Montpellieru naslov evropskog prvaka, prvi nakon 2003. godine
Foto: EPA

Nantes nije imao snage u finalu

Montpellieru naslov evropskog prvaka, prvi nakon 2003. godine

Tim Montpelliera novi je evropski prvak nakon trijumfa nad Nantesom 32:26 u finalu Lige šampiona u kelnskoj Lanxess areni.

Osvajač Lige šampiona iz 2003. i Nantes Senjamina Burića koji je ove sezone tek drugi put učestvovao u elitnom takmičenju odigrali su vrhunsko finale u Kelnu, ali bez uzbudljivog finiša.

Oba tima važila su za autsajdere u polufinalu budući da su prvi put u Kelnu otkako se tamo igra Final Four i s obzirom da su igrali protiv renomiranijih PSG-a i prošlogodišnjeg prvaka Vardara.

Pokazavši kako ne igraju imena nego kompaktne ekipe zaigrali su ipak ovi timovi u svefrancuskom finalu. Bila je ova prva sezona ikada u kojoj su na završnici igrala tri kluba iz jedne zemlje.

Već nakon 48 sekundi Gurbindo je morao na dvije minute no zabio je Nantes dva gola s igračem manje i poveo 2:1.

Na izmaku šeste minute Nantes je prvi put imao dva razlike. Serijom 3:0 Montpellier je preokrenuo do 11. minute, a onda je Nantesu opet odgovaralo da ima igrača manje.

Šesta fenomenalna odbrana Gerarda prethodila je seriji Montpelliera 3:0, pa je u 17. bilo dotad najvećih 10:7. Od minus dva do plus tri sve na krilima odličnog golmana, devet odbrana imao je do 18. minute, deset do odmora.

Uslijedila je onda trka i jednih i drugih, ali s mnogo promašaja. Lazarov je u 19. prekinuo crnu seriju.

Do kraja prvog dijela dominirali su vanjski igrači s nekoliko strahovitih hitaca, Simonet je zabio pod pasivnim, Lazarov uzvratio, a potom i Lagarde sa deset metara...

Vodstvo na poluvremenu (16:13) Montpellier je zaslužio ponajviše raspoloženim Gerardom te odličnom neutralizacijom pivota Tournata, za razliku od Nantesa koji nije imao rješenje za Shedida na crti koji je zabio tri gola.

Pokretljivom 6:0 odbranom Nantes se bolje uveo u nastavak i za četiri minute izjednačio. Mevlin Richardson vratio je prednost a onda se ponovo ušlo u period igre gol za gol. Jednostavno nije bilo prostora za predah ni kod jednih ni kod drugih. U 40. Lazarov je promašio i sedmerac i šut s devet metara, ali ga je izvukao Klein da ne bi Montpellier otišao na novih plus tri.

Ipak do 43. Montpellier je opet imao 21:18. Fantastično su igrali na pivota, da li s Fabregasom, da li s Guigouom kao drugim na crti.

Posljednjih 15 minuta golovima s deset metara otvorili su ljevaci, Nantes nikako nije mogao spriječiti spuštanja na crtu, no ubrzo je isključen Fabregas, a proradio je Tournat. U 51. Gurbindo je zabio za 24:24 i najavu drame u finišu, ali avaj.

Kada je najviše trebalo Nantes je izgubio snagu, a njihov rival napravio 4:0 do 54. i koliko god je šest minuta u rukometu mnogo, momentum je bio na strani Montpelliera. Predramatično su finis doživjeli ključni igrači Nantesa napravivši mnogo tehničkih grešaka. Simonet je preuzeo odgovornost zabio za 29:25 i tu je bio kraj.

Fabregas i Simonet su sa po šest golova bili najefikasniji u pobjedničkom timu, dok je isti broj golova na drugoj strani postigao Kiril Lazarov.

Trener Patrice Canayer osvojio je s Montpellierom naslov i 2003. a u sastavu je od aktuelnih igrača tada bio i Michael Guigou. Nakon 15 godina rijedak kuriozitet

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi