"Prijavili smo istih 16 igrača, delegat je jedini imao pristup EHF sistemu"

Direktor rukometne reprezentacije BiH

"Prijavili smo istih 16 igrača, delegat je jedini imao pristup EHF sistemu"

E. Škorić

Rukometni savez BiH održao je hitnu press konferenciju kako bi se komentarisala odluka EHF-a da meč iz Tuzle u okviru kvalifikacija za SP u rukometu protiv Švicarske registruje zvaničnim rezultatom 10:0 u korist Švicaraca.

Iako smo u dva meča bili bolji od Švicarske, na kraju je bh. reprezentacija zbog nastupa Tomislava Nuića ostala bez baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Na tehničkom sastanku, koji je preduslov za bilo šta kada je u pitanju bilo koja utakmica, rješavaju se sve stvari i poslije toga ne postoje nikakve izmjene. Na tehničkom sastanku se ide do najsitnijih detalja i to je jedino mjerodavno. Na tom sastanku u 10 ujutro, čelnu poziciju za stolom imao je delegat sa svojim laptopom i nimalo nevezano nije ono što ću vam reći. On je jedini imao pristup EHF sistemu u tom trenutku. Ne postoji niko ko je u tom trenutku imao pristup EHF sistemu, putem koje se stvari delegiraju i rješavaju. S njegove desne strane bili su trojica švicarskih predstavnika, a s lijeve strane nas trojica, a na kraju stola sudije Mađari. Taj tehnički sastanak je počeo uobičajeno, razgovaralo se o bojama dresova, igračima, golmanskim dresovima itd... Sve je išlo svojim tokom najnormalnije, dok delegat nije pitao da li ima neko neku primjedbu. Švicarci su se javili za riječ i ja, iskreno da vam kažem, ostao sam izbezumljen. Kada smo igrali u St. Gallenu, igrali smo u nedovršenom hotelu, niko nas nije ni čuvao, a u restoran smo išli 400 metara pješke dalje. Oni su pitali je li sve u redu, ja sam rekao da je sve OK i da je najvažnija utakmica. Hrana koju smo jeli nije bila loša, ali količinski nisam siguran da je mogla zadovoljiti naše momke. Nama je ipak samo utakmica bila najvažnija. Oni su ovdje rekli da je hrana katastrofalna koja im je ponuđena, a to nije istina. Ovdje ljudi dolaze iz svijeta da bi jeli našu bosansku hranu, a Švicarcima ne valja? Također, rekli su da cijelu noć nisu spavali jer su bili uznemiravani. Policajac koji je boravio na spratu hotela u Tuzli, a njih je uznemiravalo njegovo kašljanje. To su bile njihove primjedbe", kazao je direktor reprezentacije Gordan Muzurović, dodavši:

"U toj atmosferi, pristupilo se delegiranju naše ekipe za meč. Prvo i osnovno što je rečeno, kod nas je potpuno ista ekipa u odnosu na ekipu koja je nastupila u St. Gallenu, što u svom sistemu delegat u laptopu ima. Nakon toga, od nas se tražilo da priložimo igračku listu. Naša igračka lista je uredno prijavljena EHF-u u oktobru mjesecu i sa 16 zaokruženih imena smo je dali delegatu i ja sam je potpisao kao direktor reprezentacije. Da li treba da govorim da je među 16 igrača bio prijavljen i broj 27 Tomislav Nuić? Da li trebam da govorim da je on bio prijavljen sa iste liste i u Estoniji, St. Gallenu i u Sarajevu? Dali smo ovu listu sa 16 priloženih pasoša. Još je delegatu sudija iz Mađarske diktirao 16 igrača sa uvidom pasoša pred našim očima. Odgovorno kažem da je to jedina i prava istina. Nakon što je potpuno uredno i verifikovano, legitimno putem player liste naša ekipa prijavljena kod delegata koji unosi, jer jedini ima pristup EHF sistemu i on jedini to može. Dok je to radio, dva puta smo se vratili na one strašne probleme švicarske reprezentacije i rekao je da će odmah početi u ispitivanje tih stvari. Delegata više nisam vidio do utakmice".

"Taj zapisnik se na tehničkom sastanku ponudi jednoj i drugoj ekipi, a delegat ga provjerava. Na tehničkom sastanku se to nije desilo. U trenutku kada delegiramo 16 naših igrača, švicarski direktor to slika mobitelom, pošto vjerovatno hoće da svom selektoru odnese da vidi s kojim igračima igramo. Šta se u međuvremenu desilo? Naša reprezentacija je doputovala u Tuzlu, ja sam se bavio raznim stvarima, a u međuvremenu je delegat u dvoranu došao sat prije utakmice. On je došao u dvoranu, nigdje zapisnika", dodao je Muzurović.

A zapisnik se štampao u Omegi.

"Znate li gdje je štampan zapisnik? U robnoj kući Omega. Sa "stika", koji je odnijela djevojčica. Zapisnik na kojem nema Nuića. Jedanaest minuta prije početka utakmice taj zapisnik je "stavljen u promet".

"Desila se i naša greška. Zapisnik nije prekontrolisan. Zašto? Pod broj jedan i ne sanjaš u životu da se nešto takvo može desiti jer vjeruješ iskusnom delegatu EHF-a. Jedanaest minuta prije početka utakmice sudije nisu izbrojale 16 igrača. Prilikom prozivanja igrača niko ne vidi da se ne proziva Nuić. Niko u dvorani, uključujuči i mene. Častan sam čovjek i prihvatam odgovornost. Počinje utakmica, u dvorani niko pojma nema da u zapisniku fali Nuić. I sve do 38. minute kada čovjek postiže gol, odnosno dobija dvije minute. Na to idu konsultacije sudija i delegata, a pravila predviđaju da ukoliko je tehnička greška da delegat ima pravo ručno dopisati. On odlučuje mimo pravila i Nuić dobija crveni", ispričao je Muzurović.

"Neposredno poslije utakmice gospodin delegat ne zna šta da radi. Dobija instrukciju od EHF da on odmah poslije utakmice uvrsti Nuića u zapisnik. Na istom laptopu koji je imao na sastanku. I za tri minute je bio tu. Počinje s kreiranjem zapisnika poslije utakmice, a Švicarci odmah najavljuju žalbu. Delegat konstatuje da igrač br. 27 nije u zapisniku. Tu sam se žalio, a onda je on prihvatio grešku. Delegat je poručio da je to do njega i da se nada da će pobijediti rukomet. Da će on u izvješaju priznati grešku", govori Muzurović, pa nastavlja.

"Kao ozeblo sunce čekali smo rasplet situacije. U prvom krugu mi dobijamo švicarsku žalbu i delegatov izvještaj. On priznaje grešku. Korektno priča o svemu što se desilo. Potvrđuje naše argumente. U svemu i pravda svoje greške na način da prilikom tehničkog sastanka nije imao tehničke mogućnosti, bežišni internet, printer, skener, a odgovorno tvrdim da hotel ima sve to".

"Švicarci su ponudili argumente da je Nuić utjecao na rezultat. Da je igrao odličnu odbranu. A čovjek igrao tri i po minute. I to je, gospodo, prošlo", zaključuje direktor našeg tima.

Iz RS BiH će se žaliti, spremni su da idu i pred Međunarodni sud za sportsku arbitražu.

Top Komentari

Gari Garinča
Janez se prodao Švicarcima, nema sumnje. Sve izrežirao u detalje kako povaliti BiH. Poslije utakmice priznao krivnju, međutim, koja će kurva (EHF +Janez delegat) reći da je rospija. Naša naivnost i poštenje su nas koštali. Nauk za budućnost.
11 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi