je talenat i zalog za budućnost zeničkog i bh. rukometa

Velika nada zeničkog i bh. rukometa

Čeljo: Prioritet mi je afirmacija i napredovanje u Čelik-Junioru · Intervju

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Škola rukometa "Čelik Junior" iz Zenice je već poznata u BiH po radu sa omladinskim kategorijama. Ovaj klub ima i seniorsku ekipu koja se godinama takmiči u 1.ligi FBiH,  a ne treba spominjati da je kostur ekipe sastavljen od kadeta i juniora ovog kluba.

Iako su svake godine jedna od najmlađih ekipa, ovaj klub redovno se nalazi u vrhu drugog po jačini ranga rukometa u našoj zemlji kada su u pitanju seniori, dok omladinci postižu sjajne rezultate u svome uzrastu.

Svake sezone jedan mladi igrač ispliva i skrene pažnju na sebe zahvaljujući veoma dobrom radu trenera Vladimira Zeljke, Dženana Dedića, Benjamina Čelje. Ne treba spominjati da je sadašnji rukometni reprezentativac BiH i golman francuskog Chamberya Harun Hodžić svoju karijeru počeo u ovome klubu, te je za prvi tim debitovao sa 15 godina.

Još jedan igrač u narednim godinama mogao bi krenuti stopama Hodžića i napraviti respektabilnu karijeru i van granica naše zemlje. Riječ je o 16-godišnjem golmanu Džanu Čelji, koji ove sezone ima veliku minutažu u seniorskoj konkurenciji, a svojim odbanama već je skrenuo pažnju mnogih klubova.

Uz naravno pristanak roditelja, ovaj mladić nešto više nam je kazao o svojoj karijeri i planovima za budućnost.

Oglasi

"Imam 16 godina, a već se devet godina bavim rukometom. Sa 14 godina upisao sam debi za seniorski tim Čelik-Juniora, a ove sezone imam visoku minutažu koju nastojim opravdati radom na treninzima i utakmicama. Dobitnik sam brojnih individualnih priznanja na turnirima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i našoj zemlji, a jedna od najdražih nagrada je za "sportsku nadu" Zenice za 2018. godinu. Moj prvi trener je Vladimir Zeljko, koji me i danas trenira u seniorskoj ekipi, sa mnom su još radili ili rade Kemal Vidimlić, Haris Hadžikadunić, Ago Grabić, ali i drugi treneri škole koji su bili u našem klubu u proteklih devet godina", ističe Čeljo.

Govorio je i o svojim uzorima, ali i planovima za budućnost

"Moj uzor je španski reprezentativac i golman Barcelone Gonzalo Perez de Vargas, tu je naravno i naš Benjamin Burić, kao i moj veliki prijatelj Harun Hodžić sa kojim sam nekad dijelio svlačionicu u Čelik-Junioru, tu je svakako i moj sadašnji klupski kolega Ajdin Tufekčić, koji iz dana u dan prenosi svoje iskustvo na mene. Kao i većina mladih igrača volio bih nastupati u nekoj od najjačih liga na svijetu, ali svi moji planovi trenutno su vezani za Čelik-Junior, gdje želim još više napredovati, steći neophodno iskustvo, pa vidjet ćemo kasnije kako će se situacija odvijati", kaže mladi i perspektivni čuvar mreže.

Za kraj se osvrnuo na reprezentativne selekcije, gdje se nada da će se situacija popraviti u budućnosti

"Bio sam na okupljanjima 2004 godišta i mlađi koja su se organizovala prije četiri-pet godina, ali nažalost ideja o ovoj selekciji nije dugo potrajala. Dok naši vršnjaci iz Srbije i Hrvatske igraju utakmice i takmiče se na prvenstvu Evrope mi nismo imali naše reprezentativne selekcije što je nažalost i danas slučaj kada je u pitanju ova generacija. Nadam se da će se tu nešto promijeniti u narednom periodu", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Džan Čeljo.

Džan Čeljo je jedan od rijetkih mladića koji je u našoj zemlji sa 14 godina već dobio šansu da brani za prvi tim, pa bilo to i 1.liga FBiH. On sada sa 16 godina na svome kontu ima već dosta utakmica u seniorskoj konkurenciji i neće biti nikakvo iznenađenje, ako zaigra u Evropi za neki poznati klub, kao što je to i njegov dojučerašnji kolega Harun Hodžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi