Nevjerovatno finale Lige prvaka: Vardar ispustio trofej, Gyor ponovo slavi

Final Four za žene

Nevjerovatno finale Lige prvaka: Vardar ispustio trofej, Gyor ponovo slavi

M. Šljivak

Rukometašice Gyora odbranile su naslov prvaka Evrope. One su večeras reprizi prošlosezonskog finala Lige prvaka nakon produžetaka savladale makedonski Vardar rezultatom 27:26.

Loše se rukometašice Vardara ušle u meč. Gyor je imao vodstvo od 4:1 i 7:4, ali su potom ostale 12 minuta bez gola što su im protivnice iskoristile i uspjele su serijom od 4:0 da dođu do vodstva u 26. minuti 7:8.

Do kraja prvog poluvremena igralo se gol za gol, a na odmor se odlazi neriješenim rezultatom 9:9.

Uvodne minute nastavka pripale su igračicama Vardara. Imale su konstantnu prednost koju je Leynaud sjajnim odbranama održavala.

Međutim, sredinom drugog dijela makedonska ekipa radi veliki broj grešaka. Poklanjale su iznova šanse Gyoru da se vrati, a to su šampionke iz prošle sezone iskoristile i u 43. minuti su došle do 13:13.

Nastavljale su igračice Vardara sa greškama i nakon minute odmora, Gyor je uspio i da povede sa 14:13 u 46. minuti. Penezić potom pogađa za 14:14, a sjajna Leynaud brani sedmerac i daje dodatnu snagu svom timu.

Potom su uslijedile minute u kojima su oba tima koristile gotovo svaku šansu koja im se pružila za gol. Nycke Groot u 54. minuti pogađa za 17:16 i činilo se kao da je sve gotovo.

Međutim, ponovo se zatim ukazala čudesna Leynaud. Nakon izjednačenja preko Radičević (17:17) skinula je zicer Gyoru, a Broch kod mađarskog tima potom dobija dva minuta. Usprkos tome Ogtedal pogađa za 18:17, ali veoma brzo Lazović poravnava.

Kraja uzbuđenjima nije bilo. Leynaud čudesno brani udarac Groot, Althaus dobija dvije minute, a na minut i po do kraja Lazović pogađa za vodstvo Vardara 18:19.

Gyor je izjednačio preko Groot koja sa sumnjivog sedmerca pogađa za 19:19, a Lekić zatim donosi prednost od 19:20 na 20-ak sekundi do kraja.

Međutim, Amorim Taleska pogađa na deset sekundi do kraja za 20:20 usprskos igračici manje na perketu, Vardaru je pokušao doći do gola, ali prave grešku i šampiona su kao i prošle godine u duelu ovih ekipa odlučivali produžeci.

Amorim je u nastavila pogađati i u produžecima i na njenim krilima Gyor je uspio da dođe do plus tri početkom drugog produžetka (26:23) uz veliki broj grešaka igračica Vardara.

Međutim, kraja uzbuđenjima nije bilo. Vardar je došao na minus jedan, a u posljednji minut se ušlo sa 27:26 i sa igračicom više u korist makedonskog tima. Imale su napad za poravnanje, ali je Eva Kiss odbranila udarac Eve Čanađije za pobjedu Gyora.

Nycke Groot je predvodila Gyor sa osam golova, Amorim je postigla šest, sve u najvažnijim momentima, a na drugoj strani je Lekić postigla šest.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti