I dominacija postaje slaba riječ: Norveški zlatni serijal dobio novu epizodu
FOTO: EPA

Deveta titula za čudesne djevojke

I dominacija postaje slaba riječ: Norveški zlatni serijal dobio novu epizodu

Haris Zilić

Završeno je Evropsko prvenstvo za rukometašice koje se ove godine igralo u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji. Završnica je odigrana u Ljubljani, a u finalu smo gledali skandinavski klasik između Danske i Norveške.

Nakon nevjerovatne utakmice, dosta drame, uzbuđenja i preokreta do trijumfa i titule prvakinja Evrope stigle su rukometašice Norveške koje su slavile rezultatom 25:27.

Dankinje bolje otvaraju susret. Prvo poluvrijeme su igrale sjajno imale su solidno vodstvo i na pauzu odlaze sa 15:12.

Iznad vode Norvežanke je u prvom poluvremenu držala Nora Mork koja je postigla sedam od 12 norveških golova.

Ipak u nastavku susreta bude se Norvežanke, nisu dozvolile Dankinjama da drže ritam iz prvog poluvremena i u 57. minuti na semaforu je bilo 24:24, ušlo se u dramatičnu završnicu.

U tim trenucima na dvije mminute prije kraja Norveška prelazi u vodstvo od 24:25.

Oglasi

Do kraja meča Dankinje su pokušavale da vrate egal, ali griješe i Norvežanke idu na 24:26 što je bilo dovoljno za konačnih 25:27 i devetu evropsku titulu!

Norvešku je do trijumfa predvodila Nora Mork sa osam golova, Kristine Breistol je postigla četiri gola. Među stativama odlična je bila Silje Solberg sa devet odbrana.

U danskim redovima raspucana je bila Katharina Louise Vinter Burgaard sa šest golova, Sandra Toft je na golu skupila 11 odbrana.

U redovima Danske u rosteru je bila Elma Haličević djevojka koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali odlučila je da nastupa za Dansku i došla je do evropskog srebra.

Ranije su rukometašice Crne Gore osvojile bronzu savladavši Francusku nakon produžetaka sa 27:25.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi