Hansen i porodica još u šoku, sjajni rukometaš dobio prizanje nakon što je objavljeno da je bolestan

Hansen i porodica još u šoku, sjajni rukometaš dobio prizanje nakon što je objavljeno da je bolestan

E. Škorić

Danski rukometaš Mikkel Hansen obolio je od upale vene u kombinaciji s plućnom embolijom, što je ranije objavio njegov klub PSG.

Jedan od najboljih rukometaša svijeta, koji taj epitet zasluženo nosi već dugi niz godina, pauzirat će sada najmanje četiri do šest mjeseci jer će se bolest tretirati antikoalgulansima koji "nisu kompatibilni s kontaktnim sportom visokog nivoa" kako je navedeno u saopštenju.

Danac je nekoliko dana nakon PSG-ovog saopštenja o njegovoj bolesti proglašen najboljim rukometašem svijeta po izboru najjačeg svjetskog rukometnog portala Handball Planet. Slavio je ispred Aleixa Gomeza, Dike Mema i Hampusa Wannea.

Mikkel Hansen se sada liječi lijekovima za razrjeđivanje krvi i očekuje se da neće moći igrati vrhunski rukomet do šest mjeseci. On je na Instagramu napisao kako se s porodicom i dalje osjeća pomalo u šoku, te je priznao da će mu biti teško jedan period bez rukometa.

Hanne Rasmusen, sportski kardiolog i glavna doktorica u bolnici Bispebjerg i Frederiksberg, rekla je kako ne zna detalje Hansenovog slučaja, ali da u Danskoj svake godine ima oko 5.000 slučajeva krvnih ugrušaka u plućima.

Hansen je imao problema s hrskavicom u jednom od koljena i zbog toga je morao pod nož. A vjerojatno je i u nozi došlo do krvnog ugruška.

"Ono što se tipično događa je da u nozi nastane krvni ugrušak, a onda se tu može osloboditi i usisati do pluća. Neće stići do srca, jer će prije biti zaustavljen, a posljednje mjesto na kojem će se zaustaviti je u plućima", rekla je Hanne Rasmusen.

Danski majstor je u PSG-u od 2012. godine, a već je odranije poznato da će na ljeto potpisati trogodišnji ugovor s danskim Aalborgom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi