Rukometni premijerligaši za ozdravljenje bh. rukometa

U Živinicama održan sastanak

Rukometni premijerligaši za ozdravljenje bh. rukometa

S. Mlaćo

U hotelu President u Živinicama prije par dana održan je radni sastanak predstavnika klubova rukometne Premijer lige naše zemlje.

Od ukupno 16 klubova, prisustvovalo je njih 11. 

Domaćin i organizator je bio RK Konjuh Živinice, a prisutni su bili predstavnici RK Borac, RK Bosna, RK Gradačac, RK Gračanica, RK Iskra, RK Jedinstvo, RK Leotar, RK Maglaj, RK Sloga GV., RK Vogošća.

Odsutni su bili RK Sloga Doboj, RK Krivaja i RK Bosna Visoko.

Iz RK Izviđač poslali su mail podrške i objasnili da nisu u mogućnosti prisustvovati sastanku.

Predstavnici RK Sloboda nedolazak su opravdali velikim obavezama u organizaciji završnice Kupa BiH.

U prijateljskom atmosferi klubovi su iznijeli probleme, a doneseno je niz preporuka i zaključaka.

Oglasi

Zanimljivo da klubovi u prošloj sezoni kada za vrijeme korone nisu imali prihode od ulaznica od Saveza nisu dobili nikakvu pomoć.

Nisu umanjivane ni cijene registracije, kao ni licence, te takse službenih lica, što je bio žestok udar na budžete klubova.

Zaključci:

1. Registraciona komisija i licenciranje.

S obzirom da smo u predhodnom periodu imali dosta problema sa igračkim statusom i pravima nastupa igrača, a da su ti problemi posebno eskalirali u septembru 2020.g. tokom odigravanja baraža za popunu Premijer lige, te nakon što je član Registracione komisije Fetah Kadrić upoznao prisutne sa svim manjkavostima i nedostacima postojeće legislative i baze podataka, zaključeno je da se po hitnoj proceduri na bazi postojećeg donese novi Registracioni pravilnik koji će otkloniti sve anomalije i dvosmislena tumačenja kada su ovi problemi u pitanju.
Nadalje, zaključeno je da se uvede Matična knjiga, koja pored evidencije podrazumjeva i adekvatnu pohranjenu fizičku dokumentaciju.
Iskazana je potreba da se izradi Registar svih igrača koji organizovano treniraju i takmiče se pod okriljem Rukometnog saveza BiH i da se za ovaj posao angažuje informatička kuća.
Svi klubovi su se složili da su u oba entitetska saveza ova pitanje bolje riješena nego u krovnom što je nedopustivo, tim prije što međufederacijske odnose kad su u pitanju statusi igrača rješava isključivo krovni savez.
Takođe je napomenuto da se treba obratiti pažnja na prelazak i nastupe igrača u nižim ligama dvaju entiteta, gdje su primjećene nepravilnosti.
Opšta je ocjena i zaključak da se takse od 210 KM, odnosno 420 KM za prelazak igrača iz kluba u klub trebaju sniziti na maksimalno 100 KM.
Zaključeno je da je apsolutno nedopustivo da pristup aplikaciji i licenciranje igrača Premijer rukometne lige vrši fizičko lice za privatni račun?!
Klubovi ultimativno zahtjevaju da se proces licenciranja vrati u ingerencije kancelarije RS BiH i da taj posao radi isključivo uposlenik RS BiH koji će odgovarati za tačnost evidencije i pravovremeno ažuriranje podataka.

Oglasi

2. Komesar takmičenja.

Klubovi su se složili sa prijedlogom da se umjesto institucije komesara uvede komitet/komisija za vođenje lige koju bi sačinjavala tri člana, koju bi činili visoko moralni sportski radnici, koji neće štititi pojedine klupske interese, nego će objektivno i korektno obavljati svoj posao bez uticaja i pritisaka sa bilo koje strane.
Predloženo je da se žrijebanje sudijskih parova obavlja javno i transparentno iz „šešira“, te da se ponovo vrate liste sudaca.
Praksa je pokazala da koncentracija vlasti, moći i odlučivanja u jednom čovjeku nije bila dobra.
Takođe, funkcija i uloga ovog tijela ne bi bilo samo žrijebanje sudijskih parova, nego stvarno vođenje lige sa kompletnom statistikom Premijer lige.

3. Sudijska organizacija.

Klubovi od UO RS BiH i sudijskih organizacija zahtjevaju da premijerligaške utakmice sude sudije koje su samostalno položile sudijsko-stručne ispite, istrčale normu i starosno ispunjavaju uslove, dakle edukovani i fizički spremni parovi.
Takođe, zahtjeva se edukacija kontrolora jer smo bili svjedoci da pojedini ne poznaju ili neće da poznaju pravila igre, a posebno kriterije ocjenjivanja sudija. Opšta je ocjena da je proces ocjenjivanja sudija izgubio svaki smisao tim prije što se i ocjene koje izađu u biltenu kasnije koriguju, a određeni sudijski parovi nezasluženo favorizuju.
Klubovi zahtjevaju da se sudijske i takse kontrolora smanje na prosjek dnevnica u Bosni i Hercegovini ili bar da se smanje na razuman iznos.
Trošak od 770 KM (bez poreza) za jednu utakmicu od 60 minuta koju klubovi plaćaju za tri službena lica je veliki iznos koji se mora odmah smanjiti.

4. Legislativa RS BiH

Klubovi od UO RS BiH zahtjevaju da se podhitno usaglasi sva postojeća legislativa, odnosno pravilnici Rukometnog saveza BiH.
Pravilnici po kojima rade (ili bi trebali da rade) takmičarska, disciplinska ili registraciona komisija puni su kontradiktornosti i unutar samog dokumenta, a i između sebe kada se o istom pitanju odlučuje u različitom stepenu.
Potrebno je da se ista odmah revidira, integriše, homogenizira, a zatim da se učini dostupnom i transparentnom na zvaničnom sajtu Saveza kao važeća.

Oglasi

5. Takse na žalbu

Klubovi zahtjevaju da se taksa na žalbu nakon utakmice smanji na 100 KM, da takmičarska komisija kao drugostepeni organ počne raditi svoj posao, maksimalno ažurno poštujući rokove za donošenje odluke. Žalba u 3.stepenu prema UO RS BiH takođe bi se plaćala iznosom od 100 KM, od koga se takođe traži ažurnost u radu u skladu sa Propozicijama.

6. Novčane kazne za javne opomene

Klubovi zahtjevaju da se novčane kazne za javne opomene službenim licima ukinu jer takav način kažnjavanja ne postoji nigdje u svijetu. Službena lica treba da se kažnjavaju javnim opomenama (žutim kartonima) i eventualnim isključenjima 3x2 minute.

7. Prijedlog dopune sadržaja zapisnika

Oglasi

Klubovi predlažu da se uvede praksa da nakon utakmice na poleđini zapisnika napišu kratku opservaciju ili osvrt na samu utakmicu (uslovi, igra, suđenje i sl.), a takođe da to isto učine sudije i delegat. Ovo je svakako ranije bila praksa.

8. Ravnopravnost i transparentnost.

Klubovi insistiraju na principu ravnopravnosti i transparentnosti.
Istaknuto je da smo u proteklom periodu bili svjedoci igranja premijerligaških utakmica u potpuno neprihvatljivim uslovima, opasnim po zdravlje i život igrača.
Konkretno istaknuta je dvorana u Istočnom Sarajevu, gdje su klubovi igrajući utakmice preuzimali ogromnu odgovornost i rizik u slučaju nesreće.
Nadalje svi klubovi nisu se potrudili da ispoštuju sve preuzete obaveze u skladu sa Propozicijama (kvalitetno snimanje utakmice, markirane linije, poderane mreže, potrebna svjetlost), a da za to nisu bili sankcionisani ni na koji način.
Dakle, od budućeg voditelja lige (komesar/komitet/komisija) traži se poštivanje Propozicija bez favorizovanja bilo koga, poštujući principe ravnopravnosti.
Takođe, klubovi kao članice Premijer lige koji svake sezone obezbjeđuju minimalno 5,0 miliona KM za funkcionisanje Premijer lige, zahtjevaju transparentnost u radu kancelarije RS BiH i dostupnost svih podataka od interesa za njene članice.
Takodjer jedan od zaključaka je da se završnica Kup takmičenja igra na neutralnom terenu u sponzorstvu RS BiH.

9. Rad UO RS BiH

Kada je u pitanju rad UO RS BiH, Klubovi su izašli sa slijedećim zahtjevima:

a) Tražimo totalnu depolitizaciju u operativnom radu UO RS BiH, poštivajući Statut RS BiH i nacionalnu zastupljenost.
b) Tražimo da se u radu UO RS BiH ne radi na način da se brane sitni klupski interesi i forsira nepotizam uz lične interese, nego da se radi isključivo za dobrobit BH rukometa.
c) Tražimo da jedan čovjek može u RS BiH obnašati samo jednu izvršnu funkciju, a nikako 3 ili 4 kako sada imamo slučajeve.
d) Tražimo zamjenu svih neaktivnih članova RS BiH (koji od posljednjih 5 sjednica, nisu bili na 3) i ukidanje prava punomoći više od 2 puta godišnje za jednog člana.
e) Tražimo da se kreira web stranica RS BiH koja će biti reprezentativna, kvalitetna, transparentna. Ovo što sad imamo, bolje da nemamo. Stranicu treba da vodi kancelarija RS BiH.
Ova stranica treba da pokriva sve segmente rada RS BiH.
f) Tražimo od RS BiH pomoć i saradnju u procesu stvarnog, a ne fiktivnog formiranja Udruženja trenera na entitetskom i državnom nivou.
g) Tražimo od RS BiH da se podhitno nastavi proces realizacije RINC konvencije, na transparentan, jasan i svima dostupan način.
h) Tražimo od RS BiH pomoć i saradnju u procesu stvaranja Udruženja premijerligaša, kroz izmjenu Statuta RS BiH na narednoj Skupštini RS BiH.
i) Tražimo od RS BiH donošenje blagovremenog preciznog kalendara svih takmičenja (muškarci, žene, seniori, omladinske selekcije) uključivo i reprezentativna okupljanja svih selekcija.
l) Tražimo hitno donošenje termine za održavanje Redovne izvještajne skupštine ili zakazivanje Vanredne skupštine.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Neslužbeno, u pripremi je potpisivanje ugovora Rukometnog saveza BiH i kompanije BH. Telecom u vrijednosti od 1.100.000 KM na period od dvije i pol godine.

Da li će dio tih sredstava biti usmjeren i na koji način kao pomoć klubovima, ostaje da se vidi.

Top Komentari

laky187
Svaka cast na zaključcima, najzalosnije je to sto su ovo samo normalne stvari koje treba da budu u svakom sportskom savezu. Žalosno je da se komesari rotiraju na ovaj način. Evo sad su postavili bjelosvjetsku varalicu Hasica za komesara, a Alpezu(suvišno je trošiti riječi na njega) za komesara kupa. Pa taj isti Hasic nas je koštao odlaska na prvenstvo, reprezentaciju, jer je direktno bio zadužen za organizaciju utakmice u Tuzli. Sad je bio komesar kupa, završnica u Tuzli, sudije u finalu iz Tuzle, pobjednik Sloboda. Ne treba umanjivati kvalitet Slobode, ali ovakav način osvajanja Kupa, baca mrlju na njihov kvalitet i dobar rad. Fudbal je veći nivo kriminalne organizacije, a rukomet sitno zadovoljavanje kompleksa niže vrijednosti ljudi koji nikad nisu igrali ni fizičko u školi. A sta reci na metuzalema Jovica, kao delegata. Žalosno je koliko je taj čovjek unazadio i onako jadnu sudijsko-delgatsku idiotsku organizaciju. Kompletno rukovodstvo saveza se treba raspustiti, organizacijske strukture PL, tek da će i sudije, delegati i svi drugi raditi svoj posao.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti