Damir Doborac: "Kod nas kada si talenat, kažu pusti ga on ne treba raditi ništa"
FOTO: Amir Ahmeljić

Novi selektor rukometne reprezentacije BiH

Damir Doborac: "Kod nas kada si talenat, kažu pusti ga on ne treba raditi ništa" · Intervju

Esmer Oštraković

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u maju očekuje dvomeč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Portugala. Upravo na ovim utakmicama ekipu će po prvi put kao selektor voditi Damir Doborac.

Doborac je nedavno imenovan na mjesto selektora naše reprezentacije i na tom mjestu naslijedio je Irfana Smajlagića.

Doborac je bio pomoćnik u stručnom štabu kod selektora Smajlagiča, a također je aktivan u Premijer ligi BiH kao trener Gračanice, tako da dobro poznaje trenutne priklike u bh. rukometu.

Nekoliko dana nakon što je objavio konačan spisak za utakmice sa Portugalom, porazgovarali smo sa novim selektorom reprezentacije BiH

Nekako je baš kao i Barbareza u fudbalu bh. javnost na klupi rukometne reprezentacije BiH htjela vidjeti Doborca i evo ta želja je ispunjena.

"Sigurno da i ja nakon dugo igranja za reprezentaciju, pa i sama ulazak u stručni štab, skoro dvije godine, evo ukazala se prilika da budem i selektor. Velika privilegija, sretan sam i ponosan, ali s druge strane svjestan sam itekako kakva nas zadaća i odgovornost čekaju. Vjerujem da ćemo napraviti nešto novo odnosno pozitivan rezultat."

Oglasi

Poznati ste kao veoma strastven i emotivan trener. Može li to donijeti nešto novo u našu reprezentaciju?

"Ne znam, ali sigurno da igrači u nekom trenutku slijede trenera jer igrači su ogledalo trenera. Nastojimo da sve što radimo da damo svoj maksimum i ja ću to tražiti od igrača. Vjerujem da ćemo napraviti hemiju prije svega unutar ekipe, a onda i sa navijačima."

Bili ste dio reprezentacije zadnje dvije godine, da li je Evropsko prvenstvo koje je iza nas stvarno stanje u našoj reprezentaciji?

"Treba malo dublje ući u analizu. Sam način plasmana, odnosno sistem takmičenja kroz kvalifikacije je dosta lakši nego što je to bilo prije. Ranije si morao imati kvalitet i biti blizu velikih ekipa. Mi kroz ovaj sistem takmičenja i kada dođemo na Evropsko prvenstvo ako pogledamo realno shvatimo koliko nam nedostaje da budemo konkurentni. Moramo jednom podvući liniju i napraviti plan i program koji je dugoročan i da za dvije ili tri godine imamo ekipu koja će biti konkurentna na velikom takmičenju."

Napredak je dakle usko vezan za neko od takmičenja koje će se desiti za tri ili četiri godine?

Oglasi

"Sigurno. Orijentacioni cilj je taj koji imamo A reprezentaciju. Moramo okupljati igrače koju su u tom trenutku najbolji. Procesualni cilj koji je moja neka vizija je selekcija B i to treba da radimo na duži period. Da momci kroz B selekciju skupe 15 do 20 utakmica za reprezntaciju i onda kada dođeš da igraš protiv Portugala ili nekog ko je na tom nivou, da je igrač konkurentan. Nadam se da ćemo istrajati u tome da dobijemo vrijeme i da igrači kroz tu B selekciju se razviju, a naravno ko se pokaže tu naravno da će dobiti prilliku u A selekciji."

Mnogo se u posljednjih nekoliko godina spominje "bazen igrača". Da li ga mi uopšte imamo?

"Nas najviše vara to što smo talentovani, ali tu nastaje naš najveći problem. Kod nas kada si talenat, kažu pusti ga on ne treba raditi ništa. I on se u to uklopi. Talenat je da te neko uoči prije nekog drugo ili da doneseš neku bolju odluku od saigrača. Talenat za mene ne predstavlja ništa u nekom razvoju igrača. Priznajem samo rad, rad i rad. Upravo rad je taj koji pravi i igrače i rezultate. Na tome da treba da radimo. Talenat mora da radi kao i igrač koji nije talenat."

Vaš prethodnik je dosta potencirao tu vanjsku liniju kao problem i spominjao je naturalizaciju igrača. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Oglasi

"Ne vidim ja, a i nisam taj tip da dovodim igrače sa strane. Samo naši igrači. Slažem se da imamo problem na određenim bekovskim pozicijama, ali isto tako vidim priliku kroz B selekciju da ih možemo imati u budućnosti. Moramo svi da, prije svega klubovi, da se primimo posla i da radimo."

Prije nekoliko dana objavljen je prvi spisak. Ima tu novih imena, ali i nekih igrača koji su prije bili tu, a sada nisu?

"Igrači koji su bili tu na zadnjem okupljanju, a sada nisu, vjerujte nisam se nikoga odrekao. Terzić se oprostio i na njega nažalost ne možemo više računati. Ovaj put sam se odlučio na ove igrače. Isto tako, još igrača iz domaće lige, nekih 15 igrača ima tu na koje računam. Naravno i igrači iz drugih liga su tu. Sve je do momaka, sve pratimo, računamo na sve."

Dosta dugo ste u Premijer ligi BiH i sigurno ste kompetentni da kažete da li je realno da igrači iz domaćeg prvenstva budu nosioci reprezentacije?

"Realno je, ali uz kontinuitet u radu i podršku svih nas zajedno. Igrača ima, potencijala ima, ali u ovom trenutku tešku. Ne može igraču prvi put biti da igra odmah protiv Portugala i još da se pokaže. Trebaju im turniri i sakupljanje utakmica, pa onda da on dođe i da bude konkurenta u A selekciji."

Oglasi

Dvomeč sa Portugalom. Kakva su očekivanja?

"EHF sedmica koju smo promašili nam je mogla mnogo pomoći, ali sad je gotovo. Nećemo se vraćati. Okrećemo se načinu da izvlačimo maksimum. Portugal je favorit. Velika reprezentacija koja uvijek je gore u vrhu. Ima i ona teza da uvijek ne pobjeđuje bolji i da imamo pravo na svoje šanse. Moja želja u dvomeču je da bez obzira na rezultat mi u Tuzlu, u Mejdanu poslije utakmice sa Portugalom dobijemo aplauz, a to znači da publika prepozna borbu, borbeni duh i zajedništvo. Ako to uspijemo, ja ću biti sretan."

Zadnjih desetak godina se zamjera troma igra, malo kontri, malo polukontri, bez brzog centra, a to je stil koji Vi baš volite forsirati?

"Kada uradimo analizu mi igramo bez te tranzicije, polukontre i kontre. Ja ću dati sve od sebe da to vratimo. Imamo mi igrač za to, ali moramo biti strpljivi. Sigurno je jedino da ćemo težiti tome."

Da li je kompletiran stručni štab?

"Nije još uvijek. Ja imam svoje želje, razgovaram sa kolegama. Nadam se da ćemo do Portugala sve završiti. Neki imaju klupske obaveze, neki nisu u mogućnosti..."

Za kraj poruka navijačima?

"Nema šta, iz svega što smo rekli da se zaključiti da nam stvarno treba vrijeme. Dosta mladih momaka će biti tu i treba im velika podrška. Moramo biti strpljivi. Mi se moramo na terenu odužiti i da pokažemo da nam je stalo do reprezentacije", rekao je Damir Doborac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi