Definitivno određen datum početka sezone, donesene odluke o formatu takmičenja

Sjednica UO RSBiH

Definitivno određen datum početka sezone, donesene odluke o formatu takmičenja

Nova sezona rukometne Premijer lige BiH za muškarce je trebala početi 14.9, ali je njen start odgođen za sedam dana.

Dakle, nova sezone će početi 21. septembra, a u toku je novi žrijeb zbog činjenice da je HMRK Zrinjski istpuio iz takmičenja.

Na večerašnjoj sjednici Upravnog odbora RSBiH u prostorijama saveza doneseno je nekoliko odluka.

Jedna od njih se tiče i Zrinjskog. Mostarski klub je istupio iz takmičenja zbog velikih finansijskih problema, a odlučeno je da se ovom klubu dozvoli povratak u ligu u slučaju da se stabilizuje. Dakle, članovi UO RS BiH su odlučili da se u slučaju Zrinjskog ne primjenjuje odredba o zabrani povratka u takmičenje za period od naredne tri godine, naravno ukoliko klub stekne uslove da se ponovo takmiči.

Također, donesene su odluke po pitanju formata takmičenja u budućnosti.

Tako je odlučeno da "u takmičarskoj sezoni 2019/2020 Premijer ligu BiH čini 16 klubova, te da na kraju sezone ligu napuštaju tri posljednjeplasirane ekipe, a njihova mjesta popunjavaju prvak Federalne lige sjever, Federalne lige jug i prvak RSRS". Istaknuto je da je potrebno prilagoditi Propozicije takmičenja.

Također, odlučeno je da "u takmičarskoj sezoni 2020/2021 ligu čini 16 klubova, a da istu napuštaju četiri kluba. Premijer ligu BiH popunjavaju dva kluba, jedan iz RSF i jedan iz RSRS. U sezoni 2021/2022 formira se Premijer B liga koju će sačinjavati 4 posljednjeplasirana kluba iz sezone 2020/2021, polus pet klubova iz RSFBiH i pet klubova ispred Prve ligr RSRS."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Posljedna odluka tiče se upravo sezone 2021/2022 - "Premijer ligu A napuštaju dva posljednjeplasirana kluba, a popunjava se sa dva prvpolasirana kluba iz Premijer B lige. Premijer B ligu napuštaju dva posljednjeplasirana kluba, a popunjavaju je prvak Lige RSF i prvak Lige RS."

Pomenute odluke potpisali su potpredsjednik RSBiH Mensur Sinanović, predsjednik RSBiH Marinko Umičević i dopredsjednik RSBiH Slobodan Zadro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi