Nikolina Čutura: S ponosom bih igrala za reprezentaciju svoje zemlje
Nikolina Čutura, 22-godišnja rukometašica HŽRK Grude među najljepšim je bh. sportašicama

Jedna od najljepših bh. sportašica za SportSport.ba

Nikolina Čutura: S ponosom bih igrala za reprezentaciju svoje zemlje · Intervju

HŽRK Grude jedan su od najuspješnijih sportskih kolektiva u našoj zemlji. 

Šesterostruke prvakinje i višestruke osvajačice Kupa BiH već su godinama najveća sila domaćeg ženskog rukometa, a Gruđanke su u ovoj čudnoj 'korona sezoni' napravile i europski iskorak plasiravši se u 1/8 finala Kupa EHF. U velike uspjehe Gruda veliki dio sebe ugradila je i mlada Mostarka, 22-godišnja Nikolina Čutura. Osim svojom sjajnom igrom ova djevojka plijeni i izgledom, te s pravom ima epitet jedne od najljepših sportašica u BiH, a usudili bismo se reći i šire. Svoju priču o rukometu, epizodi u Grudama, studiranju i još koječemu Nikolina je ispričala za SportSport.ba a mi vam je prenosimo u cijelosti.

Nikolina, za početak nam se malo predstavi i reci kako se rodila ljubav prema rukometu?

"U rukometu sam evo već 13 godina" - govori Nikolina Čutura i dodaje:
"Stariji brat je trenirao rukomet, pa sam se se često znala pridružiti ocu koji je njega vozio na trening ili s treninga, pa kako su često prije njih termine imale i djevojke, zainteresirala sam se i sama i evo i dan danas sam sve veći zaljubljenjik u ovaj sport. Uporedo s rukometom studiram i farmaciju pa je u jednom trenutku bilo pitanje hoću li moći stići i izdržati ritam koje kombinirano stvaraju rukomet i fakultet, no kako me oboje jako zanima i kako imam veliku ljubav i za jedno i za drugo, uz neka odricanja i veliki trud uspijevam 'izgurati' zasada na oba fronta."

Kada si shvatila da će priča s rukometom biti nešto ozbiljnije prirode?

"To je definitivno bio trenutak kada sam zaigrala u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. To je bio taj trenutak u kojem se to prelomilo i kako me non stop rukomet sve više privlačio, to igranje na nekoj ozbiljnijoj razini pomoglo je toj odluci da rukomet bude jako ozbiljna priča u mom životu."

Oglasi

Počela si u Zrinjskom no već si nekoliko godina članica HŽRK Grude koje su posljednjih nekoliko godina dominantne na domaćoj sceni. Ipak, u ovoj sezoni napokon ima par ekipa koje su vam konkurencija?

"Tako je. U Grudama sam već pet godina i u svakoj smo godini uspjele osvojiti naslov prvaka BiH. Trenutno nismo na čelu ljestvice ni jesenje prvakinje. Kući smo imale jedan težak poraz od Borca te od Krivaje u gostima koja je u biti bila odlučujuća utakmica za jesenjeg prvaka. Na polusezoni Krivaja nam bježi tri boda a Borac jedan. Moram reći da smo imali baš dosta peha s koronavirusom jer zahvaljujući njemu skoro nijednu utakmicu nismo igrale u kompletnom sastavu. Iskreno, vjerujem u naš novi naslov. Krivaja je imala dosta domaćih utakmica u prvom dijelu sezone a zna se da su one potpuno drugačiji tim kada igraju kući i u gostima, a osim toga, mišljenja sam da smo jednostavno kvalitetnije od svih ekipa i da će naš kvalitet u nastavku sezone u potpunosti doći do izražaja."

Dotakli smo se i ove teme koja nam je svima izmijenila živote. U ženskom rukometu osim tvog kluba i još par sredina situacija nije nimalo zavidna. Je li koronavirus dodatno pogoršao ionako lošu situaciju u ovom sportu?

Oglasi

"Nažalost jeste. Kao što ste rekli ženski rukomet je inače bio u nezavidnom stanju, dosta klubova istupilo je iz natjecanja zbog financijskih razloga. To je sve skupa moglo biti puno bolje, ali nažalost, Covid - 19 virus učinio je svoje, na dosta toga ne možemo ni utjecati i možemo se samo nadati da će se situacija vremenom poboljšati."

Može li se živjeti od rukometa u Bosni i Hercegovini?

"Iskreno, teško. To je problem koji je prisutan čak i van granica naše zemlje. Jednostavno, mislim da ženski rukomet nije dovoljno cijenjen sport. Ni u inozemstvu nije lako živjeti od ženskog rukometa, kamoli osigurati egzistenciju ili nešto više, a kod nas je to nažalost sve praktički nemoguće."

Jesi li pratila nedavni senzacionalni nastup i rezultat reprezentacije naših susjeda Hrvatske na EP?

"Naravno. Te cure su nekako na samom početku bile otpisane od sviju pa je među njima proradio i neki dodatni inat koji je iz njih izvukao i možda više od realnih mogućnosti. No stvarno su igrale sjajan rukomet, uživala sam u svakoj utakmici i moram reći da sam zaista ponosna na te djevojke."

Oglasi

Nikolina, 22 su ti godine što znači da je naša zemlja zadnji put seniorsku žensku reprezentaciju imala kad je tebi bilo 12 godina. Nakon 10 godina trebali bi ponovno biti oformljena reprezentacija pa nam reci kako gledaš na sve to?

"Vidim da je zadnjih dana ta tema bila jako akutalna i da su se čak i potpisivale neke peticije. Vidim da je odlučeno da se opet sastavi seniorska reprezentacija. Iskreno, u prošlosti je bilo mnogo loših iskustava oko toga pa zaista ne znam čemu se nadati u budućnosti. U prošlim danima i okupljanjima mlađih selekcija uvijek je bilo priče da su te omladinske selekcije baza za osnivanje seniorskog tima ali bi nakon godinu dana sve palo u vodu. Iskreno se nadam da ovaj put neće biti tako i da će to ovaj put zaživjeti, te da će se napokon doći do nekih natjecanja i naposljetku i rezultata."

Godinama si već jedna od boljih igračica Premijer lige BiH. Hoćeš li se odazvati pozivu reprezentacije ukoliko stigne na tvoju adresu?

"Pa naravno, kada bi se sve to opet oformilo i kada bi bilo ozbiljno, te kada bi došao poziv, bila bi mi velika čast zaigrati u dresu reprezentacije BiH i s ponosom predstavljati svoju zemlju."

Oglasi

Nedavno si imala tešku ozljedu koljena koja je iziskivala mukotrpan oporavak, je li to sve sada iza tebe?

"Da, nažalost, pukli su mi prednji križni ligamenti u koljenu. Bio je to veliki peh kojeg uza sve prati i duga rehabilitacija, pa se na sve nadovezala i korona koja je donijela dugi period bez utakmica no sada je srećom sve u redu i iza mene pa se nadam da će tako i ostati."

Studiraš farmaciju koja je sve osim lagan fakultet, treniraš i igraš utakmice, pa je li teško sve to iskombinirati i sustići?

"Iskreno jeste ali evo već sam na petoj godini, u završnoj fazi i jako sam sretna što sam sve to uspjela iskombinirati. Ne mogu reći da nije bilo dosta odricanja, no kada se pravilno poslože prioriteti sve se može stići."

Nikolina Čutura zasigurno je jedna od najljepših i najatraktivnijih sportašica u BiH pa nas je zanimalo je li bilo kakvih ponuda za prelazak u manekenske vode?

Oglasi

"Kao prvo hvala vam na tom komplimentu" - kaže Nikolina i dodaje:
"Pa bilo je nekih kontakata, u par navrata radila sam neke reklamne kampanje i reklamirala neke robne kuće a na jednom turniru u Italiji izabrana sam za Miss sporta. Sve to godi i prijatno je no zaista se ne vidim u tome i ne vjerujem da bih mogla egzistirati u tom svijetu prvenstveno zbog tog što me dosta više zanimaju stvari kojima sam trenutno preokupirana."

Kada bi morala birati poziv od kojeg bi živjela bi li to bio rukomet ili farmacija?

"Jako teško pitanje vjerujte mi. Dok sam još mlađa željela bih se u rukometu okušati negdje van BiH. No sada su još problemi s koronom pa je još teže naći klub, a gotovo svima je ovo stanje napravilo probleme s financijama pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će otići ta priča. Svi znamo da se rukomet ne može vječno igrati i drago mi je da sam ovaj fakultet koji sam oduvijek željela, privela kraju i vjerujem da mi je on dobra podloga i zalog za budućnost."

Po svemu nabrojanom, čini se da imaš malo slobodnog vremena. Kako ga provodiš?

"Pa uglavnom s prijateljima, dečkom i obitelji, to je to." - kratko i jednostavno je odgovorila Nikolina čiji dečko je usput rečeno Luka Suton, futsal reprezentativac Hrvatske, sada član talijanske Mantove.

Nikolina, jesmo li što propustili spomenuti?

"Pa jesmo, a to da sada u petak HŽRK Grude igraju u 1/8 finala Kupa EHF što je uistinu povijesni rezultat za naš klub. Natjecali smo se i prije u ovom Kupu no odavno jedan klub iz BiH nije otišao ovoliko daleko. Igramo protiv španjoske ekipe Gran Canarie i u dogovoru s njima obje utakmice igrat će se kod nas u Grudama."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (Ž):

Što znate o protivnicama?

"Znamo da se radi o dosta kvalitetnoj i iskusnoj ekipi koja je već dva puta osvajala ovo natjecanje. Sigurno su neka viša razina rukometa ali mi ćemo dati svoj maksimum i pokušat ćemo im se oduprijeti, te se nadam da će biti zanimljive utakmice." - kazala je lijepa rukometašica HŽRK Grude Nikolina Čutura za SportSport.ba.

Top Komentari

VenamaHrabrih
Samo naprijed, djevojko! Da se ne brukamo više time da nemamo reprezentaciju.
15 1
bahlje
Svaka čast djevojko ! Lijepa , mlada i pametna :) A vi gospodine novinaru V. Bernadić napravite što više sličnih priča jer ste jedan od kvalitetnijih novinara na ovom portalu .
15 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi