Hrvati dominiraju u regionu, Farska Ostrva pretekla BiH, drugi šešir nam izmakao za dlaku

EHF objavio novu listu

Hrvati dominiraju u regionu, Farska Ostrva pretekla BiH, drugi šešir nam izmakao za dlaku

E. Čaušević

EHF objavio je danas ranking reprezentacija u Evropi koji će se gledati prilikom određivanja šešira za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2026. godine, a naša reprezentacija će se po toj listi naći u trećem šeširu na žrijebu.

Nakon što je završeno Evropsko prvenstvo u Njemačkoj dobili smo novi ranking reprezentacija u Evropi, a na prvom mjestu ostala je Danska koja je na minulom Euru osvojila srebro.

Prvak Evrope postala je Francuska koja je u finalu pobijedila Dansku, no na listi najboljih evropskih reprezentacija nisu uspjeli da prestignu svog rivala.

Danska je ostala prva na listi najboljih reprezentacija u Evropi, a Francuska je druga. Treće mjesto pripada Njemačkoj, dok zatim slijede Španija, Norvaška, Mađarska i Island.

Reprezentacija Hrvatske pala je za jedno mjesto i sada je deveta u Evropi, a odmah iza leđa je Slovenija. Što se tiče Crne Gora ona je na 14. mjestu, a iza nje nalazi se odmah Srbija iako imaju isti broj bodova.

Oglasi

Međutim, u zanimljivoj situaciji našla se naša reprezentacija koja je na ovoj listi na 22. mjestu i čak su nas Farska Ostrva uspjela prestići nakon odličnog nastupa na Evropskom prvenstvu, te je ova selekcija stigla na 20. poziciju.

Ovaj ranking će se gledati i u određivanju šešira za žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i prema ovoj listi naša selekcija će biti u trećem šeširu. te nam je drugi šešir izbjegao za samo jednu poziciju.

Iako imamo isti broj bodova kao Grčka koja je na 21. mjestu na kraju su Grci zbog boljeg nastupa na prethodnim takmičenjima od nas završili ispred BiH i samim tim u drugom šeširu, dok naš tim ide u treći šešir.

Hrvatska će biti u prvom šeširu žrijeba za EP koje se igra 2026. godine, dok će Crna Gora i Srbija biti u drugom.

Šeširi će biti određeni definitnivno u naredna tri mjeseca i uskoro će biti poznat i datum održavanja žrijeba grupa za kvalifikacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi