Slovenija favorit, Zmajevi u crnoj seriji: Može li se večeras sve okrenuti na našu stranu?

Počinju kvalifikacije

Slovenija favorit, Zmajevi u crnoj seriji: Može li se večeras sve okrenuti na našu stranu?

E. Ganibegović

Pohod na novo Evropsko prvenstvo večeras počinju bh. rukometaši.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom kolu kvalifikacione grupe 7 večeras gostuje kod Slovenije, a utakmica je na rasporedu od 20 sati.

Pod trenerskom palicom novog selektora Irfana Smajlagića i pomoćnog trenera Damira Doborca, naši momci su u sjajnoj amtosferi odradili dosadašnje treninge i spremno čekaju prvu utakmicu u kojoj je Slovenija izraziti favorit.

"Treba biti realan i sagledati situaciju. To znači o samom funkcionisanju reprezentacije. Posljednje dvije godine je bilo dosta promjena u igračkom kadru. Nema više igrača koji su igrali značajnu ulogu. Na velikim takmičenjima se dosta toga treba posložiti i to se na kraju mjeri gdje si u odnosu na evropske ekipe. Posljednja dva prvenstva smo bili zadnji i predzadnji. Moja vizija je da ovisimo o sebi, kad odemo na veliko takmičenje da ne budemo topovska hrana. Sve stvari tremao posložiti i stvarati ambicije", rekao je selektor Irfan Smajlagić na pressici prije nekoliko dana, pa dodao:

"Ništa ne znači ako odemo na veliko takmičenje, a tamo budemo topovska hrana. Treba dosta stvari postaviti da gajimo optimizam i radimo lagano na tom planu. U reprezentaciji neće biti igrača bez ambicija. Mi ćemo tražiti svoju šansu u  svakoj utakmici, želim da igrači daju maksimum, ne bojimo se nikoga, ne bježimo od odgovornosti, ali moramo biti realni."

"Treba mnogo rada za neki iskorak. Selektor i igrači se lagano uklapaju u jedan novi sistem. Tu su i novi ljudi u RSBiH, plan je da se mlađi uvode u taj reprezentativni bazen, tako da sve to ide u hodu. Ne smije svako okupljanje biti na novo, idemo korak po korak i mislim da će biti to dobra stvar u budućnosti. Iz svake utakmice težit ćemo da budemo sve bolji, možda već počnemo protiv Slovenije stvarati tu pozitivnu sliku", istakoa je kapiten Mirsad Terzić.

Inače, Crna Gora i Kosovo već su odigrali svoj meč, a Crnogorci su bili bolji rezultatom 29:20.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u užasnom nizu od osam utakmica u kojima je poražena, a posljednji put pobjeda je upisana 14. marta 2021. godine u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo kada je s 27:21 savladana Austrija.

Podsjetimo, za tri dana naša selekcija dočekuje Crnu Goru u drugom kolu, dok su preostale četiri utakmice na rasporedu u martu i aprilu naredne godine. 

Plasman na Evropsako prvenstvo osigurat će dvije prvopalsirane reprezentacije iz svake grupe te tri najbolje trećeplasirane selekcije. Domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine je Njemačka.

Top Komentari

Usamljeni Hashishar
Možemol' ovdje ikako u baraž ili pred-baraž?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi