Kako izgleda poredak trećeplasiranih selekcija u kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo u rukometu?

BiH je trenutno druga

Kako izgleda poredak trećeplasiranih selekcija u kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo u rukometu?

A. Čaušević

Tokom vikenda kompletirano je četvrto kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu 2020. godine. Bosna i Hercegovina je sa 31:19 u Mejdanu pobijedila Finsku.

Tim rezultatom je potvrđen gostujući trijumf nad istim protivnikom te je zahvaljujući trijumfu Češke nad Bjelorusijom bh. reprezentacija(24:26) trenutno u poziciji koja donosi plasman na EP.

Rukometni Zmajevi će do kraja kvalifikacija odigrati još domaći meč protiv Bjelorusije te će gostovati Češkoj. Ti susreti su na programu u junu, a ukoliko naši najbolji rukometaši ne izgube od Bjelorusije na domaćem parketu osigurat će plasman na historijsko Evropsko prvenstvo.

Nakon četiri odigrana kola BiH i Češka imaju po šest bodova s tim da naši reprezentativci imaju bolju gol-razliku(+12), Bjelorusija je skupila četiri, dok je Finska bez bodova.

Međutim, i porazi u dva posljednja kola uz pomoć rezultata iz ostalih grupa izabranicima Bilala Šumana mogu donijeti plasman na završni turnir najboljih selekcija Starog kontinenta. 

Na Evropsko prvenstvo koje će se održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji će se osim domaćina, aktuelnog prvaka Španije te po dvijeprovlasirane selekcije iz osam kvalifikacionih grupa plasirati i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. 

Pri određivanju poretka trećeplasiranih selekcija brišu se bodovi osvojeni protiv najlošije plasiranih ekipa u odgovarajućim grupama. Tabela ispod prikazuju kako izgleda trenutni poredak trećeplasiranih selekcija uz oduzete osvojene bodove protiv četvroplasiranih ekipa.

Reprezentacija Bodovi
Bjelorusija 2
Crna Gora 2
Srbija 1
Poljska 0
Rumunija 0
Italija 0
Turska 0
Holandija 0

U grupi 3 Turska je bez poena jer je oba trijumfa ostvarila protiv posljednjeplasirane Grčke. Tursku do kraja očekuju do očekuju mečevi protiv favorizovanih Islanda i Sjeverne Makedonije.U grupi 1 treća je Poljska koja ne računajući pobjedu nad Kosovom ima 0 bodova. U grupi 2 zahvaljujući remiju protiv prvoplasirane Hrvatske Srbija ima 1 bod. Naše komšije naredna dva meča igraju protiv Belgije i Švicarske.

Ni Holandija u grupi 4 trenutno nema bodova, a Holanđani će u preostala dva kola igrati protiv vodećih Slovenije i Latvije.

U našoj grupi 5 trećeplasirana Bjelorusija ima dva boda zbog pobjede nad Češkom. U grupi 6 Rumunija je bez bodova, a Rumuni će u junu igrati protiv Francuske i Portugala.

Italijani koji se nalaze u grupi 7 su također bez bodova, a u preostala dva susreta sigurno će biti autsajderi u duelima sa Mađarskom i Ukrajinom.

U grupi 8 Crna Gora je zahvaljujući pobjedi nad Danskom do sada skupila dva boda, a do kraja kvalifikacija će gostovati Farskim Ostrvima te dočekati Ukrajinu.

Dakle, ako se u ozbir uzme trenutni poredak trećeplasiranih ekipa i raspored do kraja dojam je da će i dva boda biti dovoljna za plasman na Evropsko prvenstvo, baš onoliko koliko su Zmajevi već osvojili zahvaljujući pobjedi nad Bjelorusijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi