Neozbiljnost na nivou: Rukometna reprezentacija Hrvatske bez selektora, spisak ipak objavljen
FOTO - EPA

Kvalifikacije za Olimpijske igre

Neozbiljnost na nivou: Rukometna reprezentacija Hrvatske bez selektora, spisak ipak objavljen

A. Beganović

Hrvatska rukometna reprezentacija će od 14. do 17. marta igragti kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre. Osim Hrvatske na turniru učestvuju Alžir, Njemačka i Austrija, a svi selektori su morali dostaviti širi spisak igrača na koje računaju. No, Hrvatska je bez selektora, pa su spisak skrojili u Rukometnom savezu Hrvatske. Čudno, zar ne?

Svjetski sportski događaj u 2024. godini su Olimpijske igre čiji domaćin je Pariz, a mnogo uzbuđenja nas očekuje u kolektivnoim sportovima popularnim na našim prostorima, košarci, rukometu i odbojci.

Nažalost, bosanskohercegovačkih selekcija na Igrama u Parizu neće biti, pa će ljubitelji sporta iz naše zemlje sasvim sigurno s mnogo pažnje pratiti nastupe regionalnih reprezentacija.

A, jedna od onih koja je veliku popularnost imala i ima u Bosni i Hercegovini je rukometna reprezentacija Hrvatske, no ni naši susjedi još uvijek nisu osigurali nastup na takmičenju na kojem osvajanje medalja ima posebnu sportsku težinu.

Naime, reprezentativni rukomet u Hrvatskoj je u slobodnom padu, što je pokazalo i nedavno završeno Evropsko prvenstvo na kojem su Hrvati zauzeli deveto mjesto, te su uspjeli izboriti nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

No, čini se da ni hrvatske standarde slabo deveto mjesto i prolazak u kvalifikacije za Igre kroz iglene uši, nije osvjestio čelne ljude tamošnjeg rukometa, pa ne bi bilo iznenađujuće da Hrvatska po prvi put u svojoj historiji dva puta zaredom propusti Olimpijske igre.

Oglasi

Gorana Perkovca skupo koštao slab nastup na Evropskom prvenstvu

Sasvim očekivano, loš nastup na Evropskom prvenstvu koštao je posla selektora hrvatske reprezentacije Gorana Perkovca, a kada mu je uručen otkaz, očekivalo se da će njegov nasljednik biti brzo izabran, prije svega zbog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre koji se igra od 14. do 17. marta.

Povezavalo se sa Hrvatskom nekoliko trenerskih imena, a kao glavni favorit za preuzimanje užarene selektorske pozicije figurira Dagur Sigurdsson, trofejni islandski stručnjak koji je nedavno raskinuo ugovor sa Rukometnim savezom Japana.

Čak se u hrvatskim medijima pojavila informacija da je Sigurdsson razgovarao sa čelnicima tamošnjeg Saveza te da je njegov dolazak za selektora samo stvar formalnost.

Ali, 20-ak dana prije početka kvalifikacija za Olimpijske igre Hrvatska je i dalje bez selektora, a o kakvoj se zapravo neozbiljnosti radi govori i činjenica da su iz Rukometnog saveza Hrvatske morali poslati širi spisak igrača na koje računa selektor kojeg nema za utakmice kvalifikacija.

Dakle, na spisku selektora kojeg nema nalazi se 35 imena. Sigurddson ili bilo ko drugi, će od tih 35 igrača morati izabrati one na koje računa za jedan od najvažnijih turnira u historiji hrvatskog rukometa. Drugi uzastopni neodlazak na najveće takmičenje sigurno bi ostavio velike posljedice po rukometni sport u našem susjedstvu.

Na kraju dodajmo, da će se Hrvatska u kvalifikacijama boriti sa Alžirom, Njemačkom i Austrijom, a dvije najbolje ekipe će izboriti nastup u Parizu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi