Jednom nasamaren, nikad više: Novi UO želi Magodu za generalnog sekratara

Šta donose promjene u RSBIH

Jednom nasamaren, nikad više: Novi UO želi Magodu za generalnog sekratara

Rukometni savez Bosne i Hewrcegovine dobio je novi Upravni odbor, no osatali su stari problemi.

Na Skupštini koja je održana u nedjelju u Sarajevu članovi bošnjačkog i srpskog korpusa promijenili su članove, dok su hrvatski ostali isti. Predsjednik u rotirajućem mandatu je Nevenko Herceg, a podpredsjednici su Asim Šahman i Marinko Umičević. I kao da će time stvari pokrenuti nabolje?

Možda hoće, ali tokom posljednjih godina široj javnosti svakako nije ni bilo bitno ko sjedi u predsjedništvu RSBiH ili u Upravnom odboru. Ljudi su uglavnom znali generalnog sekretara - Smaju Karačića i u posljednjih malo više od godinu Amira Zahirovića jer se povlačio po medijima kao persofinikacija "novog" Saveza koji nema svoj ID broj.

Zahirović se povukao kao neko koga se ne može kriviti za pat-poziciju u kojoj se zbog pravne začkoljice (u prevodu javašluka i bezobrazluka onih koji su o tome trebali ranije voditi računa, a ima ih mnogo na svim nivoima) Savez našao, ali da ima odgovornost zašto se ni nakon godinu dana nije ništa uradilo na ozdravljenju - svakako da ima.

Dakle 14 mjeseci trvilo se oko ID broja, a nije napravljen nikakav pomak, da bi se konačno realizirala ideja stvaranja dva udruženja u okviru postojećeg saveza. Jedno će biti odgovorno za reprezentaciju, drugo bi se bavilo problemima klubova i domaćih takmičenja.

To kada je prije više od godinu predlagao tadašnji direktor reprezentacije Gordan Muzurović, bijesne gliste bi obuzimale ljude u Savezu, smatrajući, tačnije gorljivo zapitkujući "pa, gdje to ima". Bilo je da Gordan koji bi našao novac za reprezentaciju podcjenjuje nosioce rukometa u BIH - klubove. Savez nije samo reprezentacija, zamjeralo mu se.

Samo ovaj primjer pokazuje da nijedan stav nema nikakvog uporišta u racionalnom, nego se samo bezveze trvi i suprotstavlja onima iz suprotnih tabora. Godinu dana Kenan Magoda pripremao je plan i program koji je prezentirao tadašnjoj vrhušci Saveza prilikom odabira generalnog sekretara, ali kako nije odgovarao Zahiroviću i ostalima, tako je nasamaren. A imao je u pripremi razna rješenja za izlazak iz gabule.

Kako saznaje SportSport nova "uprava" već tokom Skupštine kontaktirala je Magodu kako bi mu ponudila da bude generalni sekretar. Kao, ko ima sposoban? Magoda! Daj zovi ga, on će nam riješiti sve probleme.

Nekadašnji direktor Bosne i danas vrlo uspješan menadžer međutim odbio je da ponovo bude izigran. Navodno će pričati o angažmanu ali tek kada Upravni odbor predloži nekoga ko bi s Magodom uopće razgovarao, a onda bi bilo potrebno da Savez uspuni njegove uslove i ispoštuje ljude kojima bi se morao okružiti da bi posao mogao biti valjano urađen.

Problemi ni sa svemirskim brodom od generalnog sekretara ne bi bili razriješeni, ali bi počeo proses njihovog rješavanja. Navodno će u Savezu pokušati što prije utvrditi koliki je stvarni dug kako bi se počeo vraćati, a što se tiče korespondencije sa EHF-om i ostalim strankama nju će obavljati osoba koja je to činila dugi niz godina, Alma Čengić čijih se usluga stari saziv odrekao. Odrekao se i usluga još nekoliko zaposlenika, no o njihovom povratku na posao, u kancelariju Saveza zasad još nema ništa.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Reprezentacija za mjesec počinje kvalifikacije, dotad bi trebala početi i nova sezona Premijer lige. Vidjet ćemo hoće li.

Top Komentari

mlacenica1
Ako bude srece, bice Magoda sekretar
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi