RK Vogošća neriješeno protiv Gračanice

Premijer rukometna liga BiH, 2.kolo

RK Vogošća neriješeno protiv Gračanice

U odličnoj atmosferi koju je u vogošćanskoj dvorani „Amel Bečković“ napravilo oko 500 vjernih navijača rukometaši Vogošće su imali domaći debi u Premijer rukometnoj ligi BiH.

Protivnik – ekipa Gračanice, ekipa koja u svojim vitrinama već ima šampionski pehar i ekipa koja je nesretno ostala bez bodova na domaćem parketu te joj je pobjeda u ovom meču bila imperativ.

Počelo je izjednačeno, gol za gol, a prvu ozbiljniju prednost stiču gosti. U 13.minuti na semaforu je stajalo 5:8. Upravo u tim trenucima trener vogošćana Zdenko Antović tražio je minutu odmora kako bi prekinuo dobru igru gostiju i pokušao savjetima usmjeriti svoje momke u pravom smjeru. Da li je u tome uspio dovoljno govori činjenica da su rukometaši Vogošće u narednih desetak minuta napravili seriju od 7-1 za totalni preokret. Tri minute prije kraja poluvremena na semaforu je stajalo +3 za Vogošću, 12:10. Ipak tih posljednih tri minute kao da je malo ponestalo snage domaćima pa se na odmor ipak odlazi sa neriješenim rezultatom, 13:13.

Početkom drugog dijela igrači Gračanice poveli su sa 13:15 ali je ubrzo rezultat na semaforu bio ponovo neodlučan, 15:15. Ukupno smo u utakmici vidjeli 13 izjednačenja.

Sudijski par Hurić i Smajlović u prvom dijelu za goste su svirali tri isključenja na dvije minute dok su domaći igrači „išli na hlađenje“ samo jednom. U drugom poluvremenu druga priča. Sa razlogom ili bez igrači Vogošće često su morali na prinudnu pauzu, čak je Vogošća u jednom trenutku igrala i sa dva igrača manje. Igrala i uspjela da se odbrani pa čak i da izjednači (21:21), jer su netom prije toga imali zaostatak od dva gola, 18:20. Sa druge strane gostima su u nekoliko navrata „progledali kroz prste“ zbog čega je klupa Vogošće žestoko protestovala i tokom susreta ali i nakon njega. Možda je najočigledniji bio prekršaj Buljugije nad Ljucom koji je trčao kontru prema golu Mulahalilovića. Guranje sa leđa koje se često sankcioniše i direktnim crvenim kartonom nije rezultiralo ni sedmercom ni isključenjem, čak ni najobičnijim faulom. Čini se da je rejting bivšeg šampiona Bosne i Hercegovine kao i aktuelnog reprezentativca naše zemlje iznad mladog tima Vogošće i njihovih igrača...

Ali o tome brigu treba da vodi neko drugi, mi ćemo se vratiti na to pomenuto izjednačenje u 43-oj minuti (21:21). Uslijedilo je još jedno (22:22) pa još jedno (23:23). Pa mini serija gostiju pa novo izjednačenje... Promašaj Mehića sa linije od sedam metara ali i odlična reakcija Mimića i na semaforu je 28:28. U sljedećem napadu Vogošća vodi, 29:28, ali umjesto da te posljednje dvije minute rutinski čuvaju prednost vogošćani su na kraju morali da spašavaju i bod. Gračanica sa dva brza gola ponovo prelazi u prednost (29:30) a konačan rezultat iz penala postavlja Mimić.

Bez obzira na gorak ukus u ustima zbog dvostrukih aršina suđenja vogošćanski igrači i navijači, kada se sve uzme u obzir, mogu biti zadovoljni onim što je ekipa pokazala u susretu. Nekoliko grešaka koje treba ispraviti do sljedećih susreta ukoliko se želi uspjeti u namjeri očuvanja premijerligaškog statusa, zalaganje i požrtvovanost koja je bila nagrađena aplauzima publike, pojačanja koja su se pokazala opravdanim, publika koja „nosi“ igrače i koja zaslužuje pobjede...

U narednih sedam dana Rukometni klub Vogošća očekuju dvije teške utakmice. U srijedu gostuju u Zavidovićima ekipi Krivaje sa kojima su u pripremnom periodu odigrali dva susreta (remi u Zavidovićima i poraz u Vogošći) a nakon toga u četvrtom kolu u Vogošći gostuje iskusna Sloga iz Doboja. Susret sa Slogom igra se narednog vikenda u Vogošći, u (nadamo se prepunoj) dvorani Amel Bečković.

Premijer rukometna liga BiH, 2.kolo:
R.K. VOGOŠĆA – R.K. GRAČANICA 30:30 (13:13)

Vogošća, SD Amel Bečković; gledalaca: 500; sudije: Hurić E., Smajlović G.
Sedmerci: Vogošća 4 (1), Gračanica 4 (2); Isključenja: Vogošća 16 min, Gračanica 10 min

VOGOŠĆA: Hadžić 2 odb., Omerović Si. 12 odb., Mešević 1, Omerović 3, Terza 5, Kadrić, Mimić 6, Šahinović 1, Orhan 4, Dedić 6, Mehić, Zulfić 3, Barlov, Đozo, Kršo, Ljuca 1. Trener: Zdenko Antović
GRAČANICA: Ahmetašević, Šaković, Mulahalilović 8 odb., Mehanović, Salkić 9, Bajramović, Buljugija 6, Alibegović 2, Saračević, Osmanhofžić 4, Ovčina 5, Kovačević, Ferhatbegović M., Ferhatbegović E. 4, Zahirović. Trener: Mirsad Gopo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.