Odlazeći članovi Upravnog odbora RSBiH se oglasili službenim saopštenjem

Predstavljene poduzete aktivnosti od juna 2017. do jula 2018. godine

Odlazeći članovi Upravnog odbora RSBiH se oglasili službenim saopštenjem

Rukometni savez Bosne i Hercegovine je krajem augusta na vanrednoj skupštini dobio novi Upravni odbor, koji će činiti po četiri člana iz tri saveza - Federacije BiH, Republike Srpske i Herceg-Bosne.

Predsjednik u rotirajućem mandatu je Nevenko Herceg, a potpredsjednici su Asim Šahman i Marinko Umičević. Članovi bošnjaškog i srpskog korpusa su promijenili članove, dok su hrvatski ostali isti.

Odlazeći članovi Upravnog odbora RSBiH večeras su se javnosti obratili zvaničnim saopštenjem kojim su se osvrnuli na aktivnosti poduzete u periodu od juna 2017. do jula 2018. godine. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani predstavnici medija u BiH,

s obzirom da je za 04.09.2018. godine zakazana primopredaja između predstavnika RSBiH koji su izabrani na vanrednoj sjednici Skupštine RSBiH u julu 2018. godine i predstavnika RSBiH koji su imenovani na sjednici u junu 2017. godine, svim ljubiteljima rukometa u BiH želimo predstaviti aktivnosti koje su poduzete od juna 2017. godine do jula 2018. godine.

Iako smo se susreli sa ogromnim pravno-financijskim problemom zbog nezavršene porezne registracije, do kraja smo iskoristili sve pravne mogućnosti prije sudskog odlučivanja, a vezano za završetak porezne registracije. Nažalost, to pitanje je izuzetno kompleksno i traži uključivanje svih nadležnih institucija u njegovo rješavanje. Ostaje žal za činjenicom da nismo uspjeli u tome i da nismo bili u mogućnosti vraćati dugove dobavljačima, kao niti uplatiti poreze i doprinose za sve naše uposlenike. Nebrojeno puta smo bili na ročištima u sudovima, a po pitanju raznih tužbi.

Uspjeli smo regulisati dug prema EHF zbog kojeg nam je suspenzija prijetila 2017. godine. Novoizabrano rukovodstvo je riješilo dug koji je bio 55.000,00KM a isti je saniran preko transfer naknade za igrače koji su našli angažman u inostranstvu. U proteka dva mjeseca, a na osnovu izdavanja međunarodnih certifikata, Rukometnom savezu BiH na račun u EHF je doznačeno 37.000,00KM. Kada se uzme u obzir obavezni depozit i svi rashodi koje smo imali po pitanju učešća ekipa u EHF takmičenjima, kaznama i kotizacijama, na raspolaganju se trenutno nalazi 30.000KM. Način korištenja i transfer sredstava je definiran pravilima i procedurama. Riješen je i dug prema Austrijskom rukometnom savezu.

Zbog prepoznate energije i transparentnog rada, EHF nam je dodijelio domaćinstvo za IHF/EHF Women's Trophy koji je odigran u Tuzli. Velika zahvalnost za trud pripada Organizacijskom odboru čiji su članovi sve aktivnosti obavili bez naknada kako bi se što više novca obazbijedilo za naredna okupljanja i takmičenja ženskih reprezentacija. Svi računi nakon turnira su plaćeni, sve obaveze izmirene, saniran je dug prema SKPC Mejdan, a preostalih cca 45.000KM koje su neutrošene nakon Turnira, prema odluci UO RSBiH, bit će iskorištene isključivo za ženske reprezentacije i to na osnovu odluka koordinatorice za ženski rukomet. Ženske reprezentacije su, pored toga, kompletno opremljene, a nakon Turnira ostalo je 40 lopti isključivo za ženske reprezentacije. Imenovani su selektori za ženske selekcije za četverogodišnji ciklus, a ekipa 2000 i mlađe je prijavljena kao učesnica na Evropskom šampionatu 2019. godine, kao i na Interkontinentalnom Kupu 2020. godine.

EHF je sa RSBiH potpisao i ugovor o donaciji podloge za igranje, ali je sada taj ugovor stopiran zbog situacije u RSBIH.

Muške reprezentacije su bile u pogonu i u skladu sa mogućnostima organizirane su kvalifikacijske utakmice i dva okupljanja sa prijateljskim utakmicama. Rukometni savez KS, Rukometni savez BPK Rukometni savez u TK su podnijeli veliki teret organizacije kvalifikacijskih utakmica, a RSKS je platio i kotizaciju za učešće u kvalifikacijama za EURO 2020. Nažalost, ostali su neisplaćeni putni troškovi za dva okupljanja. Mlade muške selekcije su bile u pogonu, a konkursni materijal za izbor selektora mlađih kategorija je dostavljen Komisiji za stručna pitanja na odlučivanje.

Svi izvještaji o organizaciji reprezentativnih okupljanja i sličnih aktivnosti su na vrijeme dostavljeni RSBiH.

Održali smo i takmičenje u Premijer ligi BiH za muškarce i žene bez da su klubovi plaćali kotizacije i prelazni rok. Dug klubova prema Savezu za kotizacije u Premijer ligi BiH za sezonu 2017/2018 iznosi 88.500,00KM dok je dug za prelazni rok nekoliko desetina hiljada KM (ljetni prelazni rok 2017, zimski prelazni rok 2018). Također, velika većina klubova ima i neizmirene kazne. Pokušali smo iznaći rješenje za uplatu ovih sredstava, ali nismo uspjeli. Nadamo se da će novo rukovodstvo u tome uspjeti. Naš prvak ponovno igra SEHA Ligu, a nakon nekoliko godina imali smo predstavnike na Skupštini SEHA Lige u Skopju.

Nakon 20 godina Rukometni savez BiH je postao potpisnik RINCK Konvencije i to je jedna od najznačajnijih aktivnosti u našem mandatu. Također, po prvi put su urađena istraživanja pod okriljem IHF i EHF, iako je bilo opstrukcija od značajnog broja klubova u BIH. U junu 2018. godine postali smo punopravni član Generalne skupštine Evropskih muških rukometnih liga.

U periodu od 12 mjeseci održano je 11 sjednica Upravnog odbora. Na 11 sjednica samo dva izabrana člana nisu imala niti jedan izostanak: Amir Zahirović i Nedim Musić. Sjednice su bile kvalitetno i transparentno pripremane i za sve sjednice postoje zapisnici i pripadajuće odluke. Za razliku od pomenutih koji više nisu u rukovodstvu, neki članovi starog, ali i novoizabranog rukovodstva se nikad nisu pojavili na sjednicama Upravnog odbora RSBiH. Zahvalnost dugujemo svim savjesnim članovima Upravnog odbora koji su uložili velike napore da se rukomet usmjeri u pravom smjeru. Nažalost, ti članovi više neće biti članovi rukovodstva Saveza.

Na kraju, želimo se zahvaliti svim institucijama i sponzorima koji su pomogli rad RSBiH. Posebnu zahvalnost zaslužuju Vlade Federacije BiH, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Bosansko-Podrinjskog kantona, Brčko Distrikta, te resorna ministarstva pomenutih vlada, te naše društveno odgovorne kompanije. Hvala i svim medijima u BiH koji su korektno pratili rad RSBiH.

Izabranom novom rukovodstvu želimo mnogo sreće u radu i u nastojanjima da pomognu rukometnom sportu u BiH.

Cijenili bismo kada biste ovo saopćenje predočili u cjelosti rukometnoj javnosti u BiH.

S poštovanjem,

Predsjednik UO RSBiH u ime odlazećih članova UO, Amir Zahirović
Generalni sekretar u ostavci, Lejla Hairlahović".

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Lejla je ovo sastavila... ovaj dopis je skandalozan
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi