Islanđani priredili senzaciju na otvaranju Evropskog prvenstva

Bjelorusija bolja od Austrije

Islanđani priredili senzaciju na otvaranju Evropskog prvenstva

E. Škorić

Rukometaši Islanda su u prvom koku grupe A Evropskog prvenstva pobijedili favorizovanu Švedsku rezultatom 26:24.

Šveđani su bili favoriti pred ovaj duel, no Island je uspio da iznenadi u Spaladium Areni. Imali su Islanđani sjajno otvaranje meča, pa su poveli 4:0, da bi ubrzo imali čak devet golova prednosti (14:5).

Na poluvremenu je bilo 15:8, ali se Švedska budi u nastavku i uspijeva da smanji na četiri gola zaostatka na 10 minuta prije kraja meča, ali ne i da izbjegne neočekivan poraz na startu EP-a.

Andres Gudmundsson je postigao sedam pogodaka u pobjedi Islanda, dok su po pet zabili Arnor Gunnarsson i Valur Sigurdsson. U redovima Švedske najefikasniji je bio Jim Gottfridsson sa šest pogodaka.

U drugom meču 1. kola grupe A kasnije se od 20:30 sati sastaju Hrvatska i Srbija.

Dosta uzbudljivo bilo je u meču Bjelorusije i Austrije u grupi B koja se igra u Poreču, a na kraju je Bjelorusija slavila sa 27:26.

Švedska - Island 24:26 (8:15)

Švedska: Palicka, Apellgren, Henningsson, Jeppson 4, Darj, Tollbring 2, Ekberg 1, Wanne, Pettersson, Jakobsson 1, Lagergren 2, Gottfriddsson 6, Arnesson, Zachrisson 3, Nielsen 2, Nilsson 3.

Island: Gustavsson, Bjorgvinsson, Kristjansson, Palmarsson 3, Karason 5, Hallgrimsson, Atlason, Elisson, Sigurdsson 5, Gislason, Gudmundsson 7, Magnusson, Gunnarsson 5, Arnarsson, Gunnarsson, Smarason 1.

Bjelorusija - Austrija 27:26 (14:12)

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Bjelorusija: Matskevich, Saldatsenka, Kulesh 7, Babichev, Shylovich 2, Pukhouski 5, Rutenka 4, Karvatski 1, Yurynok 4, Baranau, Padshyvalau, Karalek 2, Tsitou, Bokhan, Harbuz 2, Gayduchenko.

Austrija: Bauer, Pilipović 0, Hermann 2, Ziura 3, Božović 5, Frimmel 2, Ranftl, Weber 4, Zeiner 2, Schopf, Jelinek, Bilyk 8, Wagner, Herburger, Neuhold, Kirveliavicius.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi