Zaboravite sve što ste gledali: Usvaja se pravilo koje će zauvijek promijeniti rukomet

Odluka krajem februara

Zaboravite sve što ste gledali: Usvaja se pravilo koje će zauvijek promijeniti rukomet

E. Oštraković

U rukometu se sprema prava revolucija, a riječ je o pravilu o kakvom se niko nije mogao nadati da će ikada biti uvedeno u ovaj sport.

Naime, Izvršni komitet Evropske rukometne federacije na posljednjem sastanku donio je nekoliko odluka, a jedna je posebno važna.

Radi se o odluci vezanoj za promjenu rukometnih pravila, te se tako u rukometu uvodi takozvani "Challenge" za trenere.

Ova odluka mogla bi promjeniti rukomet kakav smo do sada gledali jer je nevjerovatan potez čelnika Evropske rukometne federacije.

Predložena inovacija previđa da trener tokom meča može osporiti neku odluku sudija, ali ima pravo da to uradi samo jednom u toku utakmice.

Sudije će zatim pregledati spornu situaciju pomoću video analize, nakon čega će potvrdili ili poništiti svoju prethodnu odluku.

Ovo pravilo će se naravno moći koristiti samo na utakmica na kojim postoji video analiza, te je jasno da ćemo ga gledati u Bosni i Hercegovini.

Konačan sud o ovom prijedlogu reći će Komitet za tehničko suđenje i Komisija za takmičenje na sastanku 23. i 24. februara.

Svoju prvu primjenu ovo pravilo moglo bi imati već na završnim turnirima EHF Lige prvaka koje se igra u junu ove godine.

Ostaje da vidimo da li će se ovo pravilo stvarno koristiti ili ne, a to je naravno u zavisnosti od odluke koja će biti poznata krajem februara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi