Mikić: Borac je oduvijek bio rasadnik talenata
FOTO: rkborac.rs.ba

Sportski direktor RK Borac m:tel

Mikić: Borac je oduvijek bio rasadnik talenata

S. Mlaćo

Od ove sezone sportski direktor RK Boac m:tel je nekadašnji igrač tog kluba i reprezentativac BiH Mirko Mikić. 

Povreda je Mikić spriječila da napravi sjajnu karijeru, a u razgovoru za klubski sajt jasno je istakao da se nije dvoumio kada mu je klub ponudio mjesto sportskog direkora.

"Naravno da nije bilo dvojbe. Bio sam veoma ponosan i sretan kada sam dobio ponudu. Više od decenije proveo sam u Klubu, upravo tu doživio većinu svojih uspjeha i najljepših trenutak. Uzevši u obzir sve okolnosti, bez dvoumljenja sam prihvatio posao koji mi je ponuđen".

Kakav je osjećaj biti na terenu, u dresu, a kakav sada sa druge strane terena?

"Neću reći ništa novo kada kažem da je mnogo teže gledati utakmicu nego je igrati. Jednostavno, previše je adrenalina koji želi da se oslobodi u takvim trenucima, tako da u svakoj utakmici poželim ući u igru i biti na terenu. Igrati utakmicu za voljeni klub, posebno pred punom halom je jedinstven osjećaj i teško da se može porediti sa poslom koji sada radim. Veliki broj popratnih aktivnosti u pripremi utakmice ponekad skrenu misli sa samog duela i u tome je najveća razlika u odnosu na igračke dane, kada si fokusiran isključivo na igru".

Kako ti sada, iz ove perspektive, izgledaju obaveze igrača, a kako sportskog direktora? Šta je teže?

"Obe uloge nose svoju težinu. Igrač je ponos kluba i najčešće je eksponiran, izložen pritisku i kritikama, tako da sam mišljenja da je ljepše, ali za nijansu teže, biti igrač. Sportski direktor je u velikoj mjeri u pozadini. Međutim, radi se o poslu koji zahtijeva svakodnevno prisustvo na treninzima, komunikaciju sa igračima i stručnim štabom, brigu oko mnogo “sitnih” stvari, neophodnih za adekvatan razvoj i uspjeh ekipe".

Jedan od najvažnijih zadataka sportskog direktora je veza između igrača i stručnog štaba i uprave Kluba. Da li si zadovoljan urađenim poslom do sada? Kakvu saradnju imaš sa rukovodstvom Kluba?

"Svi smo svjesni da je na našim prostorima izuzetno teško voditi sportski kolektiv. Jednostavno, sport je u pozadini i sama organizacija iziskuje dosta strpljenja i truda. Uzevši u obzir sve pomenuto, moram istaći da sam veoma zadovoljan saradnjom sa rukovodstvom kluba. Obzirom da su u velikoj mjeri obezbijeđeni uslovi za rad i neophodna podrška našim momcima, što su nam oni svojim igrama u početku sezone vratili u najboljoj mogućoj mjeri, nema razloga da budem nezadovoljan".

Najviše problema i u pripremnom periodu, ali i na početku takmičenja u novoj sezoni Premijer lige BiH napravile su povrede pojedinih igrača. Kako se to odrazilo na ekipu?

"Zaista do sada nismo imali sreće kada su u pitanju povrede. Međutim, to je sport i uvijek moraš biti spreman na prepreke u tom smislu. Bez obzira koliko temeljno i kvalitetno treniraš, neke stvari jednostavno ne možeš kontorlisati. Igrači su svjesni da su povrede sastavni dio sporta i veoma sam zadovoljan načinom na koji su nadomjestili odsustvo pojedinih kolega. Pozitivno u svemu tome je da imamo izuzetno kvalitetan ljekarski tim koji je igračima svakodnevno na raspolaganju".

Odlični rezultati na početku sezone potvrđuju da je odluka da se da više prostora domaćim i mlađim igrčima bila dobra?

"U našim uslovima, koncept podmlađivanje ekipe, sa akcentom na domaće igrače, jedini je ispravan put kojim treba ići. Iako je potrebno dosta strpljenja, rada i vremena, mišljenja sam da će nam ovakav potez biti od izuzetnog značaja u ovoj, a i u sezonama koje su pred nama. Već sada pojedini mladi igrači pokazuju određeni napredak, kvalitet i karakter koji je Borcu neophodan, tako da smo svi u klubu ponosni na igrački kadar sa kojim raspolažemo".

Odlične rezultate bilježe i mlađe selekcije?

"Omladinske selekcije su nešto na šta smo, takođe, izuzetno ponosni. U poslednjih par godina se veoma ozbiljno prišlo radu sa mladima, a rezultat toga su uspjesi svih naših mlađih selekcija. Unazad tri godine u svim selekcijama osvajamo jedno od prva tri mjesta na završnicama takmičenja na nivou RS i BIH. Takođe, konstantni smo učesnici mnogobrojnih međunarodnih turnira u regionu na kojima ostvarujemo veoma dobre rezultate. Našoj djeci se sada dešava da pobjeđuju vršnjake Celja, Vesprema, Vardara… što je od velike važnosti za njihov razvoj. Borac je oduvijek bio rasadnik talenata i, jednostavno, moramo se nastaviti kretati tim pravcem. Takođe, jedna od stvari na kojoj je insistirano je da treneri u omladinskim selekcijam budu bivši Borčevi igrači. Na taj način djeca se, pored rukometa, uče i adekvatnom ponašanju na terenu i van terena, te se na njih prenosi emocija koju svaki naš igrač treba da nosi u sebi".

Šta je potrebno dodatno uraditi da svi ovi rezultati budu još bolji?

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

"Najpotrebnije je ostati marljiv, fokusiran, uporan… Takođe, ukoliko želimo ostati u vrhu BIH rukometa i napraviti iskorak u evrposkim takmičenjima, vrlo važno će nam biti sačuvati mlade igrače i stvarati još više istih iz sopstvenog omladinskog pogona. Ne treba biti pretjerano inovativan da bi se shvatilo na koji način se sve to ostvaruje".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi